Sabin Ripan, avocat şi jurnalist: “Este vorba despre o răzbunare şi un abuz”

Sabin Ripan, avocat şi fost jurnalist, editorialist al publicaţiei Bună Ziua Cluj, are o poziţie tranşantă în ceea ce priveşte amenda primită de firma editoare a Ziar de Cluj de la poliţiştii Secţiei 5 a municipiului Cluj-Napoca pentru că redactorul şef al publicaţiei chipurile ar fi denigrat într-un limbaj chipurile “trivial” pe soţia procuror a unui poliţist local care a parcat ilegal, ca un nesimţit, abuzând de funcţia deţinută: “Este vorba despre o răzbunare şi un abuz”.

“Despre care limbaj trivial şi care denigrare se face vorbire? E trivial şi denigrator că doamna procuror este soţie de poliţist local? Că este singura referire la domnia sa în întreg materialul incriminat şi amendat.

Libertatea de exprimare este unul dintre drepturile fundamentale aferente fiecărei ființe umane, cu atât mai mult unui jurnalist. Apărată atât în dreptul intern (art 30 Constituția României) cât şi de tratatele internaționale la care România este parte (art. 11 Carta drepturilor fundamentale ale UE), libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită în mod arbitrar decât în situații excepționale, iar acestea sunt limitativ prevăzute, în majoritatea cazurilor, fiind posibilă doar în contextul unor motive care țin de siguranța națională. Cum în speță nu se pune problema de așa ceva, considerăm că sancționarea unor acte de liberă exprimare este pur abuzivă iar argumentele conform cărora date personale precum numele unui procuror sau un număr de înmatriculare nu pot fi făcute publice sunt puerile, dacă nu chiar aberante.

După cum job-ul unora presupune obligația de sacrificiu, a se vedea profesia de pompier, unele profesii presupun un anumit grad de expunere publică, fapt care trebuie prezumat înca de la început.”

Adauga comentariu