Editorial

România românilor amendaţi. Pas cu pas

Ministrul de interne Marcel Vela a declarat sâmbătă seară, la Digi24, că și după data de 15 mai vor fi date amenzi pentru nerespectarea restricțiilor care vor mai rămâne în vigoare, el menționând totodată că valoarea totală a contravențiilor aplicate până acum de la începutul epidemiei se ridică la aproximativ 600 de milioane de lei, adică peste 120 de milioane de euro. Potrivit lui Vela, banii vor merge către sistemul medical.

Întreaga declaraţie conţine numai mizerii şi aroganţe de individ care s-a dedulcit la statul poliţienesc în care s-a transformat România în numai două luni.

Oare cum s-a izbutit de s-au dat 300.000 de amenzi în 45 de zile? Adică 6.700 de amenzi pe zi. Şi asta în zile cu aproape nimeni pe stradă? De Revelion de exemplu, noapte grea, fără pandemie, dar cu multă vâzoleală şi beţie nu s-au dat atâtea amenzi la nivel de ţară. Practic, în fiecare zi s-au dat de 20 de ori mai multe amenti decât în noaptea de Revelion. Asta înseamnă normă de amenzi şi plan pus bine şi în mod deliberat la punct, iar ministrul Vela tocmai ce a recunoscut-o public (o fi fost şi el cel mai asimptomatic din curtea şcolii).

Apoi, de când decide Ministerul Afacerilor Interne unde se duc banii încasaţi din amenzi, dacă se vor încasa? Există încă un circuit bine stabilit al formării Bugetului şi al modului în care sunt cheltuiţi aceşti bani, iar MAI nu are nici măcar o atribuţie în acest circuit. Şi nici ministrul de Finanţe de capul lui, nici măcar Premierul. Declaraţia e un populism ieftin.

În ceea ce priveşte amenzile pe care susţine “Umflă Vela” că se vor da şi după 15 mai, în 28 aprilie, Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a declarat public că pe timpul stării de alertă cetățenii nu pot fi amendați, cum se întâmplă pe timpul stării de urgență. De asemenea, nu pot fi emise ordonanțe militare, iar cele care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgență. Fostul președinte CCR a mai spus că și pe timpul stării de alertă pot fi restrânse anumite drepturi și libertăți individuale, dar nu se pot da amenzi și nici ordonanțe militare.

Citez: „În starea de alertă nu se pot da ordonanțe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeași putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi”, a declarat Augustin Zegrean, precizând că ordonanțele militare care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgență. „Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege”, a mai spus el, precizând că, din punctul lui de vedere, era de preferat varianta legii în locul ordonanțelor militare pentru actuala stare de urgență.

Deci, fie Vela ne anunţă că vor încerca să forţeze prelungirea stării de urgenţă, ceea ce nu prea se poate conform prevederilor Constituţiei, fie au pregătit o lege pe care o pot “legifera” şi prin OUG (atacabilă la Curtea Constituţională, fie de Opozţie, fie de Avocatul Poporului), prin care să continue să pună miliţienii să amendeze “la normă”.

Să fie clar: starea de alertă este declarată de către Comitetul pentru situaţii de urgenţă, cu aprobarea Premierului. Cine face parte din Comitetul acesta nu poate da legi. Că nu au “împuternicirea” legală să o facă. Unicul legiuitor e parlamentul României. Nici măcar preşedintele nu poate da Decrete pe starea de necesitate (urgenţă şamd) dacă Parlamentul nu este de acord. Toate legile din România sunt făcute în concordanţă cu Constituţia (mă rog, aproape toate). Nimeni nu poate face legi după bunul plac, sau după ureche. Doar Ceauşescu, în Decembrie 1989, s-a crezut “izvorâtor” de lege. Şi nu a sfârşit-o prea bine.

Revenind: acest stat eşuat nu a fost capabil să testeze zilnic pentru depistarea Coronavirusului, cât a amendat. Acest stat eşuat nu a fost capabil să producă un plan de salvare a economiei României, dar speră să-şi salveze pensionarii cu pensii nesimţite din amenzi. Acest stat eşuat speră să-şi salveze sinecurile lipitorilor săi de afişe prin amenzi. Să relanseze economia prin amenzi. Dacă ar putea amenda faptul că încă mai respirăm ne-ar amenda. Dar stai, o “amendă” clară este obligativitatea purtării de mască în spaţii publice închise – deşi nu a făcut nici cel mai mic efort să explice oamenilor că trebuie să-şi pună masca numai când intră în încăperi, nu să facă spume în ea şi să o compromită ca barieră anti-virus purtând-o şi în aer liber. Acest stat neşuat nu a făcut nici un efort să-şi educe cetăţenii în Coronacriză, numai a impus restricţii (fără să le explice de ce se bat cap în cap şi în logică de la o Ordonanţă la alta). Şi doar a amendat!

Acest stat eşuat nu e capabil să ne propună un “exit” din Coronacriză, unul cu paşi concreţi. Ci doar trage cu ochiul la ce fac vecinii şi copiază prost, ca analfabetul funcţional al clasei care, ca să nu se prindă “profu’” că a copiat, schimbă Mihai cu Vasile în extemporalul despre Prima Unire a Ţărilor Româneşti.

Mai multe amenzi, mai puţină şcoală. Aşa mi-am închipuit şi eu România educată.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *