Diete

Rodia, fructul cu 613 seminte

Rodia este diuretica si ajuta la digestie. Rodiile sunt in mod traditional mancate la sarbatorile evreiesti Rosh Hashanah si Sukkot. Numarul de semninte care se gasesc in rodii este exact acelasi cu al poruncilor din Tora – 613 ! O infuzie de flori uscate si maruntite (50 g la un litru de apa clocotita) este utila pentru clatiri ale gurii impotriva inflamatiilor cavitatii bucale si a aftelor.

 

Povestea rodiei

 

Rodia este o baca coriacee a rodierului (punica granatum), arbore din familia Punicacee. Baca contine seminte si e formata dintr-o pulpa gelatinoasa, rosie si acrisoara, cu samburele de consistenta lemnoasa. Pulpa contine zaharuri (glucoza si fructoza), acid citric, vitamina C si tanini, care confera fructului proprietati astringente si gustul sau caracteristic, acrisor si aromat.

 

Denumirea din engleza “pomegranate”  este o combinatiedintre cuvantul latinesc “pomum” (mar) si granatum (seminte). Exista aproximativ 14 soiuri de rodii care sunt consumate in toata lumea; cele mai cunoscute sunt Wonderful, Grenada, Early Foothill si Early Wonderful.

 

Rodiile sunt fructele care se cunosc de cel mai mult timp si se crede ca sunt originare din Iran si India de Nord. Ele apar in mitologia si arta egiptene si erau luate in desert de catre egipteni datorita sucului lor care potoleste setea. Stravechiul oras Granada din Spania a fost numit dupa acest fruct in vremea maurilor. Conchistadorii spanioli au adus acest fruct in America la inceputul anilor 1500. Rodiile cresc din belsug in Asia, orientul Mijlociu, regiunea mediteraneeana si Statele Unite (Valea San Joaquin din California).

 

De ce ar trebui sa consumam rodii?

 

Din rodie se consuma semintele folosite si la prepararea siropurilor, peltelelor, inghetatelor. In India, rodiile sunt folosite pentru a conserva mancarea, ca antiseptic si conservant. Invatatul grec Discorides prescria adesea rodiile oentru afectiuni gastrice si ale cavitatii bucale. Sucul de rodie poate fi de folos persoanelor care sufera de diaree cronica.

 

Ca diuretic este indicat siropul obtinut din pulpa semintelor (100 g), lasate la macerat in 300 ml de alcool de 60º timp de 5 zile,, la care se adauga 500 g de sirop de zahar.

 

Rodiile sunt bogate in vitamina C si in multe tipuri de antioxidanti. Cea mai mare parte din activitatea de antioxidant a rodiilor provine de la trei antocianidine: delfinidina, cianidina si pelargonidina. Continutul de polifenol din sucul de rodie este de trei ori mai mare decat cantitatea din ceaiul verde si vinul rosu. Cercetarile legate de polifenol au rezultate promitatoare in remedierea bolilor de inima si prevenirea cancerului.

 

Iata alte efecte dietoterapeutice:

 

–    S-a descoperit ca rodiile sunt eficiente in disdtrugerea mai multor tipuri de bacterii care afecteaza viata.

 

–    O suplimentare a dietei cu suc de rodie ajuta la prevenirea acumularii de grasime in artere. Pacinetii care au baut suc de rodie zilnic, timp de trei luni, au prezentat functii imbunatatite ale inimii.

 

–    Tratamentul cancerului mamar cu extract de rodie inhiba in mod semnificativ cresterea celulelor canceroase si sporeste apotoza (distrugerea celulelor canceroase). Acelasi trtament a redus procesul inflamator al celulelor afectate din cancerul de colon.

 

–    Pacientii hipertensivi care au baut 250 ml suc de rodie timp de 14 zile au prezentat o tensiune sistolica scazuta si un risc de atac de cord scazut cu 36 %.

 

Secrete si recomandari in folosirea rodiilor :

 

–    Alegeti rodia care este destul de grea pentru dimensiunea sa, cu coaja subtire, stralucitoare si neteda.
–    Rodiile trebuie pastrate in locuri racoroase si intunecate, unde pot sta pana la o luna. Daca sunt tinute in frigider, pot fi pastrate pana la 2 luni.
–    Semintele pot fi tinute la frigider aproape trei zile si pot fi congelate intr-un recipient etans timp de sase luni.
–    Sucul de rodie poate fi pastrat in frigider maximum sase luni.
–    Pentru a scoate semintele se taie partea de sus si se razuieste cu miscari verticale, de sus in jos.
–    Rodia se pune intr-un vas cu apa si se taie. Semintele se vor scufunda, iar membranele si coaja vor pluti.
–    Pentru a face suc, se pun semintele intr-un blender si se amesteca pana este stors sucul. Semintele se strecoara printr-o sita fina.
–    Topping: se presara seminte de rodie pe deserturi si salate.
–    Sucul de rodie poate fi folosit pentru sosuri, marinate, vinegrete, jeleuri si suc.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *