Diete

Sangele curge mai repede consumand… sfecla rosie

De secole sfecla rosie este apreciata ca stimulent digestiv si hepatic. Este buna in caz de anemie si leucemie, pentru cei care sufera de oboseala cronica si pentru convalescenti. Este benefica pentru femeile care doresc sa nasca; frunzele de sfecla sunt foarte bune in ameliorarea osteoporozei.

Stiati ca… sucul de sfecla nu se bea imediat, ci trebuie lasat 2-3 ore, ca sa se evapore unele substante nocive?

Povestea ei

Sfecla rosie este o planta erbacee bianuala, de cultura anuala (Beta rubra). Sfecla, din familia Chenopodiacee, se subdivide in sfecla de zahar (din care se extrage zahar si alcool); sfecla de distilerie (pentru extragerea alcoolului); sfecla furajera (pentru hranirea animalelor); sfecla de gradina (din care se utilizeaza frunzele si petiolurile. Radacina sfeclei rosii se gaseste frecvent in comert fie coapta deja in cuptor, fie fiarta in aburi.

Originile sfeclei se regasesc in Babilonul antic. Aristotel a scris despre ea in secolul al IV-lea. In Evul Mediu, calatorii din Italia au adus-o in Europa de Nord si Centrala; de acolo, sfecla a ajuns in Orient si China. Sfecla este cultivata in Italia, Franta, Spania, Olanda, Elvetia si Statele Unite.

Continut si consum

Sfecla rosie este usor de digerat si este bogata in: apa (peste 90 %); zaharuri; fibre; vitaminele A si C, mai ales in frunze; acid folic, antianemic foarte bun, ajutand la fixarea fierului; saruri minerale, in special de calciu, sodiu si potasiu, mai concentrate in frunze decat in radacina; betanina, pigmentul care da radacinii caracteristica culoare rosu-violaceu si care are o actiune antioxidanta; saponine, substante vegetale care usureaza eliminarea grasimilor; acid glutamic, un aminoacid care stimuleaza activitatea sistemului nervos.

Sfecla rosie se consuma ca garnitura, cruda sau coapta (in acest caz nu ar trebui decojita, pentru a-i pastra la maxim calitatile nutritive) sau ca suc obtinut prin centrifugare. Este, de asemenea, un ingredient in ciorbele de legume, in timp ce frunzele se pot manca crude in salate, sau oparite sau fierte in aburi. Salata cea mai sanatoasa se prepara din sfecla, morcovi si ridiche neagra, date prin razatoare, amestecate cu suc de lamaie.

Sfecla nu este recomandata diabeticilor, din cauza continutului ridicat de zaharuri, nici pentru cei care sufera de calculi renali de tip oxalati, deoarece contine acid oxalic, o substanta care tinde sa formeze cristale care se acumuleaza in aparatul urinar.

Tratamente si remedii

Sfecla rosie este un depozit natural de vitamine si de microelemente care nu se distrug prin fierbere. De aceea, ea este un eficient leac impotriva unor afectiuni grave:

–    Prin continutul ei bogat in fier si vitamina C, sfecla favorizeaza cresterea nivelului de hemoglobina din sange. Anemia si alte boli grave ale sangelui pot fi ameliorate prin consumul zilnic de sfecla rosie (150 g, atat cruda, cat si fiarta), la toate mesele.
–    Sfecla mentine la cote normale nivelul de colesterol din sange si contribuie la intarirea peretilor vasculari.
–    Multimea de microelemente care se gasesc in sfecla in cantitati apreciabile o transforma intr-un mijloc eficient de detoxifiere a organismului si de intarire a imunitatii.
–    Bogata in potasiu si in acid folic, sfecla rosie este benefica celor care au probleme de inima. Sfecla regleaza tensiunea arteriala si asigura buna functionare a musculaturii cordului.
–    Fiind alcatuita in proportie de 80 % din fibre, sfecla rosie are efecte benefice in cazul problemelor digestive. Pentru cei cu stomac mai sensibil se recomanda ca ea sa fie consumata fiarta sau coapta.

Iata si cateva remedii pentru diferite afectiuni:

–    Preparati un amestec dintr-o radacina mica de sfecla rosie fiarta, o lingurita de hrean si o lingura de miere, pe care sa-l mancati dupa masa. In plus, un pahar cu suc proaspat de sfecla rosie amestecat cu o lingura de miere, consumat in fiecare dimineata, inainte de micul dejun, timp de trei saptamani, ajuta la tratarea ulcerului, prin reducerea aciditatii gastrice.

–    Femeile insarcinate pot manca in fiecare zi salata de legume, la care se adauga si sfecla rosie data pe rozatoare. Acidul folic continut de acesta va preveni aparitia malformatiilor cardiace la fat.

–    Pentru alergie, este indicat sa beti, pe stomacul gol, cate un sfert de pahar cu suc de sfecla rosie, diluat cu suc de morcovi, de trei ori pe zi. O cura dureaza 30 de zile si este foarte eficienta in cazul alergiilor la polen si la praf.

–    Hipertensivii pot face o cura de doua luni cu suc de sfecla rosie. Curatati o radacina de sfecla, doi morcovi si o radacina de telina, dupa care puneti-le in storcatorul de fructe. Pentru inceput, beti cate 50 ml de suc zilnic, apoi cresteti progresiv pana la 300 ml.

–    Impotriva simptomelor de gripa si raceala se beau zilnic doua pahare cu suc de sfecla rosie.

Pentru a obtine sucul, puteti pune sfecla in storcator sau o puteti da pe razatoare. Acest remediu are efecte antifebrile, tonice si mareste vizibil capacitatea organismului de a lupta cu boala.

–    Un tratament excelent pentru sindromul oboselii postvirale, al oboselii cronice, pentru febra glandulara sau pentru recuperarea dupa o boala istovitoare este amestecul de sucuri de sfecla, morcovi, mar si telina. Consumati un pahar cu aceasta bautura inaintea fiecarei mese. Nu va nelinistiti daca aveti apoi senzatia ca sangele” curge” mai repede – este doar sfecla, care isi vede de treaba!

.ro

Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *