Rușine! Boc își dă filme că termină într-o lună jumate drumul Lomb, neterminat de șase ani. Drumul are doar 1,6 kilometri

Primarul Emil Boc se laudă, astăzi, pe pagina sa de Facebook, cu faptul că până la finalul anului vor fi terminate lucrările la drumul de legătură din strada Oașului în Dealul Lomb, unde își au sediul Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) și Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM. Începute în 2015, lucrările au fost stopate imediat din cauza alunecărilor de teren. În toți acești ani s-au făcut lucrări de consolidare a terenului, expertize, pompări de fonduri suplimentare și reparații la clădirile care au crăpat.

Anunțul de astăzi al primarului Emil Boc arată astfel:

Investiție în infrastructură la Cluj-Napoca: Drumul Lombului (1,6 km) va fi finalizat până la sfârșitul anului. Stadiu actual: 70%

Pe un tronson de 1660 ml, prin proiectul de modernizare a drumului Lombului au fost realizate următoarele tipuri de lucrări:

- rețea de apă și canalizare: 100%

- rețea de energie electrică: 100%

- carosabil, trotuare și piste de biciclete: 70%

- iluminat public cu LED: 60%

Drumul deservește zona de acces în dealul Lombului, în vecinătatea celor două clădiri ale Cluj Innovation Park (CREIC - Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și TEAM). Odată cu noua infrastructură rutieră se creează noi oportunități pentru investitori și pentru viitorul Industriilor Creative din municipiul nostru. Conform contractelor încheiate până în acest moment, s-au asumat investiții de peste 20 mil euro și se vor genera cel puțin 1000 locuri de muncă în domenii precum: farmaceutică, textile, învățământ superior, fabricare mobilă, fabricare corpuri de iluminat, producție publicitară ș.a.

De asemenea, în zonă va fi realizat Science Campus Cluj, un ansamblu dedicat cercetării științifice, pe o suprafață de. 64.797,65 mp.

Executantul lucrărilor: RADP Cluj-Napoca

Înțelegem că RADP Cluj-Napoca va face o minune într-o lună și jumătate și va termina restul de 30% din lucrări care au rămas de la asocierea Kasdum GF Timișoara – Diferit SRL Cluj.

Lucrările la drumul cu patru benzi au început în 2015. Contractul inițial a fost atribuit firmei Kiat, dar a fost anulat la scurt timp din cauza alunecărilor de teren. A fost organizată o nouă licitație, care a fost atribuită asocierii Kasdum GF Timișoara – Diferit SRL Cluj-Napoca în 2017. Sarcina celor două firme a fost finalizarea lucrărilor începute de Kiat, însă nu au avut sorți de izbândă deoarece, după cum era de așteptat, au apărut din nou alunecări de teren. Primăria a alocat de mai multe ori fonduri pentru stabilizarea terenului.

În raportul de activitate al Cluj Innovation Park pe 2019 scria clar că nefinalizarea drumului este un impediment major.

“Nefinalizarea drumului de acces, coroborată cu începerea cu întârziere a activităților de administrare a celor două centre de sprijinire afaceri – CREIC și TEAM, din cauze independente de societatea Cluj Innovation Park, funcționarea în această perioadă a condus la înregistrarea unei pierderi în sumă de 548.761 lei. Pe măsură ce gradul de ocupare a celor două centre va crește, se preconizează, pentru finalul anului în curs atingerea pragului de rentabilitate operațională a societății. Acest lucru va crea premisele necesare pentru ca exercițiul bugetar al anului viitor să fie unul pozitiv”, se preciza în raport.

În fiecare an au fost alocați bani din bugetul local pentru lucrări de consolidare a terenului. În proiectul de buget pe anul 2018, a fost prevăzută suma de 28 milioane lei (6 milioane euro) pentru consolidarea zonei din dealul Lomb, consolidarea cu piloți forați – acces din strada Oașului la zona de dezvoltare Lomb. Acestei sume se adaugă 1 milion de euro care au fost alocați în 2017.

În vara lui 2021 nu se lucra nimic la șantier din cauză că firma Kasdum GF a intrat în insolvență și a fost nevoie de reluarea licitației pentru desemnarea unei alte firme. A câștigat RADP Cluj-Napoca, regie aflată în subordinea Primăriei.

Măcar reacția clujenilor la această nouă dumă electorală e de ”jos pălăria”: VEZI AICI

 

Adauga comentariu