Diete

Sa bem mai putin

Va ametiti dintr-un pahar de sprit, pe cand prietenul dvs. poate bea cateva pahare de tuica sau tequila fara sa se observe? Nici unul dintre dvs. nu are o “problema” cu alcoolul, atata vreme cat va puteti opri sau renunta. Alcoolul afecteaza pe fiecare intr-o maniera diferita. Cantitatea de alcool pe care o poate tolera corpul depinde de mai multi factori – inclusiv ereditare, dispozitia de moment, starea de sanatate si imprejurarile specifice.

V-ati trezit cu o ingrozitoare durere de cap si va e rau de la stomac? Sunteti ingrijorat ca nu cumva in seara precedenta, sa fi facut, sa fi promis sau sa fi facut ceva care sa va provoace ulterior neplaceri. Daca asa stau lucrurile, atunci sa stiti ca nu sunteti singurul in aceasta situatie.

Ne ridicam paharele si toastam pentru norocul si sanatatea noastra. Viata noastra sociala se invarte adeseea in jurul alcoolulului – la petreceri, intalniri de afaceri, evenimente sportive sau culturale si in baruri. Bem vin la masa si coniac dupa cina. Bem ca sa ne relaxam, sa ne inveselim, sa ne calmam, sa avem inspiratie, sa evadam si pentru ca, pur si simplu, ne place. Multi oameni de pe glob traiesc intr-un ritm alert, iar un pahar de alcool poate face ca presiunea care ii apasa in aceasta lume alerta sa fie mai usor de suportat. Din acest motiv, multi dintre ei beau prea mult, iar unii aluneca spre alcoolism.

Alcoolismul este o boala cronica, evolutiva, posibil fatala. El se caracterizeaza prin dependenta fizica fata de alcool, rezistenta la efectele acestuia si simptome de sevraj atunci cand consumul lui este redus ori sistat. Pana nu de mult, problemele cu bautura erau o chestiune “specific masculina”, majoritatea alcoolicilor fiind barbati. In ziua de azi femeile vin rapid din urma, ajungand sa reprezinte in prezent circa 43 % din membrii organizatiei Alcoolicii Anonimi (SUA).

Desi fiecare dintre noi reactioneaza diferit dupa consumul unei cantitati oarecare de alcool, au fost stabilite anumite reguli generale; in anul 1990, de exemplu, in SUA, s-a definit “consumul moderat” (12 g alcool pur) ca insemnand numai mult de o portie standard ( 1 standard= 333 ml bere, 140 ml vin sau 40 ml bauturi spirtoase), zilnic pentru femei si nu mai mult de doua pentru barbati. Astfel, mai mult de 1-2 pahare pe zi se considera a fi un exces care va poate afecta sanatatea si, in general, viata.

V-ati intrebat vreodata ce anume se afla in bautura, incat aceasta are efecte atat de dramatice asupra oamenilor? Duhul din pahar este, de fapt, alcoolul etilic (etanol), care se formeaza prin fermentarea naturala a drojdiei si a zaharului.

Cand beti ceva, 20 % din cantitatea de alcool se absoarbe imediat in sange prin peretii stomacului; restul de 80 % se asimileaza mai greu, pentru ca ajunge mai intai in intestinul subtire si apoi in fluxul sangvin. Odata ingerat, alcoolul patrunde in tot corpul si afecteaza aproape toate organele:

Creierul – Alcoolul incetineste sau reduce activitatea zonelor de control cerebral. Efectele secundare ale consumului moderat de alcool sunt: toropeala, incetinirea reflexelor si lipsa de coordonare (iata de ce alcoolul si volanul reprezinta o combinatie fatala). In acelasi timp, insa, alcoolul actioneaza asupra creierului, inlaturand inhibitii si declansand o stare de relaxare, confort si chiar veselie.

 

Ficatul – In timpul necesar metabolizarii a 95 % din cantitatea de alcool consumata, acesta isi “uita” celelalte functii, cum ar fi mentinerea constanta a nivelului de glucoza (zahar in sange) din creier.

 

Stomacul – Ati avut vreodata o senzatie de greata, in momentul in care ati baut alcool sau imediat dupa aceea? Alcoolul irita esofagul si stomacul. Pe acesta din urma il determina sa secrete acizi digestivi – cei care cauzeaza greata, voma si sangerarea gastrointestinala.

 

Rinichii – Simtiti nevoia sa mergeti la baie mai des, atunci cand consumati alcool? Alcoolul va face sa urinati mai des si sa pierdeti mai multe fluide decat beti, lasandu-va deshidratat.

 

Gura – Va este cunoscuta senzatia de “gura uscata”? Consumul excesiv de alcool este cauza acestei senzatii neplacute, pentru ca alcoolul bulverseaza glandele salivare, ceea ce duce la uscarea gurii.

Daca beti mai mult de 25 g alcool pur prin bere, vin sau alte bauturi spirtoase, probabil va veti ameti si veti fi mahmur a doua zi. Printre diferitii factori ce influenteaza efectul alcoolului asupra organismului uman se numara:

Cantitatea totala de alcool consumata. Cu cat beti mai mult, cu atat va veti imbata mai tare, cu exceptia cazului in care beti foarte incet.

 

Greutatea, sexul, constitutia fizica si metabolismul. In general, cu cat greutatea dvs. e mai mare, cu atat mai mult alcool puteti consuma fara sa va imbatati; in alta ordine de idei, femeile nu metabolizeaza alcoolul la fel de eficient ca barbatii; si, in fine, cu cat corpul metabolizeaza mai repede alimentele, cu atat va reactiona mai bine in cazul consumului de bauturi alcoolice.

 

Tipul si cantitatea de mancare din stomac. Daca beti pe stomacul gol, alcoolul va avea un efect mai rapid si mai puternic. Iar lactatele incetinesc procesul de absorbtie a alcoolului in sange, protejand peretii stomacului.

Merita sa suportati pe termen scurt efectele neplacute ale betiei, iar pe termen lung sa va expuneti sanatatea unor riscuri serioase – doar pentru placerea de a bea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *