Sancțiuni în cazul elevei agresate în Liceul pentru Deficienți de Auz. Presiunile continuă

O nouă etapă a fost înregistrată în soluționarea cazului elevei de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca, abuzate fizic în luna iunie a acestui an. Mai precis, două îngrijitoare implicate în incident, au fost sancționate. Din păcate, după cum susțin reprezentanții Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), eleva bătută este în continuare victima unor presiuni constante manifestate de către conducerea instituției de învățământ tocmai pentru a o determina să părăsească Liceul pentru Deficienți de Auz.

Recent, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități a făcut publice câteva informații cu privire la desfășurarea cercetării în acest caz:

"În urma demersurilor CEDCD realizate deopotrivă la nivel de procedură administrativă, dar şi la Parchet, am fost informaţi oficial astăzi, 15 octombrie 2018, de către Ministerul Educaţiei Naţionale cu privire la măsurile disciplinare luate la nivelul Liceului Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca: 1. Desfacerea contractului de muncă al supraveghetoarei de noapte care a agresat elevii; 2. Sancţionarea celei de-a doua îngrijitoare de noapte implicată în abuzurile împotriva elevilor cu diminuarea salariului de bază cu 15% pe o perioadă de trei luni. Investigaţiile continuă în dosarul penal în cauză şi aşteptăm deopotrivă tragerea la răspundere penală a celor găsiţi vinovaţi", se arată în comunicatul CEDCD.

sursa foto: Maria Mădălina Turza

De asemenea, CEDCD îşi exprimă îngrijorarea cu privire la acţiunile împotriva elevilor din liceu ca urmare a dezvăluirii abuzurilor existente în cadrul unităţii de învăţământ.

"În acest moment, eleva supusă agresiunii în luna iunie se află într-o acută stare de vulnerabilitate, fiind victima unor presiuni concertate din partea reprezentanţilor şcolii pentru a părăsi instituţia de învăţământ. Faţă de această situaţie extrem de gravă vom face toate demersurile legale necesare pentru a ne asigura că integritatea psihică, emoţională şi fizică a elevei sunt protejate", a declarat preşedintele CEDCD, Mădălina Turza.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a preluat cazul referitor la abuzurile şi relele tratamente aplicate elevilor din cadrul Liceului Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz din Judeţul Cluj în luna iunie 2018. În urma sesizărilor primite de la mai mulţi părinţi ai elevilor din acest liceu şi în contextul abuzurilor şi maltratării unei eleve din clasa a VII a acestui Liceu, CEDCD a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Eleva abuzată fizic (de îngrijitoarea Eniko Gati), împreună cu părinții ei. IML Cluj-Napoca, 11 iunie 2018

Ziar de Cluj a reflectat pe larg acest incident. 

De la condițiile în care învață acești elevi cu nevoi speciale, până la meniul plin de furnici care le este servit în cantina unității de învățământ.

CITEȘTE ȘI: Imagini EXCLUSIVE din școala "închisoare”: copii bătuți și mâncare cu furnici pentru elevii cu nevoi speciale de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz FOTO și VIDEO

Dincolo de faptul că, în mare parte, limbajul mimico-gestual le este străin cadrelor didactice din această instituție de învățământ, aici, la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienție de Auz din Cluj-Napoca, au urmat o serie de abuzuri ce au răzbătut în spațiul public în luna iunie a acestui an. 

CITEȘTE ȘICine sunt elevii cu deficiențe de auz și cum ″învață″ aceștia în cadrul Liceului Tehnologic Special Pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca?

Trebuie să avem în vedere faptul că această unitate de învățământ este cotată destul de bine la nivel național, iar mulți elevi cu deficiențe de auz vin din alte orașe ale țării pentru a învăța aici.

Ne putem întreba ce abuzuri au loc în țară, în alte instituții de profil, unde învață mii de elevi cu deficiențe de auz, dacă în Cluj-Napoca bătaia e la ordinea zilei?

CITEȘTE ȘIO elevă de la Liceul pentru Deficienți de Auz Cluj a fost bătută de pedagogă și amenințată cu moartea: “TE OMOR!, TE OMOR!”. Tinerii cazați la internat au fugit în stradă – FOTO și VIDEO

 

 

Adauga comentariu