Sanatate

Riscuri de sarcina la primul raport sexual

Atunci cand sunteti tineri, va simtiti invulnerabili. Incercati un sentiment de atotputernicie legat de descoperirea unei libertati noi si de senzatia de a avea o intreaga viata inaintea voastra. Visati la iubire ca la o solutie miraculoasa pentru vindecarea unui suflet pustiu, uitand deseori ca, in timpul unui raport sexual, pot aparea si unele accidente sau lucruri care se pot intampla.

O infectie vaginala netratata poate face ca o fata sa devina sterila, raporturile sexuale fara prezervativ pot transmite virusul HIV sau alte boli, ori chiar sa sfarseasca printr-o sarcina nedorita. Nu sunt intotdeauna dramatice, bineinteles, dar deseori pline de consecinte.

Atunci cand faceti dragoste nu prea aveti “chef” sa va ganditi la toate acestea. Doriti sa va bucurati, sa profitati de viata fara niciun pic de grija. Numai ca iata: anumite afectiuni lasa urme de nesters, unii virusi nu pot fi tratati, iar provocarea unui avort este un lucru dureros in plan psihologic. Ideal ar fi sa evitati toate aceste incercari, sa va protejati, atat in plan moral, cat si fizic.

Prevenirea pericolelor

Aveti astazi sansa de a trai intr-o epoca in care este posibil sa preveniti majoritatea pericolelor care va pandesc. Chiar daca nu ati intretinut inca relatii sexuale, este bine sa va informati in legatura cu metodele contraceptive, ca sa aveti timp sa reflectati la acest lucru inca inainte, pentru ca, in acest fel, sa nu fiti prinsi pe picior gresit in ziua in care se va ivi ocazia de a o face.

Astfel, in acel moment, va simtiti, intr-adevar, in siguranta si veti putea profita mai bine de placerile dragostei. Preventia nu are nimic de a face cu vreo interdictie oarecare, ba dimpotriva. A avea grija de propria sanatate poate parea o constrangere, dar, in iubire, adevarata libertate este aceea de a trai o sexualitate fara angoase, fara risc, nici pentru corpul vostru, nici pentru acela al partenerei sau partenerului.

Fiziologia fecundatiei

Una dintre consecintele unei prime relatii sexuale este sarcina nedorita. Este suficient un singur raport sexual pentru a ramane insarcinata. Asadar, prudenta! Natura permite majoritatii barbatilor si femeilor sa conceapa copii destul de repede.

La fiecare ejaculare, barbatul elibereaza in jur de 250 de milioane de spermatozoizi. Daca ei sunt eliberati in vagin – ceea ce se intampla in cazul raporturilor sexuale cu penetrare -, ei gasesc destul de repede colul uterin. Uterul face parte din organele genitale ale femeii. Este un buzunar asezat dincolo de bazin, in mijlocul bazinului mic. Acest muschi lung de 8-10 cm, se lungeste si mai mult atunci cand femeia este insarcinata. In uter se dezvolta embrionul, iar, mai apoi, fatul.

Pentru ca o femeie sa ramana insarcinata, trebuie ca spermatozoizii sa intalneasca un ovul. Ovulul, produs de ovarele femeii, este eliberat in fiecare luna si coboara, printr-un canal mic, numit trompa, pana in uter. Daca, in drumul sau, intalneste un spermatozoid, ovulul poate fi fecundat. Asadar, o femeie ramane insarcinata atunci cand un spermatozoid intra in ovul.

Perioada in timpul careia ovulul este fecundabil este foarte scurta: doar cateva ore. In schimb, spermatozoizii pot trai in corpul femeii mai multe zile, astfel incat, daca ovulatia se produce in a 12-a zi a lunii si femeia a facut dragoste in ziua a 9-a, un spermatozoid poate, totusi, foarte bine, sa fecundeze ovulul. Este insa dificil sa fii foarte precis asupra momentului si duratei perioadei fecunde. Acesta e motivul pentru care unele cupluri care isi doresc copil asteapta luni in sir pana cand femeia ramane gravida. Si tot acesta este si lucrul care complica atat de mult contraceptia.

Daca ar putea fi cunoscute data si ora la care o fata risca sa ramana insarcinata, ar fi suficient sa nu faci dragoste in acel moment pentru a evita fecundarea. Insa, in lipsa unei astfel de certitudini, trebuie sa fiti vigilent (a) si sa va protejati tot timpul. Desigur, ovulatia se situeaza, in principiu, cu 13 pana la 15 zile inainte de urmatorul ciclu menstrual. Data ovulatiei in raport cu ciclul precedent insa este variabila, mai ales la tinerele fete.

Ciclul menstrual nu este reglat asemenea unui orologiu; el poate dura 27 de zile in prima luna, 32 in luna urmatoare, apoi 24 de zile in luna de dupa. Asadar, chiar daca o femeie nu e cu adevarat fertila decat un anumit numar redus de zile pe luna, este cvasi imposibil ca aceasta perioada sa fie prevazuta cu exactitate.

Idei false sau gresite

Unii dintre voi cred ca o fata nu poate ramane insarcinata cu prilejul primului raport sexual. E total fals! La fel, fetele care au avut cateva raporturi sexuale fara sa ramana insarcinate si-ar putea inchipui ca situatia aceasta va dura. La fel fals! Orice femeie care intretine raporturi sexuale neprotejate, adica fara contraceptie, risca sa ramana insarcinata intr-una din zile. Atunci cand au hotarat sa aiba un copil, anumite femei asteapta, uneori, mai multe luni pentru a afla fericita veste.

Multe altele raman insarcinate imediat dupa primul raport sexual neprotejat. Adolescentele nu scapa nici ele acestui joc al hazardului. Intre altele, contrar unei idei foarte raspandite, femeile pot ramane insarcinate chiar si atunci cand fac dragoste in timpul ciclului, mai ales daca menstruatia lor dureaza mult timp. Intr-adevar, ovulatia poate avea loc foarte putin timp dupa terminarea ciclului sau chiar in ultima zi a acestuia. In sfarsit, daca este imposibil sa ramana insarcinata sarutand un baiat, o fata poate concepe un copil daca baiatul ejaculeaza exact alaturi de orificiul vaginal fara sa o penetreze.

Intr-adevar, chiar daca sansele lor de a atinge ovulul sunt mai putin mari, spermatozoizii pot foarte bine sa intre singuri-singurei in vagin. Acest lucru se poate intampla, de exemplu, atunci cand un baiat si o fata se joaca cu sexul partenerului. In schimb, daca baiatul ejaculeaza sperma alaturi de fata sau in gura acesteia, fata nu risca nicidecum sa ramana insarcinata.

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *