Sam a fost mai roman decat romanii - a ignorat legile tarii timp de sapte ani

In urma cu patru zile, americanul Samuel Reames, cunoscut de un oras intreg ca “Sam cel Roman” a parasit Romania, tara pe care sustine ca o iubeste mai mult decat cea in care s-a nascut. Aceeasi tara a carei legi a ales sa nu le respecte, “rebeliune” care i-a adus, in final, expulzarea de pe teritoriul Romaniei si interdictia de a mai pune piciorul pe pamant romanesc pentru  doi ani jumatate. Mai roman decat romanii, Sam nu si-a depus, timp de sapte ani, actele pentru a putea intra in legalitate.

In luna aprilie, Oficiul Roman pentru Imigrari (ORI) a decis ca americanul trebuie sa paraseasca Clujul si Romania. Degeaba a solicitat Sam instantei anularea deciziei de returnare a cerut tolerarea ramanerii pe teritoriu, instant a decis impotriva lui.

“In iunie, Curtea de apel Cluj s-a pronuntat – noi am avut dreptate, iar el trebuie sa paraseasca Romania. Lucru care nu l-a facut”, spun reprezentantii Serviciului pentru Imigrari al judetului Cluj.

Sam cel Roman a ajuns pentru prima data in Romania in anul 2006, atunci cand a solicitat si un permis de sedere. A plecat si s-a intors in 2007, dar de data aceasta nu a mai respectat legea, nu a mai cerut niciun fel de permis de sedere de la ORI. Sapte ani mai tarziu, adica in urma cu patru zile, era escortat pana la granita tarii cu Ungaria si primea interdictie sa se mai intoarca pentru o perioada de doi ani jumatate. 

“Eu, daca merg intr-o alta tara, trebuie sa stiu ce drepturi am acolo si, mai ales, ce obligatii. Chestiunea cu rezidenta este valabila oriunde in lume. Este obligatia cetateanului, in momentul in care se afla intr-o tara straina, sa isi reglemementeze sederea. Nu este obligatia noastra. Nici nu am avea cum, la cate milioane de cetateni straini trec prin Romania in fiecare an”, mai spun acestia.

Legea spune ca, din momentul in care americanul a calcat pe pamant romanesc, avea obligatia ca, in maximum 90 de zile petrecute pe teritoriul tarii, sa paraseasca Romania sau sa se prezinte la ORI si sa documenteze ca vrea sa ramana in continuare aici.

“El nu a facut nici una, nici alta. Practic, nu l-a interesat. Mai ales ca inainte de asta el a avut un permis de sedere pe teritoriul Romaniei; nu se poate spune ca nu a stiut si nici nu se poate invoca necunoasterea legii. Nu stiu ce a fost in capul lui, dar am constatat ca a ignorat, efectiv, legea”, explica reprezentantii Serviciului pentru Imigrari al judetului Cluj.

sursa foto: www.MirceaRosca.ro

Adauga comentariu