Sanatate

Sa traiesti bine, sa imbatranesti frumos!

Conservarea activitatilor intelectuale si fizice, respectarea unei bune igiene de viata si prezentarea la controale medicale regulate constituie masurile principale care permit pastrarea sanatatii, autonomiei si o imbatranire in cele mai bune conditii.

Procesele de imbatranire sunt inscrise in genele noastre. Este vorba de un fenomen natural, care raspunde unei legi biologice fundamentale si care incepe chiar in momentul nasterii noastre. Specia umana pare programata sa traiasca in jur de 120 de ani. In practica, frontiera intre varsta adulta si batranete este stabilita in jurul varstei de 60 de ani. Dar exista numeroase variatii in functie de individ, determinate de factori genetici si influentate de alti factori precum igiena de viata. De exemplu, sansele pentru o persoana de a atinge o varsta avansata sunt mult mai mari in cazul in care propriii sai parinti si bunici au murit ei insisi la varste avansate. In ciuda acestor dezacorduri, speranta de viata creste, mai ales datorita progreselor medicinei si ameliorarii conditiilor de viata.

Intre speranta de viata atinsa in prezent in tarile dezvoltate (82 de ani pentru femei si 74 de ani pentru barbati) si longevitatea potentiala a finite umane (120 de ani), exista cativa zeci de ani de viata de cucerit.

Cu atat  mai mult, teoria declinului inevitabil al functiilor importante ale organismului datorat varstei (debit cardiac, functionarea creierului…) este in prezent readusa in discutie. Unele studii releva, intr-adevar, ca nu intotdeauna un organ inregistreaza o performanta scazuta, o data cu varsta. Studii americane au aratat ca debitul cardiac la persoanele in varsta care  nu sufera de vreo boala cardiaca nu e mai redus decat cel al adultilor tineri. Ar parea deci ca scaderea performantelor fizice constante la persoanele in varsta nu ar fi legata doar de procesul de imbatranire, ci si de bolile care il insotesc.

Ce este imbatranirea? Imbatranirea fizica priveste toate structurile organismului nostru (molecule, celule, tesuturisi organe specializate). Daca stiinta constata cu usurinta imbatranirea fizica, in schimb ea nu explica inca toate mecanismele acestei imbatraniri biologice si nici consecintele ei.

Batranetea e marcata de aparitia, cu o frecventa crescuta, a bolilor grave precum ateroscleroza, cancerele si in plus a bolilor degenerative. Ea este insotita de deteriorarea unor functii: ochiul isi pierde capacitatea de acomodare (prezbitie), perceptia sunetelor ascutite se reduce (surditate).

Intr-adevar, imbatranirea determina mai ales o diminuare a capacitatii de adaptare a organismului. De exemplu, o pneumonie poate determina cu mai mare usurinta o insuficienta cardiaca la o persoana in varsta decat la o persoana tanara.

Imbatranirea are consecinte si asupra psihicului. Intre 50-60 de ani, in viata individului survin: plecarea copiilor si pensionarea tulbura adesea mediul familial si profesional. Modificarile corporale (riduri, menopauza, ingrasare etc.) afecteaza in mod special femeile.

Daca a imbatrani este un process natural atunci dorinta de “a imbatrani frumos” e indreptatita. Prevenirea imbatranirii trebuie sa inceapa cat mai devreme posibil. E demonstrate stiintific ca, inlaturand unii factori de risc, efectele imbatranirii apar mai tarziu. Este vorba in principal de a te proteja de stres, de a te alimenta echilibrat cu legume si fructe, de a-ti limita consumul de alcool si tutun, de a evita expunerile excesive la soare etc.

Cu toate ca nu a putut fi adusa nici o dovada stiintifica, e probabil ca o alimentatie saraca in grasimi, in zaharuri si bogata in proteine e benefica pentru mentinerea in forma a organismului, ca si consumul adecvat de oligoelemente si vitamine.

In toate cazurile, atat pentru barbati, cat si pentru femei, este recomandabil practicarea cu regularitate a unei activitati fizice moderate, mentinerea unei activitati intelectuale si sociale constante si pastrarea interesului pentru lumea exterioara (activitati culturale, lectura, spectacole etc.). Cu ajutorul unei supravegheri medicale regulate, este posibila depistarea precoce, deci tratarea mai eficace si mai rapida, a numeroaselor boli si evitarea unui numar important dintre acestea.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *