In vizor

Salina Turda isi ascunde veniturile si cheltuielile

Oficialii Salinei Turda nu doresc sa comunice presei date legate de activitatile financiare din 2013. Raspunsurile la intrebarile dintr-o cerere in baza Legii 544 sunt mereu amanate, dupa toata lumea a uitat de ele. 

Ziar de Cluj a remis o astfel de solicitare in data de 1 august, la adresa de e-mail a obiectivului. Intrebarile se refereau la cheltuielile efectuate pentru salarii, combustibil, servicii de telefonie, bugetul de constructie a spa-ului deschis nu de mult in cadrul obiectivului, cat au costat materialele sau care a fost profitul salinei anul trecut.

Primirea e-mailului a fost confirmata de secretara care raspunde la telefonul de pe site. Peste o saptamana, aceasi persoana a raspuns intepata ca cererea este in lucru si ca inca nu a trecut termenul legal la care ar trebui raspuns. In 1 septembrie, exact la o luna, oficialii saline ne-au transmis sa revenim maine, ca „sa vorbiti cu domnul jurist, el se ocupa cu asta si e intr-o sedinta”, pentru ca in 2 septembrie sa nu mai stie nimeni nimic de respectiva cerere.

Dincolo de incalcarea legii si comunicarea deficitara dovedita de oficialii salinei in acest demers, atitudinea lor este cu atat mai suspecta cu cat ei nu si-au postat declaratiile de avere pe 2013, desi termenul-limita era 15 iunie, iar in ultimii ani au fost numeroase cazuri in care s-a dovedit administratorii “capusau” institutia. La inceputul acestui an, despre directorul Vasile Nemes, tatal unuia dintre viceprimarii orasului, ulterior schimbat din functie, presa scria ca acesta isi retribuia 6 procente din profit, astfel ca a ajuns sa castige aproximativ 7.500 de euro pe luna. Mai mult,  contractul sau de mandat prevedea ca din bugetul salinei sa i se plateasca o asigurare pe viata, iar la revocarea din functie sa incaseze 18 salarii dupa care sa i se asigure “un loc de munca pe un post corespunzator pregatirii sale profesionale cu acelasi tip de remuneratie, timp de 18 luni”.

Amintim ca Legea 544 privind accesul la informatii publice prevede termene de comunicare de maxim 30 de zile de la inregistrarea cererii, iar necomunicarea in termen echivaleaza cu refuzul nejustificat al rezolvarii cererii si, implicit, al aplicarii legii. 

Foto: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *