Salariile angajaților din Consiliul Județean Cluj și ale companiilor din subordine „ar trebui să crească” în 2021, chiar dacă sporurile se plafonează la nivelul anului trecut

Reprezentanții Consiliului Județean au încercat să împace nefăcutele Guvernului prin adoptarea unei hotărâri care să pună în acord așa-zisa „majorare” a salariului minim brut cu plafonarea salariilor de la stat. Astfel, consilierii județeni au aprobat un proiect de hotărâre prin care salariile angajaților din administrația județeană și a structurilor aflate în subordine se plafonează la nivelul lunii decembrie 2020, chiar dacă „ar trebui să crească” în noul an, în raport cu salariul minim pe economie valabil din ianuarie 2021. În schimb, sporurile, indemnizația de hrană începând cu 01.01.2021 se plafonează la nivelul acordat în luna decembrie 2020.

Consilierii județeni au aprobat cu 24 voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă”, 2 abtineri, proiectul de hotărâre pentru stabilirea unor măsuri cu privire la salariile de bază ale funcţionarilor publici şi personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Cluj și din instituţiile publice de interes judeţean din subordinea acestuia pentru anul 2021, în cadrul unei ședințe de îndată unde proiectul respectiv a reprezentat singurul subiect luat în dezbatere de membrii administrației județene. 

Recent, salariul minim brut a fost indexat cu 3,1% prin Hotărâre de Guvern, însemnând o creștere nesemnificativă a venitului minim de 70 lei brut, potrivit anunțului ministrului Muncii, Raluca Turcan. 

Desigur, în condițiile în care nivelul taxelor și impozitelor la nivelul municipiului Cluj-Napoca au fost indexate cu 3,8% în funcție de rata inflației, așa-numita creștere a salariului minim burt cu 3,1%/cca 70 lei brut nu poate reprezenta decât o „majorare” mai mult formală, decât reală. 

În aceste condiții, Consiliul Județean Cluj a luat în dezbatere necesitatea adoptării unei hotârâri care să pună în acord „majorarea” de 3,1% cu plafonarea salariilor/sporurilor/indemnizațiilor de hrană la nivelul anului 2020, luna decembrie. 

„Începând cu 13 ianuarie 2021, data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 4/13.01.2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2300 lei lunar”, se arată în motivarea adoptării actului administrativ.

„Ca urmare salariile de bază” pentru personalul angajat în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Cluj, pentru personalul angajat în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, pentru personalul angajat în cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj și pentru unii angajați în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj începând cu drepturile lunii ianuarie 2021 „ar trebui să crească prin raportare la salariul minim pe economie valabil din ianuarie 2021 în contextul actual al situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea virusului Covid 19 și al necesitatății luării unor măsuri pentru stimularea investițiilor și finanțarea măsurilor în planul sănătății publice”, mai arată reprezentanții județeni. 

Astfel, în urma „majorării” salariului minim brut cu 70 de lei brut, aleșii administrației județene Cluj au trebuit să împace capra cu varza: „majorarea” cu plafonarea la nivelul lui decembrie 2020.

„Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, salariile de bază, sporurile, indemnizația de hrană începând cu 01.01.2021 se plafonează la nivelul acordat în luna decembrie 2020 pentru familiile ocupaționale sănătate și asistență socială, cultură, administrație (cu excepția instituțiilor salarizate pe art. 11 alin. (1) din Legea nr. 153/2017), învățământ, etc. De asemenea în anul 2021, începând cu drepturile luni ianuarie, indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică se mențin la nivelul lunii decembrie 2020”, mai arată reprezentanții CJ Cluj în documentația supusă aprobării. 

Singurul proiect de hotărâre din cadrul ședinței de îndată a Consiliului Județean Cluj, privind salarizarea și sporurile acordate angajaților din Administrație, a stârnit reacții în cadrul dezbaterii. 

„Gestionarea sistemului de salarizare a personalului din instituțiile și autoritățile publice se asigură de fiecare ordonator de credite care are obligația să stabilească salariile de bază, sporurile și alte drepturi salariale în bani sau natură prevăzute de lege, să asigure promovarea în funcții, grade/trepte profesionale și avansarea în gradații astfel încât să se încadreze în sumele aprobate cu această destinație în bugetul propriu.

Având în vedere plafonarea salariilor demnitarilor și a angajaților din cadrul celorlalte instituții publice aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj salarizate în baza art. 38 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017 la nivelul lunii decembrie 2020 și pentru respectarea principiului sustenabilităţii financiare la nivelul bugetului local al județului și a fundamentării bugetului pentru anul 2021 considerăm oportun, ca începând cu drepturile lunii ianuarie 2021, salariile de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Cluj și din instituţiile şi serviciile publice de interes judeţean din subordinea acestuia, salarizate în baza art. 11 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, să se mențină la nivelul lunii decembrie 2020”, se menționează în proiectul aprobat cu 24 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă” și 2 abțineri. 

Salariile/sporurile/indemnizațiile de hrană se plafonează la nivelul lunii decembrie 2020 pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Cluj și din următoarele instituții aflate în subordine: 

Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj
Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj

În contextul „epidemiei de Corona Virus și a modificărilor care au apărut în structura de cheltuieli a autorităților publice locale.

Contextul actual al situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea virusului Covid 19, necesită luarea unor măsuri pentru stimularea investițiilor și finanțarea măsurilor în planul sănătății publice. În aceste condiții în anul 2021 nu ar fi oportun să crească cheltuielile de personal”, se arată în motivarea hotărârii. 

Efecte preconizate ale aplicării actului administrativ vizează „impactul financiar asupra bugetului judeţului pe termen scurt (pe anul curent)/lung, impactul asupra mediului concurențial şi domeniului ajutoarelor de stat, impactul asupra sarcinilor administrative, impactul asupra mediului)”.

Consilierii județeni PSD au solicitat precizări privind „urgența” adoptării acestei hotărâri, în condițiile în care nivelul salariilor pentru luna ianuarie 2021 putea reprezenta un subiect de pe ordinea de zi din cadrul unei ședințe ordinare a CJ Cluj din luna februarie. 

Vicepreședintele Vakar Istvan, care a prezidat ședința de îndată, a explicat: 

„Am înțeles că urgența a fost impusă deoarece Hotărâre de Guvern permite mărire veniturilor, a venitului salarial și precum se prevede un an… mai sărac, Consiliul Județean, aparatul Consiliului Județean prevede o încasare mai modestă la buget pentru care ia această măsură de a îngheța undeva valoarea acestor venituri pe care le au atât funcționarii publici, cât și instituțiile din subordine”, a încercat să explice Vakar Istvan împăcarea majorării salariale cu plafonarea salarială. 

„Pentru a nu curge termene după hotărâre Guvernului, de aceea s-a cerut această ședință de îndată”, a adăugat Vakar. 

Consilierul județean Alexandru Cordoș (PSD) a ținut să „aprecieze” creșterea salariului minim pe economie din partea Guvernului, însă s-a arătat rezervat în privința „urgenței” adoptării unui asemenea proiect de hotărâre. 

„Salarizarea este pentru luna ianuarie, se realizează la sfârșitul lunii. Cred că urgența nu era neapărat acum, puteam să o realizăm și într-o ședință ordinară a Consiliului Județean”, a declarat Cordoș.

„Înțeleg că sindicatele sunt de acord, sindicatele unităților care se supun acestei hotărâri.

Eu și grupul PSD, sigur, nu am vorbit decât în mare cu ceilalți colegi, dar dacă au o altă părere o să-i rog și pe ei să o spună, însă eu personal voi vota „împotriva” acestui proiect.

Consider că putem să găsim alte variante prin care să creștem resursele la Consiliul Județean și să acoperim aceste costuri, chiar dacă, aveți dreptate, Consiliul Județean a crescut salariile considerabil în ultimii ani”, a mai adăugat Alexandru Cordoș, consilier județean PSD. 

Consilierul județean Horea Chirteș i-a dat dreptate consilierului Alexandru Cordoș, supunând atenției creșterea la facturile de energie electrică dar și din alte sectoare. 

„O creștere salarială care nu acoperă acele creșteri de cheltuieli pe care le vor avea”, a adăugat Chirteș, referindu-se la majorarea salariului minim brut la valoarea de 2300 lei, după indexarea cu 3,1% prin Hotărâre de Guvern. 

Chiar dacă consilierii județeni PSD au semnalat „graba” adoptării acestei hotărâri, lipsa discuțiilor cu cei vizați direct de această decizie - personalul angajat în instituțiile din subordinea administrației județene - proiectul de hotărâre de pe ordinea ședinței de îndată a trecut. 

 

 

Adauga comentariu