Sanatate

Riscurile si prevenirea diabetului

Diabetul este o boala a pancreasului, care elibereaza un hormon numit insulina. Acest hormon ajuta organismul sa stocheze si sa utilizeze zaharul si grasimea din ceea ce mancam. Diabetul apare atunci cand pancreasul nu produce insulina sau produce o cantitate mica sau atunci cand organismul nu raspunde la producerea insulinei (asa-numita rezistenta la insulina).

Diabetul este o boala care ramane pentru toata viata si pentru care inca nu exista un tratament care sa-l vindece. De aceea, cei care au aceasta boala trebuie sa invete cum sa traiasca cu ea.


Tipuri

Exista un diabet de tip I, care apare din cauza faptului ca anumite celule ale pancreasului nu mai secreta insulina. In organismul acestor bolnavi nu se produce insulina sau se produce o cantitate insuficienta. Insulina necesara este adusa in organism prin injectare de insulina. Distrugerea acelor celule apare intr-o perioada destul de lunga (chiar ani), iar diabetul apare mai des sub 20 de ani.

Diabetul de tip II este o boala in care pancreasul inca functioneaza, dar nu produce suficienta insulina pentru organism sau aceasta nu este eficient folosita. In astfel de situatii, glucoza nu poate fi folosita de catre celulele organismului. Aceasta forma de diabet este cea mai frecventa si apare de obicei la varsta de peste 40 de ani, mai ales la persoanele supraponderale. Unii isi pot controla diabetul de tip II doar prin controlul greutatii, al dietei si prin exercitiul fizic. Altii insa au nevoie de tablete antidiabetice ajutatoare.


Simptome

La diabetul de tip I simptomele sunt: senzatie de sete; senzatie de foame, indeosebi dupa servirea mesei; senzatie de gura uscata; urinare frecventa; pierderea inexplicabila in greutate, desi bolnavul mananca mult si are pofta de mancare; obosela, stare de slabiciune; vedere incetosata; furnicaturi sau amorteli la nivelul mainilor sau picioarelor; rareori pierderea cunostintei. Simptomele diabetului de tip II sunt asemanatoare, dar se dezvolta mai incet. La cele de mai sus se mai poate aduga: vindecarea mai inceata a plagilor sau taieturilor; mancarime ale pielii, indeosebi in zona vaginala sau inghinala.

Factori de risc

Desi cauzele diabetului sunt necunoscute, exista o serie de factori de risc a caror prezenta creste “sansa” de a face diabet.  Acestia sunt:

Diabet in familie. Daca un parinte, un frate sau o sora are diabet, riscul dvs. de a face diabet este crescut.
Rasa. Diabetul este mai frecvent intalnit la hispanici, la afroamericani, la asiatici si la americanii nativi.
Greutatea ponderala in exces. Daca aveti o greutate mai mare cu 20 % fata de cea normala, riscul de a dezvolta diabet este mai mare.
Hipertensiunea arteriala si nivelul anormal al colesterolului HDL (colesterolul “bun”) sub 35 mg/dl si trigliceridele peste 250 mg/dl.
Varsta. Riscul de a face diabet creste progresiv cu varsta.
Utilizarea anumitor medicamente: tiazidele folosite ca diuretice in tratamentul hipertensiunii arteriale, steroizii.
Consumul alcoolului si fumatul.
Existenta unui diabet de-a lungulo sarcinii (diabet gestational).
Boli autoimune, virusuri etc.

Cum puteti trai mai bine cu diabetul?

Pentru ca nu exista  un tratament vindecator al diabetului, este important sa adoptati un anumit sitil de viata care va poate face sa traiti confortabil si fara complicatii. Iata cateva sugestii:

Faceti-va un plan alimentar cu meniuri adecvate cu spijinul specialistului in dietoterapie.
Faceti exercitii fizice cel putin de 3-4 ori pe saptamana, cate 20-40 de minute. Urmati cu exactitate tratamentul prescris de medicul specialist in diabet.
Informati-va corect in ceea ce priveste medicamentele pe care le luati (denumire, continut, mod de actiune, efecte).
Verificati-va in mod regulat nivelul glucozei din sange, si nu doar atunci cand va simtiti rau.
Incercati sa va mentineti nivelul glucozei din sange in limite normale (80-120 mg/dl). Daca este mai mica de 70 mg/dl sau main mare de 169 mg/dl luati legatura cu medicul dvs. pentru a va revedea tratamentul.
Pastrati-va rezultatele glicemiilor intr-un carnet special de sanatate, pe care sa-l luati cu dvs. ori de cate ori mergeti la medic.
Progarmati-va pentru consultatie cel putin o data la trei luni, daca nu aveti alte probleme.
Determinati-va o data la trei luni asa-numita hemoglobina glicata.
O data pe an, faceti un examen oftalmologic, pentru a putea identifica din vreme o eventuala retinopatie diabetica.
Tot anual este bine sa va determinati nivelul microalbuminei din urina. Acest test masoara sanatatea rinichilor, a inimii si a vaselor de sange.
Determinati-va anual colesterolul si trigliceridele.
Efectuati un control stomatologic cel putin o data la sae luni.
Daca apar semne de infectie, consultati-va medicul.
Nu fumati! Nu abuzati de alcool!
Controlati-va eficient stresul.
Pregatiti-va adecvata (medicamente, teste etc.) cand mergeti in concediu sau intr-o calatorie mai lunga.
Fiti la current cu ceea ce apare nou in tratamentul diabetului. Cercetarile incearca sa va faca viata mai usoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *