Sanatate

Rujeola face ravagii lângă Cluj: sute de cazuri noi. Autoritățile sunt depășite

În ultimele săptămâni au fost înregistrate sute de noi cazuri de rujeolă. La granița județului Cluj, în Sălaj, pojarul face ravagii. Evident, România este departe de a fi rezolvat această boală infecțioasă cu complicații ulterioare. Practic, în luna august rujeola a izbucnit în diverse zone ale țării, iar autoritățile par depășite de situație. Într-un termen relativ scurt, de cca 21 de zile, au fost înregistrate 212 noi cazuri de rujeolă. 

Conform datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 14 august 2019 este de 18.092 din care 64 decese.

În perioada 10 august – 14 august 2019 au fost raportate încă 27 de cazuri noi confirmate în 5 județe, iar la granița cu județul Cluj, în Sălaj au fost raportate cele mai multe cazuri:

19 noi cazuri de rujeolă raportate.

Cea mai vulnerabilă grupă de vârstă este cea de 1-4 ani, cu un număr total de 5.662 de cazuri.

Noi date arată că rujeola continuă să facă ravagii:

în perioada 19 august – 23 august 2019 a mai fost înregistrat un număr de alte 53 de cazuri noi raportate de rujeolă. 

În 29 august 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un apel la intensificarea vaccinării, avertizând că Europa se confruntă cu o creştere a cazurilor de rujeolă. Boala a revenit în 4 țări în care era considerată eliminată, printre care și Marea Britanie, a anunțat OMS. 

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat recent, prin intermediul unui raport citat de Agerpres, că Ucraina este focar epidemic de rujeolă.

Conform OMS au fost confirmate 89.994 de cazuri de rujeolă în 48 de țări europene în primul semestru din 2019, mai mult decât dublu în comparație cu aceeaşi perioadă a anului trecut (44.175) şi deja mai multe cazuri decât în tot anul 2018 (84.462).

„Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă, 1 are nevoie de spitalizare”, se arată pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Specialiștii avertizează că pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar) boala este mortală.

Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli.

Rujeola se transmite de obicei prin contact direct sau pe calea aerului și duce la infecții ale căilor respiratorii, afectând apoi întregul organism.

Rujeola înregistrează o revenire în aproape toate regiunile globului din cauza accesului deficitar la servicii medicale sau a neîncrederii în vaccinuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *