Sanatate

Sanatatea psihicului uman

La inceput de secol 21 oamenii traiesc mai mult decat in secolelele trecute. Corpul se apara mai bine de boli, deoarece, datorita progreselor medicinei si descoperirii unor noi medicamente, speranta de viata s-a marit. In schimb, psihicul nostrum a devenit mult mai vulnerabil si, tocmai de aceea, este nevoie sa ne luam toate masurile de aparare. La urma urmei, nu-i asa greu sa traiti mai bine. Uneori, e de ajuns sa fiti optimisti ca sa va simtiti altfel si sa priviti viata din alta perspectiva. Prin urmare, e important sa va amintiti urmatoarele:

–    Nu va neglijati necazurile, dar depasiti-va suferintele incercand sa le descoperiti originile, adica anulandu-le agresivitatea.

 

–    Iubiti si fiti iubiti!

 

–    Sa nu va inchipuiti ca avantajele pe care vi le ofera viata sunt gratuite. Viata are un pret, pe care insa noi il fixam.

 

–    Nu va neglijati familia! Sa nu credeti cumva ca veti avea parte de fericire daca sunteti simpatic cu strainii, dar morocanos si neintelegator cu familia. Numai intre cei dragi veti putea invata ce este fericirea…

 

–     Nu va lasati impresionat de lumea exterioara; chiar daca aflati in fiecare zi lucruri triste, refuzati sa deveniti pesimist si observati evenimentele care au loc dintr-un punct de vedere critic si cu un interes care-l deosebeste pe adult de copilul inspaimantat care crede in bau-bau si vrajitoare.

 

–    Nu fiti pretentios! Nu afirmati ca sunteti mai bun decat altii; in schimb, straduiti-va sa fiti mai bun ca ieri. Trecutul propriu trebuie sa va fie unicul termen de comparatie.

 

–    Nu va pierdeti niciodata simtul umorului. Invatati sa radeti!

 

–    Invatati, de asemenea, sa minimalizati unele mici neplaceri care ar putea risca sa va raneasca intr-un mod disproportionat. Cu siguranta, simtul umorului nu sta intr-o atitudine ironica fata de ceilalti. Toti oamenii sunt egali, numai ca unii sunt mai norocosi decat altii.

 

–    Nu va obisnuiti sa adoptati atitudini puerile, caci asta nu place nimanui. Fiti tineri, dar niciodata renuntand la demnitate.

 

–    Incercati sa puneti in valoare inteligenta altora. Tuturor ne place sa fim laudati. Nu va razbunati insa pe ceilalti, daca nu obtineti prea multa recunostinta din partea oamenilor. Daca sunteti amabil si serviabil cu ceilalti, vi se va raspunde cu minimum 10 % din amabilitatea pe care ati aratat-o, iar asta e deja mult.

 

–    Trebuie sa stiti sa va ingrijiti de propria sanatate, sa fiti putin egoist, ca sa nu deveniti apoi o povara pentru altii.

 

–    Nu va considerati zilele un sir de obligarii nesfarsite. Ganditi-va la drepturile pe care le aveti, dar nu incercati sa le impuneti altora intr-un mod agresiv.

 

–    Fiecare zi trebuie sa contina macar o ora de distractie si de odihna.

 

–    Trebuie sa fiti tolerant. Spiritul de razbunare nu va va ajuta deloc sa fiti un om senin si calm si nu va face decat sa dea nastere atitudiunilor de tip nevrotic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *