Romii internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj au făcut scandal. A fost nevoie de intervenția jandarmilor

Mai multe persoane de etnie romă depistate pozitiv cu coronavirus au creat agitație pe holurile Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Cadrele medicale au fost nevoite să solicite intervenția jandarmilor pentru a restabili ordinea în spital. 

”Au fost câțiva pacienți dintre cei aduși de la Dej care au avut niste solicitări care nu pot fi onorate din cauza protocoalelor medicale (gen vor să fumeze, vor să stea mai mulți de 2 intr-un salon). Au avut niste discuții mai tensionate cu personalul medical, motiv pt care am trimis jandarmii in interiorul spitalului, echipați corespunzător (exista echipaj permanent la fiecare spital), pentru a se asigura ca nu degenerează intr un conflict și pentru a se asigura in continuare desfasurarea actului medical în condiții de eficiență maxima. S-a luat legătura și prin intermediul consilierului pe probleme de rromi din cadrul Instituției Prefectului cu pacienții care au generat situația și lucrurile s au lămurit. In prezent situația e sub control”, potrivit prefectului județului Cluj.

Până în prezent, începând de joia trecută, peste 70 de persoane de etnie romă din Dej, au ajuns la spitalele din Cluj-Napoca, după ce au fost depistați pozitiv la testele COVID-19. Ceilaliți membri ai familiei rămași acasă, care așteaptă rezultatele testelor sau au avut teste negative, sunt în permanență păziți de polițiști și jandarmi pentru a nu părăsi domiciliile, potrivit someșeanul.ro

”Focarul de infecție de la Dej a pornit de la o adunare religioasă organizată clandestin în casa unei persoane. 𝐅𝐨𝐜𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐂𝐎𝐕𝐈𝐃-𝟏𝟗 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐮𝐭 𝐥𝐚 𝐃𝐞𝐣 𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐫𝐫𝐨𝐦𝐢 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐮𝐛 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐥. Am fost împreună cu domnul prefect al județului Cluj, Mircea Abrudean în fiecare dintre cele 10 locații. De la primul semnal de alarmă la nivelul autorităților s-au luat măsurile necesare pentru limitarea răspândirii infecției la nivelul întregii comunității. Au fost luate măsurile de izolare la domiciliu, testarea, extragerea persoanelor depistate cu COVID-19 și transportarea acestora la unitățile medicale dedicate COVID-19 din Cluj-Napoca pentru ca restul populației din municipiul Dej să fie protejată împotriva răspândirii virusului din aceste focare. Pentru a interveni cât mai eficient pentru limitarea extinderii focarului, persoanele din aceste comunități au fost testate. Persoanele confirmate cu COVID- 19 au fost extrase din aceste comunități și se află în unitățile sanitare dedicate COVID-19 din Cluj-Napoca. Așa cum știm deja focarul a pornit ca urmare a unei adunări religioase la care în urmă cu câteva zile au participat mai multe persoane din aceste comunități”, a declarat primarul municipiului Dej. Morar Costan.

Adauga comentariu