Justitie

Șapte traficanți de etnobotanice, reținuți după descinderile DIICOT Cluj! Foloseau ”telefoane de serviciu” și schimbau des depozitele

Serviciul Teritorial Cluj al DIICOT a coordonat mai multe percheziții în Cluj-Napoca și în apropierea municipiului. Potrivit achetatorilor, s-a descoperit că în ultimii doi ani, șapte persoane coordonau o rețea de  distribuirie, ambalare, transportare și stocare de etnobotanice. Trei dintre aceștia plasau comenzile în străinătate, iar ceilalți contribuiau la plasarea drogurilor pe piață. 

Inițial s-au efectuat 18 percheziții domiciliare, la 15 suspecți ca fiind membrii ai acestui grup infracțional, însă doar șapte persoane au fost reținute.

 

„La data de 13.08.2019, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpaților C.A.S., L.A., K.M., C.I., R.I.-E., P.J. și P.J., pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2018 – 2019, pe raza municipiului Cluj-Napoca a acţionat o reţea de distribuire a substanţelor etnobotanice, al cărei principal scop a fost obţinerea unui profit material substanţial prin procurarea, distribuirea, plasarea pe piaţă, ambalarea, transportarea, manipularea şi stocarea – depozitarea de substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive, respectiv prin efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile să producă efecte psihoactive.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că, inculpații C.A.S., L.A., K.M., au procurat din străinătate cannabinoizi sintetici în stare pură, după care fie direct, fie prin intermediul celorlalte persoane au produs și preparat materie vegetală, în scopul comercializării acesteia către terțe persoane.

Pentru a evita depistarea activităţii ilicite desfăşurate, persoanele care s-au ocupat în mod direct de distribuirea substanțelor susceptibile să producă efecte psihoactive au utilizat „telefoane de serviciu”, pe care le-au schimbat în mod frecvent, la fel ca și locaţiile unde au depozitat substanţele procurate de la inculpații C.A.S., L.A., K.M.

La data de 13.08.2019, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Cluj au efectuat un număr de 18 percheziţii domiciliare, la locuinţele a 15 persoane bănuite de trafic de substanţe psihoactive”, arată cei de la DIICOT Cluj. 

În cursul zilei de azi, inculpații C.A.S., L.A., K.M., C.I., R.I.-E., P.J. și P.J. urmează să fie prezentați Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30  zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *