Rezultate financiare BT 2015. Profitul bancii a crescut cu 8%

Profitul brut al Bancii Transilvania a crescut in acest an cu 8% fata de primele sase luni ale anului trecut, ajungand la peste 226 de milioane de lei. De asemenea, activele Bancii Transilvania au crescut cu 8,4% faţa de sfarsitul anului 2014, totalizand 38.601 milioane lei, iar veniturile operationale au ajuns la 965,5 milioane lei, cu 11% mai mari faţa de aceeasi perioada a anului trecut, cand erau 870 milioane lei.

”Suntem mulţumiti de rezultatele Grupului Financiar Banca Transilvania pe primul semestru al anului. Acestea reflecta faptul ca atat in privinţa cererii organice, cat si a achiziţiei Volksbank Romania estimarile noastre au fost corecte si ne ofera perspective pozitive in viitorul imediat. Ramanem focusati pe cresterea Grupului, pe relatiile cu clientii nostri si vom fi in continuare unul dintre principalii finanţatori ai economiei romanesti, in conditiile in care observam o crestere a cererii de credite, pe fondul imbunataţirii mediului de afaceri si a increderii clientilor in perspectivele economiei”, a declarat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie BT.

La sfarsitul semestrului I 2015, soldul creditelor nete este cu 13,4% mai mare decat era la finalul anului 2014, in ciuda continuarii scoaterii de credite in afara bilantului in semestrul I 2015 (438 milioane lei). in acelasi timp, totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienti este cu 6,2% peste nivelul de la sfarsitul anului 2014.

„Rezultatele primului semestru ale acestui an sunt in linie cu strategia bancii si ne determina sa privim cu optimism intregul an. Am inregistrat o crestere consistenta, peste media pietei, a activitatii de creditare si a numarului de clienti. Cresterea volumului de activitate si a gradului de utilizare a produselor de catre clienti se reflecta in dinamica accelerata a veniturilor operationale”, a precizat Ömer Tetik, director general BT.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezinta 9,84% din totalul portofoliului de credite al Bancii Transilvania, coborand pentru prima data in ultimii ani sub pragul de 10%.

Activitatea curenta a Bancii Transilvania

Profitul brut este de 226,31 milioane lei, in crestere cu 8% fata de semestrul I 2014. Rezultatul include impactul modificarilor reglementarilor contabile valabile din data de 1 ianuarie 2015, in sensul ca, in conformitate cu acestea, contribuţia la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a fost inregistrata in momentul generarii obligaţiei de plata si nu a fost amortizata pe parcursul intregului an. Efectul acestei schimbari a reglementarilor contabile este vizibil doar in situaţiile financiare preliminate si insumeaza 40,5 milioane lei in 2015 si 36,6 milioane de lei in 2014. Daca nu ar fi existat aceasta schimbare, profitul brut in semestrul I 2015 ar fi fost de 266,81 milioane lei.

Numarul de clienţi activi ai bancii, persoane fizice si companii, a crescut cu 9% fata de aceeasi perioada a anului 2014, de la 1,76 milioane de clienţi, la 1,92 milioane de clienti.

Numarul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 10% faţa de aceeasi perioada a anului 2014, iar ritmul de crestere a veniturilor din comisioane operationale a fost de peste 9%.
in semestrul I 2015 banca a acordat atat companiilor, cat si persoanelor fizice peste 67.000 de credite noi, in valoare de 3.529 milioane lei.

Banca Transilvania a incheiat semestrul I 2015 cu un portofoliu de 2,39 milioane carduri, generand tranzactii cu 18,02% mai mari fata de perioada similara a anului precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor cu carduri este de 17,9%. BT are in portofoliu 240.000 de carduri de credit, prin programul de loialitate STAR.

In ciuda cheltuielilor de integrare a Volksbank Romania in structura BT si a impactului modificarilor legislative cu privire la inregistrarea cheltuielilor referitoare la garantarea depozitelor, eficienta operationala este la un nivel sub media pietei, cu un raport cost/venituri de 50,17%.
Marja neta de dobanda a crescut de la 2,80 pp in trimestrul I al anului la 2,85 pp, cumulat la nivelul semestrului.

 

Adauga comentariu