In vizor

SALVAȚI SOMEȘUL RECE – Protestul de la MĂGURI-RĂCĂTĂU. Mihai Goțiu: “Este o șmecherie juridică”

Construirea celor 3 microhidrocentrale de-a lungul a aproximativ 15 kilometri din Someșul Rece Superior, i-a făcut pe iubitorii de mediu să organizeze un protest pentru a opri construirea acestora și pentru a salva vegetația, dar și vietățile din acea zonă.

Sâmbătă, 30 martie, la ora 10 în fața Primariei Măguri-Răcătau s-au adunat câțiva zeci de protestatari înarmați cu afișe și pancarte.

Proiectul datează din anul 2008, an în care o firmă privată a solicitat construirea a 5 microhidrocentrale de-a lungul a 10-15 kilometri din lungimea râului. Proiectul a primit acordul de la Agenția pentru Protecția Mediului în anul 2009. În acordul de mediu se specifica clar că acesta își va pierde valabilitatea dacă lucrările nu vor începe în maxim 2 ani de la emiterea acestuia, adică în anul 2011.

Lucru care, desigur, nu s-a întâmplat.

Autorizația de construcție de la Consiliul Județean  Cluj a fost emisă în data de 1.09.2010 cu o valabilitate de 60 de luni – dar și acest lucru numai dacă lucrările încep în maxim 12 luni de la emitere. Nereușind acest lucru, constructorul a solicitat o prelungire a termenului de execuție, pe care au primit-o în 2018.

Consiliul Județean Cluj a fost înștiințat de către beneficiar că lucrările vor începe în data de 18.05.2011, adică după expirarea termenului din Acordul de Mediu. Lucrările, se pare că au început doar pe hârtie, pentru că niciun muncitor nu a fost văzut în zonă – lucrările fiind doar niște țevi aruncate în drum.

Proiectul a fost schimbat de câteva ori, astfel că, deși inițial era vorba de construirea a 5 microhidrocentrale, numărul acestora a scăzut la 4, ca, în final, să se ajungă la 3 microhidrocentrale.

Numeroși pescari din Cluj-Napoca, Mureș, Timișoara sau Oradea, dar și diverse personalități sau oameni simpli și-au anunțat implicarea în această cauză. Protestatarii susțin că dacă aceste trei microhidrocentrale se vor construi, mediul de viața a patru specii de pești protejate, va fi distrus. Someșul Rece este unul dintre ultimele râuri cu adevărat importante pentru practicarea pescuitului cu muscă artificială, zona vizată a fi distrusă ireversibil găzduind numeroase competiții ale acestui sport, inclusiv finale de campionat național.

“Am aflat că s-a reînviat și această poveste a microhidrocentralelor de pe Someșul Rece. Era un caz pe care îl consideram încheiat și că s-a renunțat la ideea de a băga acest râu pe țeavă pe kilometri întregi. Din păcate dupa primele documentări pe care le-am făcut, e un caz „ manual” de distrugere a mediului în România și de distrugere a râurilor de munte. O șmecherie juridică”, a declarat Mihai Goțiu, senator USR Cluj, prezent și el la protest. 

Atât el, cât și ceilalți participanți la protest, au anunțat ca se vor asigura ca acest proiect nu se va finaliza.  

“Prin acest protest dorim ca cele 3 microhidrocentrale care nu au avize legale de construcție, să nu fie construite” – a declarat organizatorul principal, Horea Petrehuș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *