Uncategorized

Ruinele istorice din Piata Muzeului, conservate doar teoretic

In Piata Muzeului, pe locul vestigiilor romane, a rasarit dintr-o data o cladire cu doua etaje si mansarda. In momentul inceperii constructiei, autoritatile dadeau asigurari ca monumentul va fi pastrat si va fi pus in valoare, ca subsolul va fi accesibil publicului. Fotografiile primite pe adresa redactiei Ziar de Cluj arata insa ca ruinele nu au fost nici pe departe conservate, o buna parte fiind deja distruse.

Beneficiarul mastodontului din Piata Muzeului este Adela Logean, cea care este proprietara terenului unde erau ruinele constructiei romane. Dupa ani de insistente, aceasta a primit, in luna mai a anului trecut, autorizatia de constructie pentru un imobil multifunctional pentru comert si servicii, cu termen de executie in 2015. Autorizatia a fost data cu conditia ca ruinele sa fie protejate si sa se asigure accesibilitatea lor de catre public. Astfel, cladirea a fost construita pe piloni, bucati din pardoseala de la parter vor fi realizate din sticla pentru ca vestigiile sa fie vizibile, iar subsolul va intra in administrarea municipalitatii si va fi transformat in spatiu expozitional.

Ruine si moloz

Realitatea de la fata locului e insa alta. La subsolul imobilului aflat in constructie pe strada Victor Deleu e vraiste. Acolo unde ar trebui sa fie pastrate si conservate ruinele romane domnesc acum molozul, fecalele si gunoiul. Desi constructorii s-au angajat sa pastreze acele ruine pentru ca apoi sa poata fi vizitate, realitatea de la locul contructiei e cu totul alta. Mizeria e neglijabila in comparatie cu mormanele moloz care acopera in totalitate ruinele. Bolovani de ciment, pet-uri de bere, pungi si resturi de mancare, toate mizeriile de care, probabil, muncitorii nu au mai avut nevoie, stau in locul vestitelor ruine datate inainte de cucerirea Daciei.

Intr-adevar, in podeaua de la parter au fost lasate gauri dreptunghiulare, pentru a se respecta intelegerea cu Primaria, iar vizitatorii sa poata vedea ruinele. Numai ca in acest moment, prin dreptunghiurile respective, privitorul are vedere directa la lipsa de responsabilitate a muncitorilor, care nu numai ca nu au protejat vestigiile, dar au alterat consistent si fara sa le pese o farama de istorie. Adela Logean, beneficiarul constructiei, spune ca starea ruinelor e impecabila si ca, in constructia imobilului, s-a tinut intotdeauna cont de vestigiile de la subsol, care au fost protejate in orice moment.

„Noi intotdeauna am protejat ruinele de acolo. Am semnat un contract cu Muzeul de Arheologie si sub supravegherea lor am facut totul. In vara, au venit studenti din strainatate care au facut practica in santier. Ruinele sunt foarte bine conservate, asa cum ni le-a lasat muzeul. Am construit chiar piloni in locurile goale, pe care i-am imbracat in pamant, pentru a pastra cat mai bine locul. Deocamdata e santier acolo, dar cand vom termina constructia, o sa ne ocupam si de acele ruine. Nu facem nimic de capul nostru, vreau sa punem in valoare ce e acolo, iar pe viitor sa organizam o galerie, unde vor fi expozitii”, spune beneficiara constructiei.

Jumatate din ruine, acoperite

In realitate insa, doar jumatate din vestigiile romane de pe acel sit, vizibile inainte de constructie, vor fi pastrate si vor putea fi vazute de public. Arheologul Sorin Cocis, cel care a lucrat la descoperirea vestigiilor, a supravegheat si acum lucrarile. El spune ca datorita realizarii constructiei a putut extinde situl spre Vest, pana la cladirea invecinata. Recunoaste, insa, ca o buna parte din vestigii au fost acoperite cu pamant.

“Cam 50% din ruinele pe care le vedeam inainte de constructie vor putea fi vizibile, cele care sunt chiar sub cladire. Avem noroc cu aceasta cladire pentru ca asa ruinele vor fi mai bine protejate, daca ramaneau asa cum erau inainte, se distrugeau mult mai tare”, a subliniat arheologul, facand referire la faptul ca in ultimii ani curatenia si intretinerea vestigiilor a fost deseori neglijata.

Acesta spune ca exista o intrare separata pentru subsol, tocmai pentru a putea fi vizitat, dar si ca va supraveghea lucrarile de amenajare a parterului pentru a se asigura ca se respecta proiectul.

Proiect respectat

Atat arheologul, cat si reprezentantii Primariei, sustin ca proiectul a fost respectat.

“Din punctul nostru de vedere, s-a respectat proiectul, se protejeaza ruinele. Ultimul control a fost la finalul lunii decembrie, pentru ca nu au mai fost reclamatii de atunci. Vom trimite o echipa a politiei locale sa faca un nou control”, a declarat Mirela Ogrutan, reprezentant al Biroului Mass-Media al Primariei.

“Proiectul are avizul Comisiei Nationale, inclusiv al sectiunii de Arheologie. In timpul unui santier de constructii, lucrurile pot arata mai dramatic decat in proiect”, a spus si arhitectul Virgil Pop, secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

Vestigiile din parcul Ion Luca Caragiale dateaza inca dinainte de cucerirea Daciei de catre romani. Situl include si necropole romane din secolele II – IV, dar si vestigii feudale si medievale. Cercetarile in zona au debutat la inceputul secolului XIX, cand acolo au fost descoperite peste 200 de inscriptii, altare votive, monumente funerare, statui si fragmente de arhitectura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *