S-a speriat Tișe că rămâne fără Spital Regional? Vrea să facă investiția singur, critică Guvernul, dar abia acum a eliberat terenul pentru investiție

Conducerea Consiliului Județean Cluj se bate cu pumnul în piept că va construi Spitalul Regional pe propriile puteri și cu ajutor de la Uniunea Europeană, critică ritmul lent de prelucrare a documentelor de către Ministerul Sănătății, dar nu a suflat o vorbă până acum că demolarea clădirilor de pe terenul destinat spitalului tocmai a fost încheiată. Alin Tișe aruncă cu noroi în stânga și în dreapta, dar nu se uită în propria ogradă. 

Ieri, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat că acele proiecte de construire a spitalelor regionale care nu vor avea studiile de fezabilitate gata la timp vor fi lăsate pe dinafară. Ea a făcut referire la spitalele din Craiova și Cluj. 

Citește și:

Ministrul Sănătății amenință că lasă Spitalul Regional Cluj pe din afară. Lui Tișe oricum nu îi pasă pentru că va face singur spitalul

În mod suspect, a doua zi după anunțul ministrului Sănătății, Alin Tișe a ieșit la rampă cu un comunicat de presă în care anunță că s-au terminat lucrările de demolare de pe terenul pentru spital. Mai mult, a solicitat Guvernului să demareze urgent studiul de fezabilitate pentru această investiție. 

„Consiliul Județean Cluj a finalizat lucrările de demolare ale clădirilor de pe terenul în suprafață de 14,4 hectare pe care l-a predat Ministerului Sănătății în vederea construirii Spitalului Regional de Urgență Cluj.
Solicităm Guvernului să demareze în regim de urgență realizarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj și să înceapă lucrările de construcție.
Constatăm cu regret că Guvernul nu a finalizat încă Studiul de Fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj.
În acest exercițiu financiar, 2014-2020, nu este prevăzută nicio finanțare pentru acest obiectiv de maxim interes pentru întreaga Regiune de Nord-Vest a țării”, se arată în comunicatul lui Alin Tișe.

În noiembrie anul trecut, forul județean a plătit peste 80.000 euro pentru demolarea clădirilor de pe terenul pentru Spitalul Regional. 

Dintr-o dată Tișe s-a speriat de amenințările Sorinei Pintea? Are totuși nevoie de ajutor de la Guvern? Este surprinzător ținând cont de faptul că președintele județului a trimis anul trecut o solicitare pentru preluarea proiectului de construire a Spitalului Regional. 

“Guvernul nu dorește să finanțeze proiectul pe perioada 2016-2020. Singurii care ne pot ajuta sunt tocmai cei care ne blochează acum acest proiect, adică Guvernul prin ministere. Noi am făcut o solicitare către Comisia Europeană, autoritatea care poate să solicite analizarea ghidului de finanțare. Când CJ ar deveni eligibil ar însemna că în acel moment dacă am depune acel proiect doar 2% din finanțare ar fi asigurată de CJ, restul de către UE și Guvern (28-30%). Guvernul nu dorește acest lucru pentru că Guvernul ar trebui să acorde finanțare în momentul în care devenim eligibili. Cofinanțarea aplicată la suma din SF vehiculată de ei este imposibil de acoperit. Bugetul CJ ar putea suporta finanțarea de 2% din buget. Putem depune cererea de finanțare pentru că PUZ-ul este aproape gata. Avizele sunt aproape gata. Nu există niciun impediment din punct de vedere al terenului. Amprenta la sol a spitalului este de până la un hectar, restul sunt construcții conexe aferente”, declara Tișe, anul trecut, în noiembrie. 

Adauga comentariu