REVOLTĂTOR - Un copil de 11 luni, refuzat la două laboratoare de analize medicale din Cluj. Ce trebuie să faceți în astfel de situații

Vineri dimineața, o mămică din Florești a fost nevoită să alerge de la un laborator de analize la altul, cu copilul de 11 luni în brațe după ce, de două ori, asistentele medicale au refuzat să îi recolteze probe băiatului. Situația sa nu este unică, părinții au frecvent astfel de probleme. Cadrele medicale invocă diverse motive, dar niciodată slaba lor pregătire.

Persoanele asigurate, indiferent de vârstă sau de modalitatea de plată a asigurării, au dreptul legal la servicii medicale. Cu toate acestea, sunt situații când pur și simplu pacienților li se dă cu flit, așa cum este cazul unei mămici din Florești.

“Am mers cu copilul la ora 8.00 la laboratorul Sante din Florești. Când am ajuns acolo, pentru orice eventualitate, am întrebat dacă am nevoie de programare, dar mi-au spus că pentru copii așa mici nu poate să îmi ia probă din cauză că nu au suficient personal și copilul ar trebui ținut de mai multe persoane pe motiv că nu poți colabora cu un copil mic la fel ca și cu un adult. Mi-au recomandat să merg la centrul lor din Cluj că acolo au mai mulți angajați. Am mers totuși la alt laborator tot în Florești, la Sinlab, în speranța că voi reuși acolo ca să nu bat atâta drum până în oraș. Acolo era o singură asistentă care avea și atribuții de secretară și lua și probe pentru analize. Mi-a spus că ea fiind singură nu are cum să mă ajute că i-ar mai trebui cineva care să îl țină pe copil. Am rugat-o totuși să încercăm, în ideea că o ajut eu. Mi-a spus să mai aștept până îi termină pe ceilalți pacienți. Ar fi trebuit să aștept vreo 5 persoane, ar fi durat foarte mult, mai ales că băiatul era nemâncat. Am plecat și de acolo și am mers la un alt laborator în Cluj-Napoca. Aici am mers tot la Sante și, din fericire, aici m-au primit și am rezolvat”, spune Maria M.

Mămica presupune care sunt motivele refuzului.

“Eu știu de ce m-au refuzat. Copilul meu este mai grăsuț și nu i se văd venele. Am mai fost cu el la analize și mi s-a întâmplat să îi spargă vena. Nu este normal să fim refuzați, nu scrie niciunde pe site sau în laborator că au dreptul să nu ne primească din diverse motive”, precizează Maria M.

Printr-o situație similară a trecut și deputatul USR, Emanuel Ungureanu, în urmă cu câțiva ani. La fel ca și mămica din Florești și el spune că este vorba despre incompetența asistentelor medicale.

“O situație asemănătoare am pățit și eu la Pediatrie 2, acum câțiva ani. Am fost cu fetița mea, care avea atunci 5 ani, unde de ani de zile mă îngrijesc de copii și am fost și angajat acolo. Trei asistente nu au putut să îi prindă o venă pentru o branulă. Vina s-a dat brusc pe copil că are mâinile prea umflate, că nu îi găsesc venele. Ca să nu influențez situația în niciun fel, eu am plecat să mă plimb. Când m-am întors atât soția cât și fetița plângeau, iar probele pentru analize tot nu au fost luate. Atunci am mers la UPU pe Moților. Acolo m-am gândit să o caut pe cea mai bună asistentă practicantă de la Pediatrie, am mers la ea, i-am povestit ce mi s-a întâmplat și a rămas stupefiată. Fiica mea era adormită, în mașină, de la oboseală și stres. Asistenta a luat o branulă, am mers la fetiță și așa din picioare, fără să o trezească, i-a prins vena din prima. Ideea este că nu se pricep asistentele și cel mai ușor le este să dea vina pe bolnav sau pe părintele pacientului, dacă este vorba despre copii”, afirmă Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR îi sfătuiește pe toți cei care au probleme să nu stea pasivi și nici să nu se plângă presei.

“Un pacient aflat într-o astfel de situație trebuie să facă plângere la Colegiul Medicilor sau la Ordinul Asistentelor Medicale și Moașelor, după caz, depinde cu fel de personal medical a avut de-a face. Trebuie să ia numele asistentelor sau al medicului și să facă plângere. Eu învăț pe toată lumea care are o problemă și vrea să nu se mai întâlnească cu ea să facă plângere și să nu sune la deputatul care rezolvă orice sau la presă”, subliniază Ungureanu.

Părinții trebuie să știe că un copil, până la vârsta de 18 ani, este asigurat la fel ca oricine, nu i se poate refuza accesul la servicii medicale.

Comentarii

columb

31.03.2018 09:03

Poate ca problema ar trebui pusa si altfel. Asistentele, care poate ca erau mai putin experimentate, mai ales in ceea ce priveste punctia venoasa la copii- lucru care nu este o rusine deloc- ca in orice domeniu, abilitatile se dobandesc pe masura ce lucrezi, au ferit copilul de o recoltare traumatizanta si posibil ineficienta. Primul principiu in medicina este acela de a nu face rau. Este mai responsabil sa faci doar ceea ce poti cu adevarat sa faci atunci cand sanatatea oamenilor este in joc.

Elf

31.03.2018 09:28

Si care este motivul pentru care copilul trebuia înțepat?Ca i se părea părintelui ca ceva nu e cum trebuie!?Avea bilet de trimitere de la medic?Doar ca vrea părintele sa facă analize copilului si profita de faptul ca laboratoatele private contra cost fac totul fara recomandarea medicului este o forma de abuz.Asistentele care au refuzat au procedat corect.D-le Ungureanului, sa nu deveniți ipocrit!

Angela

31.03.2018 14:36

Domnule sau doamnă Elf, aveți cât de cât proprietatea termenilor? De unde și până unde „ipocrizie” în cele relatate de domnul Ungureanu? De altfel, nici la alte capitole, cum ar fi logica, nu stați prea grozav. Ce relevanță are, în situația prezentată, existența sau inexistența unei trimiteri? Poate că avea, poate că nu avea, problema e că analiza nu s-a făcut și de ce nu s-a făcut, strict ca act medical, fără nicio legătură cu „trimiterea”. De ce vă grăbiți să emiteți păreri „pe arătură” și să deveniți ridicol(ă)? 

elf

31.03.2018 21:19

Stimate comentac @Elf, esti un bou sinistru si atat. Teoria cretinismului se demonstreaza prin tine. Cand o sa dorim sa discutam despre accidentul de prezervativ care a facut miracolul vomitarii tale in lume, atunci te vom contacta. Pana atunci pune-ti intrebarea cam ce ai fi vomitat ca si comentarii daca era vorba despre copilul tau, tembelule.

Ion

01.04.2018 15:17

Avea trimitere. Ești mai liniștit?

Claudia

31.03.2018 12:32

Revoltător este faptul că nu mai sunt destule asistente medicale bune și foarte bune. Unele dintre ele pur și simplu nu pot, nu sunt în stare să găsească vena unui copil mic si decât sa-l chinuie își declina responsabilitatea. Dacă nu am trăi în țara asta de rahat, din care cei mai mulți buni si foarte buni, în orice domeniu, au plecat, nu s-ar pune astfel de probleme.

Horea Pop

31.03.2018 16:07

Stimabililor,stiati ca sunt asistente medicale care nici macar bacalaureatul nu il au?
Sa te astepti sa stie sa prinda o vena la un copil e ca si cum ai vrea sa zbori pe luna.
Noile generatii de asistente facute la apelul bocancilor la tot felul de asa zise scoli post liceeale, nu au nici o legatura cu lumea medicala.
Cu ceva timp in urma am vrut sa angajam cateva asistente medicale,si am ramas stupefiati de cat de slab sunt pregatite.
Cea mai tanara candidata care mai stia ceva avea peste 40 de ani!!!!!.
Cred ca nu mai trebuie spus nimic despre scolile din prezent.
Pe pediatrie este si mai dificil sa gasesti personal, dar totusi la UPU Copii este un colectiv de exceptie.

Adauga comentariu