Din oras

Salina Turda, integral pe Google Street View

Viitorul hartilor nu este o harta. Este una dintre ideile cu care cei de la Google Romania si-au argumentat decizia de a include Salina Turda in randul locurilor speciale ale lumii care pot fi vizualizate de oriunde pana in cel mai ascuns cotlon. Este prima cartare in adancime pe care Google Street View o realizeaza in Romania. Uimitorul “castel” de sare din strafundul pamantului care atrage sute de mii de vizitatori anual poate fi admirat de acum de oricine prin Google Maps. 

Imaginile panoramice Google Street View din Salina Turda s-au lansat oficial astazi, in cadrul unui eveniment gazduit de amfiteatrul minei Rudolf din cadrul celui mai popular obiectiv turistic al Clujului. 

“In primavara acestui an citeam pe un site specializat de turism ca Google Street View a cucerit varful Chomolungma, a cartografiat muntele Everest, a realizat un tur virtual al Everestului, cu tot ce inseamna acesta. Ulterior, in luna aprilie, am primit propunerea cartografierii si realizarii unui tur virtual al salinei. A fost propunerea Google Street View. Primul meu gand la acel moment a fost “Wow, de pe acoperisul Terrei, in inima Transilvaniei”. E adevarat ca nu a fost un gand modest, dar, dupa cum vedeti, nici macar nu ne caracterizeaza modestia. Ulterior s-a ajuns la acest parteneriat cu care suntem onorati si a fost realizata cartografierea Salinei Turda”, a declarat Simona Baciu, director al societatii care administreaza Salina Turda. 

Procesul propriu-zis de captare a imaginilor a durat doua zile. 

“A fost un parteneriat care ne-a facut placere si atunci, si acum. Salina Turda a devenit in ultimii ani o destinatie preferata a turistilor. In cursul anului trecut s-au inregistrat un numar de peste 470.000 de vizitatori, iar in minivacanta de 1 Mai a acestui an am avut un record de 14.000 de vizitatori. Ne dorim ca prezenta nostra pe platforma Google Street View sa ne ajute sa implinim un proiect de suflet, respectiv sa sarbatorim in anul 2015 turistul cu numarul 500.000 si suntem siguri ca acest lucru se va realiza”, a mai spus directoarea. 

Dan Bulucea, Country Manager Google Romania si-a aratat bucuria de a fi la Salina Turda. 

“Este prima intrare din Romania in subteran a Google Street View. Cand ne gandeam unde am putea face asta, am constatat ca a fost o decizie foarte usoara, am auzit atat de multe despre Salina Turda… eu sunt la prima intrare aici si va asigur ca nu e ultima data, voi veni foarte des. Street View este prezent in 65 de tari in lume in acest moment, de pe varful muntilor, pana in adancul oceanelor. Trebuie sa recunosc ca Romania a fost extrem de deschisa pentru Street View. Sunt foarte multe discutii, diverse tari au primit intr-un fel sau altul aceasta tehnologie. In Romania s-a intamplat foarte des, de exemplu, de la cetateni care ne spun ca intre timp si-au renovat casa si ne roaga sa mai trecem o data pe strada lor. Anul acesta e unul special, aniversam 5 ani de Google Maps in Romania”, a marturisit directorul. 

Acesta a punctat momente importante din evolutia companiei in Romania. 

“Acum, privind in urma, pare atat de naiv: erau 8 orase, 6.000 de kilometri, Valea Prahovei, statiunile de la Marea Neagra si ni se parea ca wow, cat avem acoperit. E adevarat ca eram prima tara din Europa Centrala si de Est care aveam lansat Street View, dar cat de mult au evoluat lucrurile ulterior!”, a declarat Bulucea.

In prezent, sunt cartografiate toate drumurile, toate orasele care au mai multe de 30.000 de locuitori, plus obiectivele reunite in Colectii Speciale. 

“Sunt monumente, atractii turistice care credem noi ca particularizeaza, identifica cultura noastra nationala si o fac mai vizibila in lume. In felul acesta putem sa vedem castelul Bran, centrul orasului Sibiu sau al Brasovului, sa le vizitam pe toae virtual si sa ne dam seama daca ar merita intr-adevar o excursie pana acolo. In aceasta primavara am avut din nou o premiera mondiala: am putut naviga pe Dunare strabatand sase tari, din care una e Romania. Putem vedea Cazanele Mari, putem trece prin Portile de Fier sau sa vedem rasaritul de soare de la Cernavoda din comoditatea scaunului si calculatorului pe care il avem in fata”, a precizat acesta. 

Cum va schimba doua disponbilitate pe Google Maps felul in care va fi perceputa Salina Turda?

“Este mai disponibila la acest moment, ca posibilitate de vizitare. Pot sa imi formez o prima parere, pot sa vizitez virtual acest obiectiv, si sa-mi dau seama ca o vizitare virtuala e, totusi, saraca si ca trebuie sa vad totul la fata locului. Ca prima parere formata, credem ca va contribui in mod pozitiv si consistent la atragerea mai multor vizitatori in salina”, a spus directorul Google Romania, pentru Ziar de Cluj. 

Oficialul roman nu crede ca acest tip de cartare ar putea sa ii faca pe oameni sa nu mai vina in vizita, din moment ce au putut observa totul virtual. 

“Cifrele arata ca la muzee, de pilda, care se afla pe Google Cultural Institute, dimpotriva, are un efect extrem de pozitiv asupra vizitatorilor in persoana. Cred ca fiecare din noi am vrea sa ne dam seama cam cum arata o anumita zona si apoi sa o vizitam. E adevarat ca poate unii dintre noi nici nu avem sansa de a urca pe muntele Kilimanjaro sau sa coboram in adancul marilor, si atunci ne bucuram ca putem sa facem asta virtual. Totusi, daca ne pasioneaza cu adevarat acel subiect, probabil ca vom depune acel efort”, a declarat Dan Bulucea. 

Salina Turda a fost un adevarat motor economic pentru zona in care se afla inca din vremea romanilor. Prima atestare a Ocnei de la Turda dateaza, potrivit site-ului primariei Turda, din 1075, iar in data de 1 mai 1271 se dăruia capitalului Episcopiei de Transilvania „ocna de sare de la Durgau-Turda”. S-au mai deschis in timpul stapanirii maghiare Mina Katalin, Mina Horizont, Mina Felsa-Akna şi Mina Iosif (Joseph), iar  spre finalul secolului al XVII-lea mina de sare de la Durgau-Turda intra sub administratia directa austriaca. S-au deschis in epoca Mina Terezia, Mina Anton, Mina Clujeana, Mina Rudolf si Mina Ghizela. In 1932 explatarea sarii inceteaza. In anii celui de-al Doilea Razboi Mondial spatiul subteran al salinei e folosit ca adapost anti-aerian si, intre 1950 si 1992 a slujit in acelasi timp ca obiectiv turistic si ca depozit de branzeturi. Latura curativa si turistica incepe sa fie exoploatata din 1992, iar intre 2008 si 2010 salina a fost modernizata din fonduri europene. Investitia a permis crearea unei noi infatisari, dar si extinderea functionalitatii obiectivului. Intre altele, Mina Rudolf are acum o sala de concerte, teren de sport, bowling, minigolf, precum şi o gondola imensa. A fost montat si un lift pentru persoanele care se deplaseaza mai greu. De asemenea, in Mina Terezia functioneaza un debarcader pe lac cu barci care permit plimbarea turistilor pe lacul salin.

Foto: Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *