In vizor

Sah mat pentru conducerea Asociatiei Judetene de Sah de la Cluj. Presedintele, acuzat de manarii

Maestrii internationali de sah sustin ca Asociatia judeteana de Sah de la Cluj-Napoca “ciupeste” din banii parintilor care isi trimit copiii la competitii. Ei spun ca asociatia organizeaza turnee de sah fara miza, doar pentru a castiga bani, in conditiile in care sahistii din Cluj sunt printre cei mai slabi din tara.

Sahistii profesionisti din Cluj-Napoca spun ca Asociatia Judeteana de Sah profita de pe urma parintilor copiilor care platesc sume considerabile pentru intrarea celor mici in competitii.

“Asociatia sugruma si escrocheaza oamenii. E o ciupeala marunta ce fac ei. Ca performante, Clujul e pe harta sahului la ani lumina in spatele Iasiului si Timisoarei. Cu toate acestea, intrarea intr-un turneu costa 100 de lei, iar premiul I e recompensat cu 300 de lei. Oamenii astia, niste neprofesionisti, nu au atras nicio sponsorizare in ultimii 15 ani. Conduc asociatia niste personaje slab calificate, care organizeaza turnee fictive. La sah e foarte usor sa masluiesti turnee”, a declarat Petre Nad (foto), maestru  international de sah.

Premiile au fost castigate in week-end, la a XIV-a editie a Memorialului “Mircea Radulescu”, din municipiu, eveniment derulat pe Cluj Arena.

Sahistii sunt revoltati

Jucatorii de sah sunt nemultumiti atat de premiile inconsistente primite la concurs, cat si de conditiile proaste din sala de joc. De aceea, sahistii profesionisti din Cluj au propus sa joace pe gratis, pentru a nu mai gira Asociatia judeteana de Sah, care, spun ei, mai mult baga bete-n roate decat ii ajuta sa se dezvolte. Intr-un turneu similar de sah organizat in Bicaz, locul I e recompensat cu 1.500 de lei, iar la Satu Mare cu 2.500 de lei.

“In turneul de la Cluj organizatorii incaseaza 1.800 de lei in weekend si dau un singur premiu de 100 de lei. Asa le iau fata la parinti. Ii prostesc pe parinti cu coeficientul ELO, care se calculeaza automat si costa 5 lei pe turneu. Organizatorii percep 60 de lei taxa pentru asta. Creeaza o aureola de mister: ca noi facem, ca e cu coeficient ELO etc. (…) Faceam apel, pe Facebook, inainte de turneul de la Cluj, la sportivii profesionisti sa nu participe la turneu ca sa nu-l gireze. Daca un profesionist merge sa joace pentru 300 de lei gireaza activitatea acestui om, presedintele Asociatiei, care atrage alti client pe care ii jecmaneste. Nu e normal. Hai sa nu mai jucam pe bani. Facem turnee gratuite, prin parcuri. Asta a fost propunerea mea. Acest om profita de toate chestiile sa-si faca imagine”, a continuat Nad.

Petre Nad sustine ca premiile au fost acordate de catre nepoata lui Mircea Radulescu si ca pentru chiria de la Cluj Arena nu a fost platit niciun ban.

“Premiile le-a oferit nepoata domnului Radulescu, iar pentru chirie nu s-a platit nimic”, a punctat maestrul de sah de la Cluj.

Conditii proaste

Sahistii clujeni sustin si ca, pe durata concursului, conditiile de joc au fost proaste si ca nu poti progresa in Cluj daca vrei sa faci performanta.

“Sunt multe nereguli, nu poti progresa in Cluj. Concursurile sunt slabe, nu sunt conditii ca sa atraga jucatori buni de sah. Premiile sunt slabute. (…) Taxele sunt foarte mari raportat la conditiile de joc: nu iti ofera piese de sah cu care se joaca azi, tablele nu sunt omologate. (…) Turneul de la Cluj e foarte slabut. Daca esti jucator profesionist, premiile nu-ti asigura nici drumul nici cazarea. (…) Tablele si piesele trebuie sa fie omologate, regulamentare. Le trag la Xerox; nu sunt la marimea la care ar trebui sa fie. Piesele nu sunt standard. Marimea pieselor difera. Ei nu mai investesc deloc. Cu aceleasi taxe ai putea juca cu jucatori buni, cu maestri nationali. Turnee foarte bune anuale sunt in Arad, iar la Iasi e un turneu foarte tare international, unde vin maestri importanti. Numai in Cluj nu se intampla nimic”, dezvaluie alt pasionat de sah din Cluj-Napoca, Mircea Filip.

Jucatorul de sah spune ca nu are carnetul de jucator completat in conformitate cu performantele sale si ca i s-a resetat toata cariera din cauza neatentiei conducerii Asociatiei de Sah din Cluj.

“E nepasare. Daca ar fi controale nu stiu daca s-ar mai tine turneele de sah. Nici vizitele medicale nu sunt pe carnete, iar jucatorii participa la turnee fara vizite”, continua sahistul Filip.

Conducerea Cluj Arena a declarat ca sala de joc a fost inchiriata cu 1.500 de lei, pentru cele trei zile in care s-a derulat concursul.

„Meciuri” cu seful asociatiei

Jucatorii profesionisti de sah spun ca nimeni din conducerea Asociatiei nu e calificat nici ca organizator de concursuri nici ca antrenor, dar nici ca arbitru.

“E foarte trist ce se intampla. Copiii, daca vor sa se antreneze jucand intre ei, trebuie sa plateasca 50-60 de lei in fiecare saptamana. Banii acestia se aduna. Merg prin gradinite sa-i antreneze, insa nu sunt calificati nici ca organizatori nici ca antrenori nici ca arbitri”, adauga maestrul Petre Nad.

In replica, seful Asociatiei Judetene de Sah, Toma Andreica Alin respinge acuzatiile.

“Piesele de concurs sunt cele mai omologate. Mesele sunt foarte bune. La Cluj Arena sunt conditiile cele mai bune. Taxa e de 80 de lei pentru seniori si 50 de lei pentru junior cu reducere 20 de lei pentru cei care sunt abonati la Cluj Arena. (…) Pe langa premii, trebuie sa platesc si sala, pe care nu o primesc gratis. Cu costurile pentru arbitraj am ajuns aproape la 0. (…) In weekend, la concurs, am dat 9 premii la clasamentul general si inca 6 premii speciale. Am micsorat premiile ca sa fie mai multe, nu mai consistente si poate ca asta nu le-a placut”, a replicat seful Asociatiei Judetene de Sah, Toma Andreica Alin.

La turneul de sah de la Cluj Arena, din weekend, au participat 120 de persoane si s-au dat premii in valoare de 3.000 de lei. 

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *