Romeo si Tevereta

De ce imi permit sa vorbesc despre TVR Cluj? Fiindca am anul viitor 20 de ani in presa locala. Fiindca din mana mea au iesit produse media foarte bune, suta la suta private, pe care le-am crescut si vandut, revenind apoi in presa si creand altele, toate in topuri de audienta. Fiindca sunt bun amic cu Romeo Couti, recent renumit interimar la TVR Cluj, dar nu prieten. Nu am avut pana acum de ce sa fiu in relatii de dusmanie cu el. Imi permit sa vorbesc si pentru ca l-am sustinut in momentele sale grele, cand mie, subiectiv au ba, mi s-a parut ca e nedrept sa fie dusmanit de niste grupuri de interese. Pentru ca in acest moment conduc singura televiziune locala din Cluj-Napoca, distribuita in 300.000 de case, si care face jurnalism PESTE TVR Cluj si a facut chiar si inainte de demitere, care, fata de TVR Cluj, se sustine singura din bani de publicitate si se sustine suta la suta. 

TVR Cluj e un soi de potiune blestemata. Desi e o simpla bautura media, are branding de potiune magica pentru politicienii Transilvaniei, fiindca, vorba aia, "intra in tate casele din Ardeal". E adevarat ca intra, dar nu prea ramane. Toti sunt fermecati de TVR Cluj, dar, in fapt, nu ii prea ajuta la nimic. Audienta e sub pamant.

De cand a preluat Romeo Couti mandatul de director, asta se intampla in 2003, ceea ce il face cel mai longeviv amploaiat in functie de top management din istoria TVR-urilor, TVR Cluj a diminuat mereu in importanta. Branding? Zero! Campanii media? Vai de mama lor chiar si cand a fost cazul. Realizatori exponentiali? Poate Karen Sebesi, dar nu depaseste granitele municipiului. Vedete? Dan Pavaloiu si pe buna dreptate! Dar el e vedeta pe munca sa, pe persoana fizica, nu a depins de TVR Cluj, ci si-a construit o anvergura nationala.

Si de ce scriu aste randuri? Fiindca, dupa 14 ani de directorat, Romeo Couti revine. E continuarea lui "Greu de demis 15".

Acuma, ca el revine, e treaba lui, omul a imbatranit, la 54 de ani are deja peste 25 de ani in TVR, ii place starea de confort asigurata, caci e o sinecura media de 7000 de lei pe luna (de care nu numai Romeo beneficiaza). Unde sa se duca? In privat in media? Haha, e prea osificat.

Fiti seriosi, Romeo Couti e deja un birocrat mass media, un politician mascat infiltrat in mass media.

O sa ii cada greu cuvintele mele. Dar, pana la urma, cu toate defectele mele si necrezandu-ma superior, eu vreau sa am constiinta profesionala curata ca nu m-am ferit sa vorbesc despre subiect. Mi se rupe ce crede el. Dupa 14 ani de directorat al lui Romeo Couti, rezultatele lui sunt ZERO.

Mi se rupe si de comunicatul oficial: "Ca jurnalist, Romeo Couţi a realizat reportaje de anchetă pentru emisiunile ”Reporter în anchetă” şi ”Banii vorbesc”, a moderat talkshow-ul cu tematică social-politică ”Întrebări pentru o funcţie” şi a fost prezentatorul grupajului informativ TVR Cluj". Astea erau in 1900 toamna.

Noi vorbim acum despre managerul Romeo Couti, nu despre jurnalist. Jurnalist a incetat sa fie de multa vreme. Mi se falfaie ca e Preşedintele Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români! Nu pentru asta il plateste TVR Cluj din banii nostri. Bravo lui ca se lupta pentru situatia jurnalistilor romani din strainatate, dar asta e o actiune privata. Pentru TVR Cluj ce a facut? Va spun eu. Mai nimic!

Si nu are ce comenta Couti ca il critic. Accentele lui de rebeliune? Mici. Sigur ca ii multumesc pentru faptul ca m-a chemat in studio in 2012 si in 2016 cand candidam ca independent si apoi impotriva lui Boc, a fost un gest frumos, dar, pana la urma, asta era datoria lui, de sef de televiziune publica

De la Gelmarean pana la ungurimea sinecurista politic, pe care tot el a tolerat-o in TVR Cluj, pe toti i-am criticat cand am simtit ca sunt pusi pe golanii politice. Si l-am aparat pe Couti, probabil de multe ori si injectat de un subiectivism inerent unui jurnalist ca mine.

Dar, in fapt, Romeo Couti, nu tot un politruc mascat e?

EU garantez, EU va dau cuvantul meu, ca Romeo Couti a fost mereu un rezultat politic. Sigur ca e amuzant sa il vezi azi tot aici, dupa ce mari smecheri ai politicii pusi PRESEDINTI la TVR au raposat profesional, sigur ca trebuie sa aplaudam isarescul din Couti care mereu s-a descurcat. Initial, Couti a fost pus director in 2003 de catre Dancu si Rus la TVR Cluj. Nu le atribuiti ultimilor doi vreo smecherie, era perioada de inceput, Romeo era tanar si cu mare potential. Dupa aceea, insa, Romeo Couti s-a descurcat singur, pivotand sub panoul realitatilor politice de la PNL la PSD, de la Alianta DA la USL, de la Buda la Marga, de la Nicoara la cine vreti dumneavoastra, mereu atent, ca acul de la institutul de prevenire a cutremurelor, sa simta mereu tremoloul perfect care sa ii dea mai multe sanse de predictie: cine ramane, cine va castiga, cine e langa decidentul suprem, cum poate fi inca o data castigator in lupta orgoliilor politice?!

Dar cam asta a fost singura sa agenda in TVR Cluj.

Indiferent de smiorcaielile sale, ca a fost sau nu ajutat de la Bucuresti, Romeo a infrant.

A infrant profesionalismul din TVR acceptand sa ii fie bagati pe gat tot soiul de pilosi pe post de reporteri sau tehnicieni. Romeo, nu mama, a facut aceste compromisuri ca sa isi salveze curul. A infrant viata comerciala a acestui post intr-un oras plin de business cum e Clujul. 

A tolerat sulfe profesionale ani de zile, inchizand ochii cand luau salarii de 4000-5000 de lei si venind la job doua ore la trei zile. A mimat profesionalismul acceptand tot felul de emisiuni pe post, niste labe triste, asta e expresia, cer din nou scuze pudibonzilor. Emisiunile sforaitoare cu Andrei Marga sunt un bun exemplu. Rahaturile de emisiuni tematice, de exemplu, despre sah, si multe alte susanele media, o sa imi ramana pirogravate in minte. La fel, Couti este cel care a lasat sectia maghiara sa insele munca, sa se ingrase pe banii statului la capitolul angajati si salarii. Cat aia de la sectia Minoritati nu l-au contestat, Romeo Couti nu a comentat, cand au vrut sa il dea aia jos, s-a napustit asupra lor.

Inclusiv actele sale de curaj editorial au fost premeditate si bine alese. Caci si aici, la capitolul independenta, Romeo Couti a mimat ca Lacatus in careu. Anchetele adevarate ale presei locale au fost ignorate de Couti. Anchete proprii, productie proprie a TVR Cluj, never ever. Cand presa audio-vizuala clujeana era distrusa, si a avut ceva perioade, TVR Cluj trebuia sa fie stalpul. Dar a fost o scobitoare.

Romeo Couti a acceptat jurnalismul facut sub radar. Mi se rupe ca nu a construit un nou sediu al TVR Cluj sau ca nu l-a renovat pe asta existent, aceste deziderate ale lui Couti sunt de un ceausism care imi da senzatie de voma. Nu pot sa accept ca a tolerat non-jurnalismul.

Dupa 14 ani de directorat, eu vreau ca Romeo Couti sa plece. Stiu ca nu conteaza parerea mea nici cat un fir de par pubian in calea falusului politic care penetreaza tot ce inseamna institutii de stat. Dar macar imi spun parerea si trec la alte probleme ale vietii.

Romeo, NU esti cu nimic mai presus decat Emil Boc pe care il combati pe toate gardurile. Ca si el, refuzi sa vezi ca e prea mult. Despre el manifesti o obiectivitate superba. Cand e despre tine, e despre conspiratii si dusmani. Esti lipit cu scociul orgoliului imbatranit de scaunul puterii.

TVR Cluj merita PROFESIONALISM. Si nu numai la conducerea sectiei teritoriale. Si nu numai la Cluj. Pe toate palierele, in toate regiunile si, mai ales la Bucuresti. Niste tocatori nenorociti de bani, care nu muncesc nimic si sar cu gura cand ii critici de parca le-ai violat mamele, vor acum sa revina, daca Irina Radu a fost matrasita. Am mai vazut episodul asta cretin de o mie de ori de la debarcarea lui Adrian Nastase.

Chiar nu e posibil sa fie ales un manager bun la Cluj si nu musai din Cluj? Chiar nu e posibil ca TVR Cluj sa produca informare solida pentru telespectatori si chiar sa produca bani din publicitate, nu din subventii de stat? Chiar nu e posibil sa vedem reportaje si anchete care sa faca agenda nationala?

Se pare ca nu. Romeo a schimbat cursul shakespearian al operei, nu a mai baut otrava, a omorat el Julieta/Tevereta, a impaiat-o si ne spune ca e inca indragostit de ea si vrea sa stea cu ea pana la nunta de platina. 

Adauga comentariu