S-a închis circulația pe strada Tipografiei. Se lucrează la reabilitarea Turnului Pompierilor. Se înlocuiește Piramida lui Funar cu Paralelipipedul lui Boc

Municipalitatea a închis circulația auto pe strada Tipografiei, pe tronsonul cuprins între strada David Ferenc și F.J. Curie, în vederea executării lucrărilor de reabilitare a obiectivului Turnul Pompierilor. Va fi permis doar accesul riveranilor dinspre strada F.J. Curie. Pe durata lucrărilor, este interzisă staționarea pe strada Tipografiei.

Proiectul a fost întocmit de arhitecții Vlad Sebastian Rusu şi Silviu Olănescu, câștigătorii  unui concurs de soluţii organizat de Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România. Turnul este inclus pe lista obiectivelor clujene finanțate din fonduri europene, pe axa 5.1 din Programul Operațional Regional: ”Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. Valoarea totală a investiției pentru acest obiectiv este de 10,2 milioane de lei, cu TVA inclus. Partea de execuție a revenit, după licitație, asocierii Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL și Restauri S.R.L. Valoarea contractului de execuție: 6.709.004,08 lei (fără TVA).

Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL s-a aflat în asocierea câștigătoare a contractului de consolidare şi refuncţionalizare a Palatului Braunstein, din Iași, și a participat fără succes la licitația de restaurare/conservare a vestigiilor romane din Piaţa Cetăţii, din Alba Iulia.

Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat în 13 iulie 2018, iar termenul de finalize este de 24 de luni. Chiar așteptăm cu interes ca măcar una dintre lucrările municipalității să fie finalizată la timp!

Vechea clădire din centrul Clujului ar urma să devină un punct de informare turistică la parter şi un punct de belvedere la etaj. Potrivit studiului de fezabilitate, porţiunile patrimoniale ale imobilului vor fi restaurate; se vor adăuga însă elemente moderne, precum lift, ferestre de termopan, sistem de iluminare arhitectural şi camere de supraveghere video. În locul piramidei de sticlă actuale se vor realiza două nivele, unul închis şi altul deschis, care să permită o vedere panoramică de 360 de grade.

Turnul Pompierilor a fost construit în 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Inițial a purtat denumirea de "Poarta Mică din ulița Săpunului". Turnul și o porțiune de zid fac parte dintre puținele fragmente păstrate până astăzi din a doua incintă medievală de apărare a Clujului. Această poartă a supraviețuit deoarece în secolul al XIX-lea a fost înălțată și folosită până la începutul secolului al XX-lea de pompieri pentru supravegherea orașului, de aici provenind și numele actual. După ce a încetat a mai fi folosit ca punct de observare a incendiilor, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor, care în prezent nu mai funcționează.

Adauga comentariu