Analiza

Românii au 14 zile libere plătite. Cambodgienii au 27, japonezii 0

În timp ce în unele ţări de pe planetă un tânăr absolvent care intră în câmpul muncii are dreptul la doar 5 zile de concediu anual, românii au 20. Şi tot mai multe zile libere plătite.

Senatorii tocmai au votat ca şi Ziua Copilului să devină zi liberă, prin lege (proiectul mai trebuie să treacă doar de camera Deputaţilor, for decizional). S-a ajuns ca românii să aibă 14 zile libere, datorate diverselor aniversări sau sărbători.

Care sunt zilele libere plătite?

1 şi 2 ianuarie;
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
prima şi a două zi de Paşti;
1 mai;
1 iunie – Ziua Copilului;
prima şi a două zi de Rusalii;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
1 decembrie – Ziua Naţională a României;
25 şi 26 decembrie – prima şi a două zi de Crăciun;
două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Pe lângă aceste zile, românii beneficiază de zile libere cu ocazia căsătoriei, naşterii copilului, în cazul decesului unei rude apropiate, pentru donarea de sânge sau relocarea, în interes de serviciu.

Însă nu toţi locuitorii de pe planetă sunt atât de norocoşi ca şi cei din Cambodgia, care au 27 de sărbători religioase în care sunt liberi, dar şi plătiţi. În total, aceştia au până la 42 de zile libere plătite, pe an. La polul opus, japonezii care abia intră în câmpul muncii au doar 10 zile de concediu anual şi se adaugă câte o zi pentru fiecare an lucrat, până la limita maximă de 20 de zile de concediu, anual. Însă nu au nicio zi liberă plătită, din sărbătorile religioase.

În China, tinerii care ies de pe băncile şcolii şi intră în câmpul muncii au un concediu anual de doar 5 zile, iar după 5 ani de lucru mai primesc încă 5 zile de concediu, anual. Începătorii ajung la 16 zile libere plătite, anual, având în vedere cele 11 sărbători.

În Elveţia, în funcţie de canton, angajaţii au între 7 şi 15 zile de sărbătoare libere plătite. Tinerii sub 20 de ani au dreptul la 25 de zile de concediu plătit, cei peste 20 de ani doar la 20 de zile. Deci, cei care lucrează de tineri şi stau în zona potrivită ajung până la 40 de zile libere plătite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *