Să ne vaccinăm, să nu ne vaccinăm?

Gâlceava aceasta este veche. Dar acum, cu pandemia pe care au abătut-o chinezii asupra noastră (fi-le-ar liliacul al dracului să le fie!), parcă s-a acutizat. Dacă e să ascult vocea poporului, adică nespecialiștii, am identificat patru categorii: 1. cei hotărâți să se vaccineze; 2. cei hotârâți să nu se vaccineze; 3. cei care așteaptă să vadă mai întâi ce pățesc cei care s-au vaccinat și 4. cei care habar nu au ce să facă. După care să te iei? Ceață.

Dacă este să mă iau după ce știu sigur, adică experiența mea personală și experiențele unor apropiați ai mei, pe care le cunosc bine, iar sunt în ceață. Bunica mea, disciplinată, se vaccina toamnă de toamnă și nu a avut probleme cu gripa niciodată. Deci, e bine să te vaccinezi. Unchiul meu nu a avut gripă niciodată, până odată când s-a vaccinat. Peste câteva zile a făcut cunoștință cu gripa. După, nu s-a mai vaccinat și... adio gripă. Așadar, nu e bine să te vaccinezi. La mine era o chestie ciclică: făceam gripă vreo doi-trei ani la rând, după care alți 10-15 nu aveam nici pe dracu. Eu nu m-am vaccinat niciodată, dar nu pentru că aș fi avut ceva împotriva vaccinării, ci pentru că, pur și simplu, m-am obișniut cu ciclul acesta. Trăgeam vreo 10 zile cu febră și frisoane, cu sau fără medicamente (vorba ceea, cu medicamente trece în 7 zile, fără într-o săptămână) și gata, eram proaspăt ca o viorea.

Numai că de data aceasta, bag de seamă, e altceva. Virusul care dă gripa sezonieră, se vede bine, e mic copil pe lângă Covid-19. Și-atunci, în fața acestui nou coronavirus, experiența mea personală și ale celor apropiați mie nu mai valorează nici cât o ceapă degerată. Bun, dar ce-i de făcut? Să mă iau după ce zic unii și alții, habarniști care vorbesc să nu tacă, nici că se pune problema. Caut, prin urmare, sfatul specialiștilor, adică al celor care vorbesc în cunoștință de cauză.

Dar, să vezi drăcia dracului, și aici am dat de contestatari. Carevasăzică tot un fel de „gura lumii”, dar cu ștaif academic. Există totuși, observ, o nuanță. Am citit două opinii ale unor specialiști care contestă nu vaccinarea în sine, ci vaccinurile ce se anunță că vor veni să ne salveze. Ei spun că nu știu ce modificare genetică a virusului nu e în regulă și ar fi periculoasă pentru om. Chestie complicată, nu mă pricep, ideea e că nu-i a bună. Restul specialiștilor însă, în covârșitoare majoritate, recomandă vaccinarea. Înțelept ar fi să ne vaccinăm, cum ne sfătuiesc majoritatea specialiștilor. Dar dacă se dovedește că cei doi contestatari ai vaccinurilor, tot specialiști și ei, să nu uităm, au dreptate?

Așadar, ce-i de făcut? Să ne vacinăm, să nu ne vaccinăm? Bine că avem dreptul să alegem. Prin urmare, facă-se voia fiecăruia, că știți cum se spune: „a fi cumva, că niciodată n-o fost să nu fie”.

Adauga comentariu