PORTRET

Rodica Pop, managerul firmei Consulting 4 You, o femeie de afaceri îndrăgostită iremediabil de domeniul imobiliar

Rodica Pop e o femeie de afaceri care, de-a lungul carierei sale, a demonstrat zicala că pentru a avea succes „nu contează de câte ori cazi, ci de câte ori te ridici”. Spiritul antreprenorial i s-a trezit din adolescență când, elevă de liceu fiind, făcea comerț cu produse cosmetice. În facultate a continuat această activitate, a vândut și articole vestimentare și ulterior a învățat businessul adevărat în cadrul unei firme de brokeraj, unde a coordonat 60 de persoane, din mai multe județe. 

Spirit independent și liber, după câțiva ani de formare în cadrul acestei firme, Rodica și-a dorit să aibă propria afacere, printr-o investiție pe litoralul românesc. A locuit timp de doi ani în Constanța și, fiindcă businessul s-a dovedit a fi unul neprofitabil, s-a întors în Cluj, unde a luat viața de la capăt. Și-a căutat un loc de muncă și destinul i-a îndreptat pașii spre un interviu de angajare ca agent imobiliar, domeniu de care s-a îndrăgostit iremediabil. După 6 luni în care a învățat „cu ce se mănâncă” imobiliarele, Rodica Pop și-a deschis propriul business de consultanță în afaceri și management, firma ”Consulting 4 You”, care acum împlinește 9 ani și care e pentru ea „copilul său”. A investit timp, iubire, resurse, energie, siguranța familiei – a investit în firma sa tot, iar anii ce au urmat nu au fost lipsiți de urcușuri și coborâșuri. Dacă la început a fost și manager, și propriul ei angajat, în 2009 a ajuns la o cifră de 34 de angajați și colaboratori. Ulterior, criza a lovit și domeniul imobiliar și afacerea a intrat în insolvență. 

Pentru Rodica insolvența a fost o provocare, femeia de afaceri și-a mobilizat resursele interioare și în 8 luni a reușit să își redreseze businessul, de care se ocupă și în prezent. Iar povestea Consulting 4 You continuă, într-un mediu de afaceri clujean învolburat, în care important e să navighezi cu încredere, cu toate pânzele sus, indiferent că „afară” e soare sau furtună. Întotdeauna după nori răsare soarele, Rodica Pop fiind un exemplu viu în acest sens.

Un orășel de munte cu climă rece și oameni calzi

Rodica Pop s-a născut în Toplița, un orășel de munte aflat la 200 de kilometri de Cluj, polul frigului, cu climă rece și oameni calzi. Familia a fost întotdeauna foarte importantă pentru ea, Rodica fiind și în prezent foarte apropiată de părinții săi, oameni simpli, cu un suflet mare, curat și sincer:

„Toplița reprezintă pentru mine totul, e o sursă inepuizabilă de energie. Sunt un copil conceput la bătrânețe, mama m-a născut la 41 de ani dintr-o dragoste mare, pe care am simțit-o mereu și o simt și în prezent. Merg acasă cât de des pot, în orașul unde am crescut îmi încarc de fiecare dată bateriile – e aerul curat și oamenii sunt curați la suflet; iubesc muntele, fac drumeții, iarna merg la schi în Toplița, vara la înot. De mică făceam sport, în generală am jucat fotbal, timp de 4 ani, cu băieții.”

În copilărie Rodica se simțea atrasă și de muzică, era îndrăgostită de chitară și cânta la cea a fratelui ei. Și-a cultivat această pasiune aproape doi ani, după care a renunțat, pentru a o relua acum, la maturitate:

„Simt că mă exprim mai bine prin chitară, mă energizează. În copilărie eram îndrăgostită de Elvis Presley, i-am ascultat toate piesele de rock-and-roll, îmi place foarte mult acest gen muzical.”

Dragostea pentru un clujean a adus-o la facultate la Cluj

Rodica Pop a ales Facultatea de Geografie pentru că iubea muntele, iar Clujul, pentru că iubea un clujean:

„După terminarea liceului mi-am petrecut vacanța la mare, unde m-am îndrăgostit de un clujean, motiv pentru care am ales să urmez cursurile universitare în orașul din inima Ardealului, deși îndrumarea părinților era spre Facultatea de Medicină din Târgu-Mureș. Însă profilul de planning teritorial pe care l-am urmat avea să mă ajute ulterior în cariera în imobiliare.”

Rodicăi i-a plăcut mult Clujul și, fiind o fire sociabilă și deschisă, s-a adaptat foarte ușor la noua sa viață. S-a înscris la cursuri de modelling și a avut prezentări de modă care consideră că au ajutat-o să își formeze o anumită atitudine, un anumit stil. I-au plăcut clujenii, dar nu și accentul lor:

„Mi-au plăcut oamenii, dar nu am apreciat limbajul. «Fițoasă» de la Toplița, cum eram, am fost șocată când i-am auzit vorbind țărănește.”

Timp de 4 ani Rodica a locuit pe strada I.C. Brătianu, vizavi de Conservator, și astfel s-a bucurat săptămânal de concertele Filarmonicii, spațiu cultural unde simțea o stare aparte, plină de magie.

Facultatea s-a dovedit a fi o alegere inspirată, consideră Rodica, pentru că a legat relații strânse și prietenii durabile, pe viață, cu colegii de an și în special cu cei de profil:

„Îmi amintesc aplicațiile în care împărțeam pateul și Secuianca… Mergeam câte două săptămâni, primăvara, vara, și totul era la comun, mâncarea, banii. Asta ne-a apropiat foarte mult. Nu am cum să uit serile în care stăteam la foc de tabără, cântam și ne bucuram de timpul petrecut împreună, de momente unice. Sunt amintiri foarte profunde… serile în care stăteam la foc de tabără până la 5-6 dimineața, apoi dormeam în cort pe malul Izei, iar dimineața profesorul ne trezea să ne continuam «studiile topografice». Ne-a dat examen pe peronul gării și aproape toți l-am picat, urmând să ne reîntâlnim în toamnă la restanțe, lucru care ne-a apropiat foarte mult. Petreceam mult timp împreună și eram foarte uniți, ne ajutam cu banii, făceam chetă ca să ne plătim creditele la examene.”

Un spirit antreprenorial înnăscut

Spiritul antreprenorial al Rodicăi Pop a început să se manifeste încă din liceu, când aceasta le distribuia colegelor sale produse cosmetice de la două firme rivale, pentru a avea câștiguri fără rival. În facultate a continuat această activitate și, în plus, a început să facă comerț și cu haine, pe care le achiziționa din Piața Europa din București pentru a le vinde colegelor din Cluj:

„Banii obținuți din produsele cosmetice îi reinvesteam în achiziții de haine, iar cu banii de pe haine îmi plăteam facturile de la produsele de îngrijire. Făceam astfel «rulaj de capital». Am început afacerea cu haine cu 50 de dolari canadieni, primiți împrumut de la gazda mea din Cluj, și mi-a crescut businessul astfel că după doi ani aveam rulaj cam de 500 de dolari.”

În timpul facultății Rodica a început să lucreze și pentru o firmă austriacă de brokeraj, în calitate de consultant financiar. În această companie s-a format ca om de business, acolo a învățat principiile de bază ale succesului:

„Am învățat că trebuie să fii disciplinat, perseverent, punctual, să îți fixezi obiective și țeluri, să urmezi un plan, o strategie de lucru, să livrezi în timp util serviciile pe care le oferi, să te adaptezi rapid la schimbări, să studiezi concurența prin prisma unei evoluții constructive, să înveți din experiențele altora și să le integrezi în cadrul propriei activități, să te inspiri și să devii din ce în ce mai bun!”

Rodica Pop a lucrat la firma de brokeraj timp de 6 ani, începând din anul trei de facultate. În acest interval a călătorit în toată țara pentru că în activitatea sa coordona o echipă de 60 de persoane în județele Cluj, Mureș, Harghita, Neamț, Iași, Brașov, București și Constanța:

„Am cunoscut foarte mulți oameni și m-am format și ca trainer. Partea aceasta m-a ajutat foarte tare, am legat relații de suflet și am cunoscut toată țara.”

Cu banii dobândiți prin munca de până atunci, Rodica Pop s-a gândit să realizeze o investiție imobiliară pe litoralul românesc, ce s-a dovedit a fi una neprofitabilă și în urma căreia a pierdut tot ce câștigase până în acel moment. După ce a locuit doi ani la Constanța, a simțit nevoia de a lua viața de la capăt, într-un alt oraș.

Destinul a condus-o spre imobiliare, domeniul ce îi va marca viața

După experiența nefastă de pe Litoral, Rodica s-a reîntors în Cluj, pentru că a simțit că acesta e orașul ei de suflet, că aici oamenii sunt mai corecți și mai cinstiți. Și-a căutat un job care să îi ofere și mașină de serviciu pentru că pierzând întreaga investiție la Constanța rămăsese și fără mașina personală, pe care o vânduse pentru a-și plăti datoriile. Așa a ajuns la un interviu pentru o poziție de agent imobiliar la agenția Nobila Casa. La momentul acela nu știa ce însemnă această ocupație, însă i se oferea mașină de serviciu, lucru foarte important pentru ea:

„Am ajuns la un interviu cu Ani Căpușan, cu care am rezonat de la început și care a avut încredere în mine că o să mă descurc în acest domeniu, cu abilitățile de socializare pe care le am. A fost impresionată de felul în care m-am prezentat la interviu, de ținută, de atitudine, de curaj – îmi spunea că sunt curajoasă, că nu am trac față de oameni. Acolo am învățat ce înseamnă munca de agent imobiliar, însă nu mi-am dat seama ce presupune să administrezi un business.”

Consulting 4 You – o afacere de suflet, „un copil” crescut 9 ani în ciuda tuturor dificultăților

După 6 luni de activitate ca agent imobiliar Rodica Pop și-a înființat propriul business, firma Consulting 4 You, o afacere de suflet, de care se ocupă și în prezent:

„Întotdeauna am avut aere de șefă, după cum spunea doamna Ani. Dar asta e datorită faptului că sunt o fire independentă, îmi place să fiu propriul șef, să am libertate de mișcare și de exprimare, ceea ce statutul de angajat nu îți oferă – să pot să fac ce vreau și ce simt.

Încă din primele luni de la startul businessului am sesizat că să fii administratorul propriei afaceri presupune multă disciplină și organizare. Eram și șef, și angajat, un cumul de funcții. Nu e așa de simplu să conduci un business.”

După 3 luni de la deschiderea firmei, Rodica și-a permis să plătească primul angajat, iar afacerea a crescut din 2006, ajungând în 2009 la o cifră de 34 de angajați și colaboratori care prestau servicii în numele Consulting 4 You. În doi ani de zile a extins și domeniile de activitate ale firmei, la imobiliare, consultanță credite și rent-a-car. Totul părea promițător, până în momentul în care a venit criza și domeniul imobiliar, ca și celelalte domenii, a avut de suferit:

„Neavând experiență ca om de business, m-am aventurat să achiziționez proprietăți și o flotă de mașini în rate, fără să am o acoperire la plata ratelor mai mult de două luni, motiv pentru care în 2010 am ajuns în insolvență.

Provocarea a fost maximă, întrucât trebuia să mă decid dacă renunț la toată munca mea și la tot ce am construit până în acel moment, sau luptam și riscam să pierd tot, asta însemnând casă, mașină, tot, inclusiv casa părinților mei de la Toplița – toate proprietățile erau girate la bancă.

În acele momente m-am gândit ce aș face dacă aș avea un copil și s-ar îmbolnăvi: l-aș lăsa să moară, sau aș lupta pentru însănătoșirea lui?

Prietenii, cunoscuții mă sfătuiau să las firma, mi-au spus că nu am nicio șansă să mă redresez, însă eu am crezut în mine și în faptul că voi găsi o soluție. Timp de 8 luni am dat maximul de efort și am reușit să redresez businessul, rămânând doar pe partea de real estate, din considerentul că atâta timp cât există viață pe Pământ oamenii vor fi nevoiți să locuiască sub un acoperiș, într-o casă, pe care fie o achiziționează, fie o închiriază; la fel, și firmele sunt nevoite să închirieze sau să cumpere un spațiu pentru a funcționa.

Ideea era să găsesc o formulă prin care, în perioada de criză economică, clienții să apeleze la serviciile unei agenții de intermediere, cu încredere și fără să se ferească de plata unui comision. Astfel, în 2010 am implementat sistemul de vânzare «for sale by owner», prin care le ofeream posibilitatea potențialilor clienți să apeleze la serviciile noastre fără un comision de intermediere la cumpărarea sau închirierea unei proprietăți. Comisionul îl percepeam direct de la proprietar, în două variante: procent de intermediere sau de publicitate. Cu asta am reușit să mergem mai departe.”

O femeie de afaceri ce se trezește la 5 AM

Chiar dacă se redresase financiar, Rodica Pop era în căutarea unui mentor, a unei persoane care să o inspire, cu care să se poată sfătui. Era în căutarea unui echilibru între viața personală, sănătate și business, își dorea o stare de armonie între cele patru coordonate majore ale existenței, între spiritual, emoțional, fizic și psihic:

„Aveam impresia că mă învârt într-un cerc vicios, parcă nu evoluam, aveam senzația unui blocaj, moment în care, la recomandarea unei colege dintr-un grup de afaceri, am urmat un curs de mentorat. De doi ani fac parte din clubul «5 AM» și îl am mentor pe Dan Luca. Fără mentori, foarte puțini au ajuns să fie prosperi în adevăratul sens al cuvântului. Orice persoană celebră a fost ucenicul unuia sau al mai multor maeștri. 

Orice mentor îți va spune că, dacă încalci anumite principii esențiale, nu ai nicio șansă să reușești. Te ajută să știi care sunt aceste principii, ca să nu îți faci viața grea în mod inutil. De multe ori, ești prea implicat pentru a vedea lucrurile în mod obiectiv. Ești influențat de sentimente de teamă, anxietate, confuzie, entuziasm. Un mentor neutru poate vedea lucrurile cu detașare. Experiența și timpul înseamnă înțelepciune. Mentorul umple golurile lipsei de informație și experiență, te poate ajuta să ocolești capcanele sau să previi obstacolele. Energia «că se poate» pe care ți-o insuflă un mentor este, probabil, lucrul cel mai important. Celelalte se pot învăța sau descoperi pe parcurs, însă dacă acest element nu există, e greu să ajungi cu succes la destinație. Siguranța pe care ți-o transmite mentorul este esențială.”

Rodica Pop consideră că viața e frumoasă atunci când îți realizezi obiectivele, când simți că evoluezi de la o zi la alta.

„Existența e minunată alături de oamenii care îți sunt dragi!”, exclamă Rodica, si oferă și o rețetă de fericire: „Cel mai simplu mod pe care îl știu, prin care îți poți face viața frumoasă în fiecare zi, este să visezi, să planifici, să treci la treabă și apoi să celebrezi reușitele!”

Squash-ul, una dintre pasiunile ce o motivează

O adeptă a trăitului sănătos, Rodica Pop practică sportul în mod regulat, pentru că activitatea fizică o motivează și o ajută să se concentreze, să fie în formă în toate domeniile existenței, de la business, la viața personală. Rodica e o împătimită a unui sport relativ nou în România, squash-ul, o activitate ce o face să se detașeze complet de gândurile de peste zi, de care se bucură în fiecare moment petrecut pe terenul de antrenament:

„Sunt pur și simplu fericită când joc squash! Este un sport deosebit, practicat în general de persoane din IT, de oameni din middle & high management, de antreprenori, medici, avocați… Face parte din rândul sporturilor cu ardere mare de calorii, la o oră de squash intens arzându-se 1200 de calorii. Forbes Magazine l-a declarat «cel mai sănătos sport din lume» într-o analiză care a inclus 13 sporturi, analizându-le din punctul de vedere al circuitului sanguin, arderea caloriilor, solicitarea minții, a reflexelor.

Asociația Pro Squash România, unde mă antrenez și eu, a inițiat în 2012 organizarea primelor competiții regionale, iar mai apoi naționale – Romanian Open Squash. Anul acesta se va organiza o nouă ediție, Romanian Open Squash 2015, în noiembrie, în Iulius Mall, în Atriumul Central, urmând ca în vara lui 2016 să fie propus un nou concept, Summer Romanian Open Squash.”

„Tu ești «tâmplarul» propriei tale vieți”

Prin experiențele de business traversate, Rodica Pop a dovedit că este o învingătoare, o femeie de afaceri ce a luptat cu îndârjire, fără a se teme de potențialele riscuri, pentru salvarea firmei pe care, după 8 luni de la intrarea în insolvență, a reușit să o redreseze pentru a deveni din nou solvabilă și pentru a-și putea continua activitatea în domeniul imobiliar, ce face parte acum din ființa, din personalitatea ei.

După toate experiențele prin care a trecut, Rodica a învățat că viața ne-o construim zi de zi, că trebuie să ne folosim în fiecare clipă întregul nostru potențial, că nu trebuie să oferim niciodată mai puțin decât suntem capabili, pentru că suntem „tâmplarii” propriei noastre vieți și suntem nevoiți să trăim în casa pe care ne-o ridicăm zilnic:

„În fiecare zi mai batem câte un cui, mai așezăm o cărămidă, mai construim un zid. Atitudinea noastră, alegerile pe care le facem astăzi ne ajută să ne construim «casa» în care vom trăi mâine. Prin urmare, trebuie să ne construim casa cu înțelepciune!” conchide Rodica Pop.

foto: Ziar de Cluj, Facebook, Rodica Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *