Diete

Ridichea rosie (de luna)

Ridichea este numele comun pentru unele plante erbacee din specia Raphanus raphanistrum din familia Crucufere. Speciile cele mai cultivate sunt ridichea neagra si ridichea rosie. Exista si specii salbatice.

 

 

Ridichea fost adusa, cu mii de ani in urma, din inima Asiei. In Egiptul antic, cultivarea ridichilor era pe un loc de frunte, ele fiind folosite si ca tratament. In timpul construirii marii piramide de la Keops, sclavii erau hraniti cu ceapa, usturoi si ridichi, care le dadeau putere si ii ajutau in mentinerea sanatatii. Medicii greci si romani foloseau ridichea in tratamentul tusei, curatirea organismului si stimularea poftei de mancare. In Evul Mediu, ridichea era folosita la curtile regale, ca leac de taina pentru combaterea otravirilor.

 

 

Ridichea rosie, de luna sau de primavara, prezinta numeroase varietati, ca forma si culoare a radacinii, precum si ca timp de crestere. Cea mai cunoscuta varietate are radacina mica rotunda sau alungita, de culoare rosie sau roz, cu pulpa alba si gust usor picant.

 

 

Compozitia chimica a ridichii: apa – 95 g, proteine – 0,8 g, lipide – 0,1 g, glucide – 1,8 g, fibre alimentare – 1, 3 g, fier – 0,9 mg, calciu – 39 mg, sodium – 59 mg, potasiu – 240 mg, fosfor – 29 mg, tiamina, riboflavina, niacina (B3 sau PP), vitamina C – 18 mg, vitamina B6, acid folic. Energie calorica – 11 kcal.

 

 

In alimentatie ridichea rosie sau de luna, sub forma radacinii si a frunzelor, e folosita in scop culinar si terapeutic. Se consuma cruda, in aperitive si salate (cu ceapa si salta verde, in special).

 

 

Este aperitiv, ajutand la obtinerea poftei de mancare si la producerea sucurilor gastrice. Elimina fermentatiile intestinale si demineralizarea. Dispepticii este bine sa o evite. Are proprietati antiscorbutice si antirahitice. Este antiseptic, drenor hepatic si renal, stimuleaza secretia de bila si ajuta la eliminarea ei. Ajuta in litiazele biliare si reumatism.

 

 

Primavara, cei care sufera de ficat si bila ar trebui sa faca o cura cu ridichi rosii, consumate pe stomacul gol, inainte de masa.

 

 

Fiind antiseptic puternic, ajuta contra colitei de putrefactie si stimuleaza vezica biliara sa secrete mai mult. Unii dietoterapeuti recomanda celor care nu sufera de hiperaciditate sa faca o cura de 10 zile cu salata de ridichi amestecate cu ulei presat la rece si otet de mere, de doua ori pe zi.

 

 

Ridichea ajuta in caz de migrena, calmand starile de excitatie cerebrala. Ajuta si digestia. Atunci cand apar senzatii de greata , recurgitatii amare in gura si stare de inapetenta, se recomanda sa se consume 2-3 ridichi pe stomacul gol. Dupa 20-25 de minute, se va simti efectul.

 

 

In afectiuni pulmonare, se recomanda consumarea a minimum 10 ridichi pe zi, in salata cu ceapa verde. Ridichile rosii au actiune antiinfectioasa si, in acelasi timp, ajuta la degajarea cailor respiratorii prin expectoratie.

 

 

In caz de pietre la vezica biliara sau rinichi, ar fi bine sa se consume 6 linguri cu suc de ridichi rosii. Este un leac mai usor de suportat de catre tubul digestiv decat cel de ridiche neagra.

 

 

Pentru eliminarea toxinelor si echilibrarea proceselor imunitare, actiuni necesare in caz de alergie, urticarie, sa se bea zilnic 10 linguri de suc de ridichi rosii pe stomacul gol, concomitent consumandu-se ridiche cruda in salate.

 

 

Unii autori de terapii naturale recomanda si folosirea frunzelor de ridiche, mai bogate in vitaminele A, B1, B2, C decat in radacini. Ei le recomanda in bolile hepatice si biliare (dischinezie biliara, litiaza biliara), in scorbut si rahitism, in hiperexcitabilitate nervoasa si intoxicatii. Frunzele proaspete si crude se pot consuma in supa (pusa in finalul prepararii) sau ca salata, alaturi de alte cruditati, cum ar fi telina, morcov, radcini de ridiche, tarhon, leustean, avand efect antitoxic, antiliziatic, depurativ, puternic drenor hepatic.

 

 

Atentionare: Ridichile in general nu se recomanda celor care au sensibilitati intestinale sau hemoroizi, fiind iritante datorita gustului putin picant.

 

 

Reteta pentru gurmanzi: Salata de primavara. Ingrediente: cateva frunze bines palate si crude de: spanac, macris, loboda, Stevie, untisor sau salata verde, 5-6 frunze de papadie, 1-2 ridichi de luna, 1 legatura ceapa si usturoi verde sau leurda, sos vinegreta dietetic (1 legatura patrunjel si marar, zeama de lamaie, ulei presat la rece de floarea-soarelui). Facultativ: mustar, masline dietetice, rosii, rosmarin. Mod de preparare: Toate se taie marunt si se pun in salatiera. Se adauga sare de mare, zeama de lamaie, ulei si condimente dupa gust. Ca aromatizante se pot folosi menta, busuiocul sau maghiranul.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *