In vizor

Romanii dau medicul pe calculator. Cat de periculos e sa te tratezi dupa sfaturile de pe internet

Mii de romani isi pun zilnic singuri diagnostic dupa o simpla cautare pe Google a simptomelor pe care le prezinta. Pe langa faptul ca se alarmeaza degeaba, oamenii isi pierd increderea in medicii din spitale si prefer sa se trateze singuri, dupa cum ii informeaza doctorul Internet.

La nivel mondial, 160 de milioane de persoane care cauta informatii medicale pe internet. 81% dintre ei sunt ciberhondri, altfel spus persoane care navigheaza pe internet de cel putin sase ori pe luna in cautarea informatiilor medicale, in baza carora  isi pun singure un diagnostic, potrivit unui sondaj realizat de Harris Interactive Poll. Dar nici romanii nu se dau in laturi cand vine vorba de a-si pune un diagnostic de capul lor. Iar internetul nu face decat sa le dea aripi in incercarea lor de a se considera doctori. Exista sute de forumuri sau site-uri unde iti poti introduce simptomele si care te anunta, de cele mai multe ori, ca suferi de o boala extrem de grava.

Pe unele dintre ele, cum este sfatulmedicului.ro, dupa doar trei click-uri poti afla ca ai astm bronsic sau scleroza lateral amiotrofica.

Exista si site-uri unde pacientii pot vorbi direct cu medicul, unde consultatiile medicale se fac online, cu plata tot online. Medicii poti fi alesi cu un simplu click, iar sortarea se poate acum face dupa pretul consultatiei, parerea altor pacienti despre medicul respectiv, disponibilitate sau daca au cabinet individual sau sunt in cadrul unei clinici.

Diagnosticul se pune dupa o discutie online pe skype, messenger sau email si dureaza in general maxim 30 de minute. Daca este cazul, consultatia medicala online se poate prelungi atat cat este nevoie, asa cum se prelungeste si factura bolnavului. De obicei se fac plati aditionale de cate 30 minute, in functie de necesitatile pacientului.

„Raspunsul la consultatii va fi  postat direct pe site, cu protejarea identitatii pacientului (folosirea unui pseudonim ales de acesta) in sectiunea Arhiva consultatii online. In acest fel, consultatiile postate se vor constitui intr-un director gratuit de referinta pentru cei interesati si, in acelasi timp, un model de consultatie acordata pentru cei care doresc sa apeleze la acest serviciu”, scrie pe unul dintre zecile de site-uri de acest gen. 

Medicul trebuie sa vada pacientul

Doctorii clujeni ii avertizeaza pe bolnavi ca internetul nu poate tine loc de un medic adevarat si ca diagnosticul pus dupa o discutie pe forum sau dupa o simpla cautare pe google poate sa le afecteze starea. 

„Chiar si in cazul unei consultatii online, datele sunt incomplete, lucru care nu e de dorit. Acest tip de consultatie nu se face decat in cazuri foarte speciale, cand medicul si pacientul nu se pot vedea fata in fata. Pentru unele afectiuni e ok, dar, de regula, medicul trebuie sa vada pacientul”, spune doctorul specializat in medicina generala Ioan Muresan. 

Ieri s-a lansat spitalonline.ro

Pentru a contracara valul de bolnavi care se trateaza dupa ureche, pe internet, un grup de medici romani a lansat prima platforma de live chat medic – pacient din Europa. 

SpitalOnline.ro a fost lansata ieri in Romania la initiativa antreprenoriala a unui grup de medici romani, cu suportul unor specialisti din Marea Britanie, in urma unei investitii de aproximativ 30.000 de euro. Proiectul reprezinta o alternativa rapida a consultatiilor medicale clasice prin care pacientii vor putea beneficia de servicii medicale, 24 de ore din 24, oferite in cadrul a 30 de specialitati, sustinute de un numar de 150 medici.

Potrivit initiatorului proiectului, Mihai Rascu, medicii SpitalOline.ro ofera sprijin instant si consiliere permanenta pentru urgente minore, interpretari de analize, diagnostice prezumtive, precum si tratament medical de prima intentie.

Costul unei consultatii este de 85 de lei, respectiv 50 de lei pentru abonati, iar costul abonamentului este de 190 lei pe an.

Sfaturi medicale gratuite

Exista, insa, si medici care ii ajuta pe romani gratuit. Toti cei toti cei care isi doresc o a doua opinie sau care isi doresc sa stie mai multe detalii legate de sanatatea lor, au la dispozitie serviciul medical Intreaba specialistul, pus la dispozitie gratuit de echipa ReteauaMedicala.ro

sursa foto: jurnalul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *