S-a votat mult asteptatul regulament pentru caini. De saptamana viitoare animalele au liber in mijloacele de transport

Cluj-Napoca a intrat azi in randul oraselor europene. In plenul Consiliului Local s-a aprobat in unanimitate Regulamentul privind detinerea cainilor si accesul persoanelor insotite de caini in municipiul Cluj-Napoca si Regulamentul de functionare a parcurilor publice pentru caini. De saptamana viitoare clujenii vor putea circula insotiti de animale in mijloacele de transport in comun. 

Consilierii locali au votat in unanimitate in urma cu cateva minute Regulamentul privind detinerea cainilor si accesul persoanelor insotite de caini in municipiul Cluj-Napoca si Regulamentul de functionare a parcurilor publice pentru caini. Dupa o intarziere de aproape doi ani, municipiul Cluj-Napoca are in sfarsit un regulament privind detinerea de animale de companie. Noul regulament va permite, incepand de saptamana viitoare, accesul patrupedelor in mijloacele de transport in comun.

Cei care vor sa calatoreasca alaturi de catel in mijloacele de transport in comun o vor putea face, dar trebuie sa ii cumpere patrupedului bilet si trebuie sa aleaga autobuze "neaglomerate". 

“Cainii de talie medie si mare vor fi tinuti in lesa si vor purta botnita. Cainii de talie mica vor fi tinuti in lesa, in brate sau in cusca ori geanta de transport. In mijlocul de transport in comun va urca maxim un caine insotit de detinator. Detinatorul achita si composteaza si pentru caine un bilet de calatorie. Cainele trebuie sa fie ingrijit si educat pentru a nu provoca deranj pentru restul calatorilor. Persoana insotita de caine va alege cea mai libera zona a mijlocului de transport in comun si va evita orele de varf si mijloacele de transport aglomerate. Se va considera mijloc de transport neaglomerat acela care prin numarul de calatori permite tinerea cainelui la cel putin un metru distanta de ceilalti calatori”, se arata in regulament.

De asemenea, o alta prevedere a noului regulament arata ca detinatorii de caini nu pot fi taxati suplimentar de catre asociatiile de proprietari, iar cei care nu curata dejectiile in urma cainilor vor fi pasibili de amenda cu sume cuprinse intre 400 si 600 de lei, fiind cea mai mare amenda din regulament.

Dupa votul de azi din plenul Consiliului Local,  Clujul intra pe harta normalitatii oraselor europene. Totusi, detinatorii de animale vor trebui sa mai astepte cateva zile pana hotararea de azi va fi facuta publica si va intra astfel in vigoare. Odata cu adoptarea noului regulament, reprezentantii Companiei de Transport in Comun vor trebui sa modifice regulamentul intern privind accesul animalelor de companie in mijloacele de transport.

Comentarii

Radu

14.10.2015 16:45

De vis! Maine vor vota si pentru vaci, cai, oi, capre, etc... Transportul in comun din Cluj-Napoca se va putea numi de acum transport satesc!

kk

15.10.2015 10:50

Se numeste deja transport satesc pentru ca circula multi cu gandirea de taran ca tine

TRP

15.10.2015 14:03

Radu, daca vor vota si pentru animalele domestice mentionate de tine, asa macar si tu vei putea circulat regulamentar. Ar trebui sa te bucuri!

adi

15.10.2015 15:35

...daaa..."transport satesc"ca-n toate marile orase europene !!!...in alea oamenii intra impreuna cu amicul lor patruped si in magazine, restaurante...cinematografe. Deci ...vai de noi ca ...am evoluat ! Si vai de cei carora nu le trece prin cap ca asta se numeste evolutie ! :-( 

iftimia stefania

15.10.2015 22:04

Ce domn !cu ce este mai prejos transportul sătesc?

Cristina Aldea

15.10.2015 22:48

Se vede ca unii inca n-au reusit sa depaseasca granitele tarii si/sau mentalitatea strabunilor/sateasca! Bravo Cluj! Poate da un copy/paste si Bucurestiul.

Attila

16.10.2015 00:21

Pana acum era permis doar "boilor"(scuze fata de cei patrupezi pentru analogie) si acum se simt deranjati? Probabil inteligenta superioara a cainilor este cel mai frustrant, dragul nostru concetatean... Mai "satesc" ca pan'acum nu are cum sa devina. 

Bum bum

16.10.2015 07:47

Esti un idiot. Si iti pot da si argumente.

Alexandra

16.10.2015 13:21

Ce atitudine de taran, Radu!!! E normal sa fie asa. Tu esti cel anormal aici!

Ella

15.10.2015 10:39

Ce miracol...din pacate la noi in tara marea majoritate a adultilor sa zicem, considera cainii si pisicile animale a caror loc e afara si nu animale de companie pentru care iti asumi responsabilitatea. Traiesc de 5 ani in Londra, am un caine si nu am avut niciodata vreo problema cu el. Nu trebuie sa platesti bilet pentru el evident desi am fost in toate mijloacele de transport in comun, iar oamenii sunt foarte prietenosi tot timpul. Din pacate mentalitatea oamenilor de la noi din tara este greu de schimbat si multi sunt inca ingusti la minte desi lucrurile au evoluat mult si la noi in tara. 

un om

15.10.2015 11:34

Ar fi frumos ca stapanii de animale sa adune rahateii aia mici dupa ce potaile il lasa pe trotuare... Dar romanu' vrea cat mai drepturi si uita de indatoriri.

anca

15.10.2015 11:52

Felicitari.Hotararea pentru strangerea fecalelor de catre proprietarii de animale pe cand se v-a lua?Daca pana acuma calcam in "norocul " cainilor doar pe trouarele din Cluj -de acuma putem beneficia de acest "avantaj" si in mijloacele de transport in comun.

Maricicuţa

15.10.2015 13:33

Nu sunt de acord în totalitate , ca animalele de companie să fie purtate în transportul comun, dar sunt de acord, ca să nu fie taxate în plus de Asociaţiile de proprietari, deţinătorii de animale de companie. Oricum avem destui ,,porci,, în transportul comun. 

rodica steflea

15.10.2015 13:47

Pt.Radu: spre fericirea ta oaia, calul, capra, vaca nu sunt animale de companie in intelesul larg al cuvantului, dar cele care deja si-au castigat acest statut, cainii, pisicile, sunt net mult mai educate ca unii ca tine.

Andreea

15.10.2015 15:36

Radu, esti prost. :-)

gogu

15.10.2015 17:36

Pai la Rachitele asa ii filmu'! Ce or votat clujenii, aia au! M-ar-ga in dragostea mea!Si, apropo: la taxiuri cand se voteaza obligativitatea de a "primi" potai in habitaclu? Ce taxistii e mai smecheri? Sau fac discriminari? Ce, animalele de companie, nu e oameni si ei?

Anca

15.10.2015 21:55

Daca pentru caini care fac mizerie har Domnului nu se plateste nimic la cheltuieli comune, atunci de ce pentru un nou nascut platesti????? E o aberatie !!!!! Se pare ca toti cei din consiliul, care au votat, au cate un caine, sau se apropie alegerile si au neviie de voturi !!!! Oameni fara minte ...pacat ...sunteti platiti din banii nostri...nemernicilor !!!! 

Nn

08.08.2016 19:27

Pentru Anca cea PROASTĂ; Anco, asociația de proprietari este cea care hotărăște aceste lucruri. Vorbește cu președintele si cu comitetul executiv al asociației, sa iti arate ce au votat refeiror la acest aspect. Iar daca nu ti se pare corect, convinge-ti vecinii sa schimbe asta la următoarea adunare generală. Si lasa veiniul împotriva bietelor animale ca oamenii sunt cei care le fac rau si le sălbaticesc dupa ce tot ei le-au domesticit..

anad

15.10.2015 22:33

Bravo , in sf. Civilizeaza-te D-le Radu..

dumitrescu

16.10.2015 08:04

in 2013 , 30 iunie a fost pierdut un setter irlandez care se numeste Sasha , proprietari irina si dorin lucaci . cainele este nascut in 2011 , martie 21 . a fost pus la vanzare cateva luni pe olx si cand am gasit anuntul si am vorbit cu proprietara ca sa-l rascumpar , in 3 zile a fost dat pierdut in Turda . vreau doar sa stiu de el , daca are ce manca sau unde dormi , daca mai e in viata ... va rog frumos pe cei din Cluj . multumesc 

Adauga comentariu