Din oras

Salinele artificiale din Cluj-Napoca, un business de succes. Ce părere au medicii despre acest tip de tratament?

Despre salinele naturale…numai de bine. Părerile sunt împărțite însă, când e vorba de un tratament sau o ședință de relaxare într-un cadru artificial, pentru că de regulă viața nu e doar în alb și negru. Noi vă prezentăm mai multe perspective asupra salinelor de oraș.

Salinele artificiale sunt o afacere de succes în Cluj. În afară de Grota Salină -cea mai veche pe piața locală- diverse firme și-au amenajat camere saline care oferă tratamente cu sare adusă din te miri ce locuri interesante: Polonia, Marea Moartă, Praid, mine din Transilvania. Cei care nu pot aloca timp și buget pentru tratamente îndelungate la Salina Turda au cel puțin 4 opțiuni în oraș: Camera salină de la Aquina Spa&Wellnes, Saltera, Grota Salină, Wonderland Cluj Resort. Prețurile sunt foarte bune, între 12-25 lei/ședință și ieși mai rentabil cu un abonament.

Cu ce atrag clienții salinele artificiale din Cluj-Napoca

Fiecare firmă locală care deține un astfel de spațiu se întrece în oferte de tratament și relaxare. Grota Salină are un statut inedit: e prima salină artificială din Cluj, mai exact din anul 2005 au adus în centrul Clujului -pe strada Cardinal Hossu- o versiune micro a Salinei Turda. Grota Salină este o construcție unică în țară, printre celelalte saline urbane. Are un aspect ieșit din comun. Ce oferă Grota Salină?

”Temperatura în salină este constantă (20-22 grade), tratamentul este indicat în primul rând pentru căile respiratorii. Oferim cromoterapie în timpul ședinței, un fond muzical relaxant cu sunete din natură sau adecvat pentru copii. Camera e tapetată cu calup de sare de la Marea Moartă și folosim sare din Polonia pentru tratament. Numărul clienților variază, avem persoane care revin de când am deschis și fac abonament de 2-3 ori pe an pentru tratament. În cameră sunt 8 locuri, ședințe la ore fixe, durează 45 de minute. Cele mai cerute ore sunt după masa când vin părinții cu copiii. Înainte de masă vin pensionarii. Au fost clienți care ne-au spus că după a doua, a treia ședință observă o ameliorare. Părerile sunt pozitive”, ne-a explicat Eniko Lakatus, secretara de la Grota Salina.

Silviu Călin de la Wonderland Cluj Resort a punctat diferențele dintre salina de la Turda și o salină de oraș.”Noi avem o încăpere cu șezlonguri, televizor și un aparat care face vapori de sare și de două ori pe zi, la ore fixe, folosim aparatul acesta. Salina e în incinta SPA-ului. 25 de lei e intrarea în SPA și de această sumă se beneficiază și de salină. De 3-4 luni am deschis salina pentru diversificarea serviciilor pe care le avem, în primul rând și pentru a atrage cât mai mulți clienți. Rezultatele sunt bune. Săptămânal la centrul SPA în jur de 500 și ceva de clienți, nu pot spune exact câți din cei care intră în SPA folosesc și salina sau câți o folosesc regulat pentru tratament, dar în fiecare zi avem clienți la salină. Cine vine la SPA, de curiozitate intră și în salină. Vin și copii. Părerea mea e că la Turda e altceva. E un loc turistic salina respectivă, la noi e un serviciu complex, care să atragă cât mai mulți clienți”, a spus Silviu Călin, reprezentantul Wonderland Cluj Resort. 

Experiența unei mame la Grota Salină

Sandra e o mămică clujeană care a testat efectele unei saline artificiale și se declară mulțumită, în general. A găsit însă, o variantă mai economică și mai rapidă, un aparat pentru aerosoli. Prețul unui astfel de aparat, pe care îl poți folosi acasă, pornește de la 120 lei și poate depăși 500 de lei. Sandra nu exclude mersul la salină în continuare, dar preferă acum salina de la Turda.

”Am fost cu fiul meu timp de o săptămână la microsalina de pe Cardinal Iuliu Hossu, la indicația pediatrului. Spațiul e destul de mic, însă copilul s-a distrat. Am stat câte două ore, în fiecare zi, iar rezultatele nu știu cum le-aș putea cuantifica. Pot spune că l-a ajutat această cură, însă a fost făcută în paralel cu un tratament alopat. Acum, folosim cu succes un nebulizator, tot la recomandarea pediatrului. Alternativa e mai economică din punct de vedere al timpului. Două ore, trei cu tot cu timpul petrecut pe drum versus 5 minute și încă doua pregătirile”, susține Sandra, mama unui băiat de 5 ani. Ea e hotărâtă să meargă și la Salina Turda, măcar 3-4 weekenduri consecutive, în luna mai. 

Recomandă medicii clujeni mersul la saline artificiale?

Medicii cu care am discutat sunt destul de rezervați în a recomanda salina artificială. Ei nu exclud beneficiile terapiei cu sare dar ridică și problema bacteriilor cu care te-ai putea contamina în spații închise și spun că procentul de eficiență a terapiei cu sare nu este chiar atât de mare.

”Așa-numita speleoterapie, tratamentul în salină se recomandă în special copiilor cu probleme respiratorii. Expunerea la aerul din salină se face treptat, începând cu 20 de minute și crescând până la 2-3 ore. Avem oportunitatea să fie Salina Turda în împrejurimi și atunci, cu atât mai mult, avem posibilitatea să recomandăm acest tip de tratament. Legat de spațiile închise sau relativ închise, cu rezerva de rigoare. Nu știu câtă aglomerare bacteriană există în acele spații, cât de des sunt ventilate, aerisite. Nu le-am vizitat și în general, recomand pacienților cadrele naturale. Dacă părintele nu are altă opțiune…da, cu rezervă. Adică, totuși mergând acolo copii cu probleme și adulți cu infecții acute, riscul de transmitere a unor boli infecțioase poate fi mai mare. Dacă cei de la saline și-au luat toate măsurile, e în regulă. Sigur că și aerosolii salini au efect dezinfectant. Recomand copiilor de la vârsta de minim 1 an pentru că sarea ajută mucoasele să își dezvolte o rezistență față de intemperii, bacterii. Adulții și copiii sănătoși ar trebui să facă o cură heliomarină anuală de minim 10 zile. Pentru copiii cu probleme, se recomandă cure de două-trei săptămâni, în funcție de boală” a explicat pentru Ziar de Cluj, medicul pediatru Coștiug Emiliana.

Eficiența este 1-2%

Dr.Mureșan Vasile, directorul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” are o părere mai incisivă în privința tratamentului cu sare, pe care el nu îl recomandă. “Să vă spun pe cea dreaptă, eficiența era la astmatici când nu erau medicamente anti-asmatice ca lumea. Acuma eficiența este 1-2%, cam atât ajută. Există medicamente ultramoderne care controlează foarte bine astmul. Dacă nu ai astm, de ce să mergi? Mediul pur salin, fără microbi, îi ajuta puțin înainte pe astmatici. Nu zic că nu are un efect benefic (salina n.r.) dar mic, nu merită investiția când sunt medicamente ultramoderne.

Asta e părerea mea de specialist. Eu nu îmi trimit pacienții acolo. La Turda sau Praid nu zic că are rol negativ, e ușor benefic, dar nu merită investiția și timpul pierdut. Așa medicamente moderne sunt acuma că în peste 90% din cazuri putem controla astmul numai cu medicamente. Nu zic că salina nu are efect pozitiv, dar în procent mic, pentru relaxare, pentru mediu. E altceva. Dar nu să ne bazăm în procent mare pe salină. Există și un risc de a se contamina unul de la altul cu viroze în camerele alea, în grotele alea sau în camere special adaptate. Deci, eu nu recomand. În salinele mari se mai duc copilașii în vacanță, stau câteva zile, se și relaxează, e altă poveste”, a declarat Mureșan Vasile.

 

 

 

Surse foto: grotasalinacluj.ro, wonderlandcluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *