Justitie

Rușinea din UMF Cluj: Cursuri fictive, 0 studenți prezenți, credite reale și 30 de diplome ”din pix” (REFERAT DE ARESTARE)

Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj este implicată într-un scandal rușinos, al cărui protagonist este fostul rector Marius Bojița și alte 4 angajate ale UMF Cluj: HEGHEŞ SIMONA CODRUŢA, șef de lucrări în cadrul UMF, Doina Miere, Șeful Disciplinei Bromatologie, Igienă, Nutriţie din cadrul UMF, FILIP LORENA ANGELA, conferențiar la aceeași catedră și ROXANA BANC, coordonator de lucrări în cadrul catedrei de Nutriție de la UMF Cluj.

Procurorii au efectuat cercetări penale din care rezultă că s-au creat cursuri fictive, în urma cărora zeci de studenți primeau creditele necesare pentru promovare și diplome de specialitate. 

„În perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat de disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Conform catalogului cursului de perfecţionare postuniversitară, participanţii la acest curs au fost persoanele din tabelul (ANONIMIZARE). Acestea au achitat o taxă de înscriere şi au fost declaraţi admişi la examenul din 06.12.2016 (…).

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii. Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numiţii BOJIȚA MARIUS şi HEGHEDUȘ SIMONA CODRUȚA a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 40 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 30 de diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoane în cauză au obţinut 40 de credite EFC ca urma a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate. Acţiunea universităţii de emitere a acestor înscrisuri oficiale este săvârşită de lipsa de vinovăţie a acesteia datorată necunoaşterii unor împrejurări esenţiale privind modul de săvârşire al faptelor, respectiv modalitatea concretă de efectuare a cursului şi de evaluare a participanţilor”, se arată în referatul de arestare al anchetatorilor. 

Dintre cele 30 de persoane care au fost înscrise la curs, niciuna nu a declarat că a participat efectiv la curs

 

 Pe lângă cursul menționat mai sus, procurorul de caz a decoperit alte două discipline, la care s-a procedat în aceeași manieră: Elemente de dietă sănătoasă în contextul piramidei alimentare și Componente de stil de viaţă cu efecte nocive asupra sănătăţii. 

EXTRAS REFERAT cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv: 

În perioada 01.11.2016-15.11.2016 a fost organizat de disciplina Bromatologie, igienă, nutriție a UMF Cluj-Napoca cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul Elemente de dietă sănătoasă în contextul piramidei alimentare curs la care figurează ca și participante un număr de 9 persoane Aceste persoane, prezentate în tabelul de mai jos au achitat o taxă de participare de 100 de lei şi au completat şi semnat o fişă de înscriere.

[…]

Din analiza datelor de mai sus rezultă că niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor. Totodată, rezultă că numai pentru 2 persoane fişa de înscriere completată în parte de către reprezentanţii UMF Cluj-Napoca şi în parte de către participant a fost completată şi semnată la data înscrierii

[…]

Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

[…]

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise. Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate. De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate. Acţiunea universităţii de emitere a acestor înscrisuri oficiale este săvârşită fără vinovăţie datorită necunoaşterii unor împrejurări esenţiale privind modul de săvârşire al faptelor, respectiv modalitatea concretă de efectuare a cursului şi de evaluare a participanţilor.

[…]

* * *

 

În perioada 16.11.2016-29.11.2016 a fost organizat de disciplina Bromatologie, igienă, nutriție a UMF Cluj-Napoca cursul de perfecționare postuniversitară cu titlul ,,Componente de stil de viaţă cu efecte nocive asupra sănătăţii” cod 332 curs la care figurează ca și participante un număr de 8 persoane. Aceste persoane, prezentate în tabelul de mai jos au achitat o taxă de participare de 100 de lei şi au completat şi semnat o fişă de înscriere.

[…]

Din analiza datelor de mai sus rezultă că niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor. Totodată, mai rezultă că numai pentru 4 persoane fişa de înscriere a fost completată şi semnată la data înscrierii la curs, […]. De asemenea, mai rezultă că numerele chitanţelor numitelor F.A.O., P.C. şi T.I.R. sunt consecutive şi atestă o plată efectuată în aceeaşi zi dar datele fişelor de înscriere sunt diferite.

[…]

De reţinut este faptul că potrivit programării nu existau date stabilite pentru examen.

[…]

Dintre cele 8 persoane care au fost înscrise la curs, niciuna dintre acestea nu a achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, dar cererile de înscriere a patru persoane indică o dată anterioară primei zile de curs. O persoană a declarat că a făcut înscrierea telefonic, respectiv fără să completeze un document, iar din analiza înscrisurilor rezultă că acestea au fost completate la momente diferite sau sunt copii ale unor alte fişe de înscriere. După cum se observă din cele de mai sus, încasările s-au efectuat în datele de 21, 22 Noiembrie şi 13 Decembrie, deşi prima zi a cursului a fost 15 Noiembrie, iar potrivit regulamentului privind cursurile postuniversitare desfăşurate în cadrul UMF Cluj-Napoca în 2016 condiţia înscrierii era achitarea taxei şi completarea fişei care se transmiteau prorectoratului de specialitate până cel târziu în prima zi a cursului, dacă nu se preciza altfel. Împrejurările de mai sus, demonstrează implicit posibilitatea completării documentelor de înscriere la o dată ulterioară depunerii lor la UMF Cluj-Napoca, concluzie care se poate extinde cu privire la fişele de înscriere de la cursul Elemente de dietă sănătoasă în contextul piramidei alimentare şi care indică împrejurările în care s-au organizat cele două cursuri de formare profesională.

[…]

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise având în vedere că evaluarea efectuată pentru două persoane s-a făcut în afara programului de curs, respectiv în Decembrie 2016 şi în Ianuarie 2017. Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate. De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 8 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate. Acţiunea universităţii de emitere a acestor înscrisuri oficiale este săvârşită fără vinovăţie datorită necunoaşterii unor împrejurări esenţiale privind modul de săvârşire al faptelor, respectiv modalitatea concretă de efectuare a cursului şi de evaluare a participanţilor.

MARIUS BOJIȚA, HEGHEŞ SIMONA CODRUŢA, MIERE DOINA, FILIP LORENA ANGELA și BANC ROXANA au rămas în libertate, după ce Judecătoria Cluj-Napoca a respins referatul procurorului de caz. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *