Vocea ta

Să redescoperim orașul cu ajutorul noii generații: citadelele ororii și semnele eroismului la Cluj-Napoca

Ziar de Cluj a pornit un demers prin care își dorește să încurajeze tânăra generație să își exprime liber opiniile pe diverse teme (cultură, istoria și actualitatea orașului, diferite probleme care îi privesc direct), oferindu-le tinerilor posibilitatea de a-și publica textele în ziarul nostru. Elevii de la Colegiul Național „George Barițiu”, sub coordonarea profesorului de istorie Vladimir Bogosavlievici, au fost deschiși acestei provocări, Sonia Lujerdean trimițându-ne un material despre citadelele ororii și semnele eroismului la Cluj-Napoca:

În municipiul Cluj-Napoca sunt mai multe plăci comemorative și monumente care ne relevă simboluri ale luptei anticomuniste: Stâlpii împușcați, clădirea Librăriei Universității,  Monumentul Rezistenței Anticomuniste, Troița Mărăști, Parohia Romano-Catolică, Fabrica de Bere. Mai există încă, de asemenea, și citadelele „ciumei roșii”: Palatul Copiilor – sediul Securității staliniste, Sediul Securității de pe strada Traian – actualul sediu SRI, un alt sediu al Securității de pe strada Emil Racoviță, ,,Casa Albă’’, Casa Augusta de pe strada Constantin Daicoviciu, nr. 17 ( din această locație erau bruiate emisiunile ,,Europei Libere”). Voi prezenta pe scurt povestea  câtorva repere menționate mai sus:

Stâlpii împușcați 

Piața Unirii (Piața Libertății, în 1989) a fost locul unde a  izbucnit protestul unui grup de tineri împotriva lui Nicolae Ceaușescu și a regimului comunist. În evenimentele de la Cluj din 21 decembrie 1989 au fost omorâți 26 de oameni, iar 53 au fost răniți. Dintre aceștia, în Piața Unirii au fost uciși 13, alți 26 fiind răniți. 

În memoria celor căzuți pentru libertate, în octombrie 2003, a fost amplasat, în Piața Unirii, Monumentul Revoluționarilor, cunoscut sub numele de ,,Stâlpii împușcați”. Stâlpii împușcați sunt în număr de șapte și au înălțimi cuprinse între 2,5 si 3,5 metri. Ei semnifică, și prin cifra 7, și prin așezarea lor aparent haotică, faptul ca eroii Revoluției de la Cluj, din 21 decembrie 1989, sunt printre noi. Pe suprafața stâlpilor sunt practicate orificii menite a simboliza gloanțele care i-au atins pe luptătorii pentru libertate. Monumentul, creație a sculptorului Liviu Mocanu, este amplasat la intersecția Pieței Unirii cu strada Napoca, într-o zonă încărcată de istorie, vizavi de Hotelul Continental, în fața Palatului Rhedey (în această casă a locuit stră-străbunica reginei Angliei de astăzi, Elisabeta a II-a, Claudine Rhedey).

În fața celor 7 piloni sunt amplasate două plăcuțe de bronz pe care au fost încrustate numele celor 13 eroi și victime ale represiunii din 21 decembrie 1989, comise de armată.

Monumentul ,,Stâlpii împușcați’’ este închinat curajului și demnității celor care s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste, pentru libertate și democrație.

Pe colțul sud-vestic al Pieței Unirii se află clădirea în care funcționează  Librăria Universității, construită între anii 1912-1913, de către David Sebestyen, și care a fost primul sediu al Casei de Asigurări din Cluj.

În fața acestei clădiri se află amplasată o placă comemorativă cu numele celor 13 eroi uciși în 21 decembrie 1989, precum și o placă comemorativă a Prefecturii Cluj.

Monumentul Rezistenței Anticomuniste

Monumentul Rezistenței Anticomuniste este situat în apropierea Parcului Central ,,Simion Bărnuțiu”, la intersecția străzii Barițiu cu strada Emil Isac. Monumentul a fost ridicat la inițiativa Asociației Foștilor Deținuți Politici din Cluj, a fost proiectat de arhitectul Virgil Salvanu Jr. și simbolizează o celulă de detenție, din universul terorii și exterminării staliniste și comuniste. Monumentul a fost dezvelit în anul 2005, în 12 iunie, construcția lui durând 6 ani. Este un cub de beton uriaș, de 8 metri, placat cu bucăți de marmură, inscripționate cu numele închisorilor în care au fost închiși și exterminați deținuții politici. 
                   
Monumentul a fost construit la inițiativa președintelui AFDPR Cluj, medicul Traian Neamțu.

Palatul Copiilor, un fost sediu al Securității

În subsolul Palatului Copiilor (str. Republicii, nr. 23), fost sediu al Securităţii în anii ‘50, arheologii au dat peste o construcţie ciudată. Urmașii celor 13 persoane dispărute, despre care se crede că ar fi fost ucise şi zidite acolo, i-au chemat pe  „vânătorii” de securişti de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR), în august 2010, pentru a-i găsi pe cei dispăruți fără urmă în hăul comunist. Însă, cei pierduți nu erau acolo.

Troița din Mărăști

Troița din Mărăști este situată în partea de est a Clujului, înspre Someșeni și Apahida, și are o vechime de 26 de ani. Monumentul cinstește memoria eroilor împușcați în 21 decembrie 1989, în zona cartierului Mărăști.

În 21 decembrie 1989, seara, înainte de ora 18:00, populația din cartierul Mărăști a dorit să coboare spre oraș, dar armata i-a întâmpinat cu gloanțe. Troița este realizată din lemn și prezintă scene din luptele care au avut loc în decembrie 1989 la Cluj, în cartierul Mărăști.

„Casa Albă”

Un alt sediu al Securității Naționale a fost situat pe strada Emil Racoviță, la numărul 22, clădire cunoscută și sub numele de „Casa Albă”, care a fost construită de Farcas Moszes, fost director al celebrei fabrici de încălțăminte Dermata (cunoscută ca și Clujana de generațiile mai tinere). Ulterior a funcționat ca hotel, pensiune și restaurant de lux. În zilele noastre, clădirea aparține Băncii Transilvania.

Sediul Securității, actual sediul al SRI

Clădirea situată pe strada Traian, numărul 27, Sediul Securității din Cluj, a fost inițial sediul Liceului ,,George Barițiu”, fiind construită în anul 1939, din banii părinților elevilor. Din anul 1940, până în 11 octombrie 1944, a fost sediul honvezilor din armata horthystă. După război a funcționat ca școală profesională, până în 1953. Din 1954 a devenit sediul Securității clujene, în prezent fiind sediul Serviciului Român de Informații.

Eroii Revoluției din decembrie 1989 rămân vii în amintirea clujenilor, de aceea este necesar să avem grijă de aceste monumente și, în general, de monumentele orașului nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *