Sanatate

Sanatate si vindecare prin somn

Starea de bine este o stare de sanatate de mare calibru – bijuteria coroanei la nivel existential – si nu doar nevoia de a trece si de ziua de azi. Starea de bine obtinuta si prin somn este interactiunea rafinata dintre domeniul fizic si cel emotional, in care sunt implicate si campurile energetice.

 

Avem nevoie de somn

 

Toti oamenii au nevoie acuta de somn, o adevarata forta vindecatoare care ne reincarca la nivel fiziologic si la cel al energiei subtile. In somn ne extragem seva din forta vitala  si dintr-un mister mai maret apartinand unor taramuri care depasesc constiinta noastra in stare de veghe. Un somn profund intr-o incapere aerisita ne purifica de reziduurile toxice din ziua respectiva. Mania sau teama se pot domoli, sau chiar disparea in dimineata zilei urmatoare.

 

Omul isi petrece cel putin o treime din viata dormind, asa ca e bine  sa fie un somn de calitate. Acesta ii ajuta pe cei suprasolicitati sau cu functii de raspundere. Munca cronicizata in detrimentul somnului este o forma de nebunie. Privarea de somn poate conduce efectiv la psihoza. Oamenii dependenti de munca si epuizati te sperie cand ii vezi; ei sunt ca niste morti vii, complet detasati energetic de corpurile lor fizice.

 

Timpul de somn

 

Unii oameni au nevoie de somn mai mult decat altii. Regula de opt ore nu este valabila la toti. Pentru a stabili cantitatea de somn care-ti confera maximum de energie, fa urmatorul test: timp de cateva zile sau poate chiar mai mult – in week-end s-ar putea sa fie cel mai potrivit – trage obloanele, incuie usa, inchide telefonul si alarma si permite-ti luxul de a dormi pana te trezesti singur. Daca dormi putin, esti irascibil, te uiti chioras, esti pe jumatate prezent in ceea ce se intampla in jurul tau si intuitia este neclara.

 

Daca vei reusi sa atingi timpul ideal de somn zilnic, inseamna ca ai castigat o batalie pentru care merita sa lupti. Totusi, daca programul tau prea dezordonat te impiedica sa faci acest lucru, exista si alte optiuni, sa tragi un pui de somn la pranz, sau sa dormi mai multe ore in alte nopti. O binecuvantare pentru tinerii parinti este sa doarma si ei atunci cand doarme copilul – in loc de a recupera munca pe care nu au apucat-o s-o faca.

 

Cu timpul, jongland cu totalul orelor de somn veti ajunge sa atingeti cota zilnica de energie – o tactica care previne ani de oboseala debilitanta, atat pentru cei care au copii, cat si pentru oamenii ocupati.

 

Recomandari pentru un somn de calitate:

 

–    Fa ca somnul sa fie cat mai confortabil. Somnul este senzual. Poate vrei sa porti un neglijeu din matase, o pijama comoda sau, pur si simplu, nimic. De asemenea, verifica greutatea pilotei si daca temperatura iti convine. Cand stai sub paturi si cearsafuri moi, patul tau creaza un soi de pantece energetice – un loc protector cald, care te incarca energetic.

 

–    Optimizeaza fluxul de energie in dormitor. Feng-shui, arta antica chinezeasca a amplasarii obiectelor intr-o casa, poate imbunatati vibratiile in timp ce dormi. Iata cateva indicii. Pentru a spori armonia si echilibrul energetic, asaza un buchet de flori langa pat, sau orienteaza patul spre nord, pentru a aseza corpul in paralel cu axa magnetica a Pamantului, alinierecare aduce liniste si imbie la somn. Paturile nefacute, dezordinea si echipamentul electronic nu fac decat sa consume energia. Televizoarele si computerele ar trebui acoperite in timpul somnului.

 

–    Calmeaza-ti gandurile. Cel mai mare obstacol in calea unei nopti bune de somn este un creier care refuza sa faca o pauza. Inainte de a merge la culcare, evita orice ti-ar putea provoca stres. Pentru inabusirea gandurilor si alungarea tuturor incertitudinilor lumesti, sunt de ajutor cateva minute de exercitii de respiratie profunda sau de meditatie. Stinge lumina. Stai in sezut pe pat, cu ochii inchisi. Apoi, pentru a atrage energia pozitiva, imagineaza-ti un lucru care-ti inspira iubire si pace. Poate la fel de bine ar fi o plaja linistita sau un vultur zburand pe aripile vantului. Daca se instaleaza anxietatea sau teama, continua sa respiri pana cand acestea dispar. Un alt truc care te poate calma este sa citesti ceva cu adevarat plictisitor.

 

–    Dormi langa partener, fara sa faci dragoste. Iti doresti ca tot ce are legatura cu somnul sa-ti dea un sentiment de siguranta. Cum dormi, unde dormi si cu cine dormi – sunt tot atatea lucruri care afecteaza calitatea odihnei. Somnul poate crea mai multa intimitate decat actul de a face dragoste. Incercati sa petreceti o noapte intreaga fara activitate sexuala, alaturi de partener inainte de a se hotari sa locuiasca impreuna. Motivul este ca atunci cand dormi, intelectul se retrage, iar campul tau energetic, care este larg deschis, se suprapune peste cel al partenerului. Indiferent cine doarme langa tine, vei simti ca este cineva. In cel mai bun caz, te vei trezi revigorat.

 

Daca nu se-ntampla asa, incearca sa abordezi cu tact problema si sa iesi din imapas. Astfel risti sa te expui drenarii cronice de energie si unor grave probleme de sanatate. Nu poti dormi alaturi cand partenerul este suparat. Unele cupluri prefera sa-si petreaca noaptea impreuna, altele nu, preferand sa doarma in paturi sau camere diferite. Dintr-un motiv sau altul – partenerul este mai agitat sau sforaie, sau ii place sa fie singur din punct de vedere energetic, preferand un spatiu propriu pentru odihna. Deci vorbeste despre problema ta. Alturi de un partener sensibil, exista nenumarate cai de a-ti fi respectate nevoile energetice.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *