Ruinele din Piata Muzeului, vizitabile din iulie

Arheologul Sorin Cocis, cel care se va ocupa de amenajarea vestigiilor romane din Piata Muzeului apreciaza ca ruinele vor putea fi vizitate incepand cu luna iulie a acestui an. Recent s-a deschis un bar la parterul cladirii care s-a construit deasupra ruinelor, iar zidurile neamenajate se pot zari prin podeaua de sticla.

“Am inceput sa facem curatenie, deja s-au scos doua camioane de moloz. Asta e primul pas, apoi vine amenajarea propriu zisa. E o munca migaloasa, in unele locuri trebuie sa punem pietrele la loc. Oricum va fi amenajat cu lumini, cu panouri, trebuie sa se puna o balustrada la scarile pe unde se coboara. Cred ca la 1 iulie vom fi gata”, a explicat arheologul.

Investitia se ridica la 1,5 milioane de euro, iar cladirea adaposteste spatii pentru birouri si spatii comerciale. Autorizatia de constructie a fost eliberata in mai 2012, cu conditia ca ruinele sa fie protejate si sa se asigure accesibilitatea lor de catre public. Astfel, cladirea a fost construita pe piloni, bucati din pardoseala de la parter au fost realizate din sticla pentru ca vestigiile sa fie vizibile, iar subsolul va intra in administrarea municipalitatii si va fi transformat in spatiu expozitional.

Vestigiile din parcul Ion Luca Caragiale dateaza inca dinainte de cucerirea Daciei de catre romani. Situl include si necropole romane din secolele II - IV, dar si vestigii feudale si medievale. Cercetarile in zona au debutat la inceputul secolului XIX, cand acolo au fost descoperite peste 200 de inscriptii, altare votive, monumente funerare, statui si fragmente de arhitectura.

Adauga comentariu