Din oras

Revolta pensionarilor din cartierul Dambul Rotund: "Nu mai platim impozite pana nu ne asfalteaza strada!"

Trotuare construite din banii cetatenilor in urma cu douazeci de ani, mizerie si gropi pe strada, gospodarii fara contracte de dezapezire. Toate acestea pot fi intalnite pe strada Depoului si Badea Cartan din municipiul Cluj-Napoca. Locuitorii, in marea lor majoritate pensionari, se revolta fata de indolenta administratiei locale, care refuza sa le asfalteze strada de aproape doua decenii.

Ziar de Cluj a mai atras atentia in numeroase randuri despre situatia de pe strada Depoului si Badea Cartan. Cu toate acestea, nimeni din executivul primariei nu a miscat un deget pentru a solutiona problema celor peste 250 de familii care asteapta ca promisiunile electorale ale primarului Emil Boc sa fie indeplinite. De peste 15 ani, doua strazi  de nici 2.500 de metri lungime, pline de gropi, sunt lasate in paragina sub puerilul motiv ca nu se afla in administratia primariei Cluj-Napoca, desi cetatenii constiinciosi isi platesc impozitele printre primii din oras. Primarul Emil Boc a fost vazut o singura data in zona, in miezul campaniei electorale din 2012, insa de atunci situatia nu s-a schimbat. Satui sa fie dusi cu zaharelul de catre autoritati, locuitorii s-au revoltat sambata dimineata si au decis ca nu vor mai plati impozitele fata de Primarie, pana cand strada nu le va fi asfaltata.

„Am o cunostinta care sta in satul Boj si mai vine in vizita. I-am zis ca si noi stam in Boj iar el mi-a spus, „te rog, nu spune asta ca eu locuiesc in sat, la ultima casa si deja asfaltul e la mine in curte”. In tot cazul, priviti cum arata strada noi unde trebuie sa spunem ca stam. Trebuia sa veniti ieri sau alaltaieri, cand o fost apa pana la glezne. Au facut canalizare, au bagat si gaz, dar canalizarea e infundata si da pe dinafara”, a declarat doamna Vlad.

Majoritatea cetatenilor care traiesc in apropierea Depoului CFR sunt pensionari. La  intrarea blocurilor de patru etaje, candva apartinand regionalei CFR,  sta scris „strada Tudor Vladimirescu”. In catastifele primariei aceste imobile figureaza ca fiind inregistrate fie pe strada Depoului, fie pe strada Badea Cartan. Pentru ca timp de 25 de ani nimeni nu a miscat un deget, cele doua strazi sunt considerate alei private, motiv pentru care administratia locala a afirmat ca nu poate asfalta. Singura investitie facuta in ultimii 12 ani a fost amenajarea unui spatiu de joaca, care a devenit un adevarat pericol public pentru cei mici.

„In 2006 am mai facut o cerere la primarie sa ne taie un nuc batran si sa ne faca si noua niste garduri.  Nu s-a facut nimic, iar cererea pentru garduri era depusa din 2003. Ne-au facut, in schimb, un parc pentru copii unde acestia pot sa moara in orice secunda. Nu este gard si copii pot ajunge in Nadas in orice clipa. Dar sa  vedeti ce mizerie e cum sa mergi cu un carucior cu un copil mic acolo? Suntem de rasul lumii. Trotuarul asta e facut de noi in ’98. Si drumul l-am facut atunci, si de atunci tot sparg si ne spun ca suntem alee privata”, a afirmat doamna Vlad.

Cetatenii sunt debusolati si de noile prevederi ale Codului Fiscal. Potrivit normelor de aplicare, din acest an se va plati impozit si pentru terenul de sub cladire, insa locuitorii din zona Depoului CFR nu stiu cui vor trebui sa plateasca acest impozit, Primariei sau Regionalei CFR, proprietarul terenului de sub blocurile de pe strada Badea Cartan.

„Am auzit ca platim impozit pe terenul de sub bloc. Terenul de sub bloc este al regionalei. Mergem la regionala sa platim impozit? Sau peste o saptamana vom primi un plic ca avem de platit la primarie? De foarte multe ori in luna februarie apare la pod o tabla „Va felicitam ca sunteti printre primii platitori de impozite”. Cei inseamna asta, bataie de joc?, a marturisit doamna Vlad.

Presedintii asociatiilor de proprietari care reunesc cele 240 de apartamente au fost in nenumarate randuri la primarie pentru a semnala problemele, dar situatia nu a fost solutionata de administratia locala sub nicio forma. 

„Au fost presedintii de bloc in audienta la primarie cu memorii pana i-o durut picioarele. Pai Boc nu o fost in veci aici, ca isi strica masina. Ba da o fost odata la ultimele alegeri. Au pus o plasa la podul acela de la intrare, dar acuma iar apar gropile si pica copii pe acolo. Pe strada nu au facut nimic, iar cand ploua nu se poate merge pe jos decat cu cizme de cauciuc. Uite, pe acolo pe langa gard mergem, nici taxiurile nu vin, dar ganditi-va ca merg copii la scoala. E o portiune unde e drumul rupt de tot dupa ce au bagat gazul si au schimbat canalizarea. Cand o venit de la primarie, inspectorul ala smecher, ca asa il stiu numai din vedere, a zis ca nu e treaba noastra ca ei de aceea sunt platiti sa ii verifice pe cei care au sapat”, a afirmat Muresan, fost presedinte al asociatiei de proprietari a imobilelor de pe strada Badea Cartan.

Satui de mizeria si noroiul de pe strada, de gropile pline de apa si de nepasarea autoritatilor, cetatenii sunt dispusi sa isi asfalteze singuri strada, dar vor renunta sa isi mai plateasca impozitele la Primaria Cluj-Napoca.

„Stiti ca pensionarii paltesc printre primii datoriile la stat, nici atata respect pentru noi nu exista? Acuma, la inceput de an, fiecare locatar o sa dea cate 100 de lei, ne aducem un proiectant care ne proiecteaza drumul, ni-l face, dar cine ne deconteaza noua acesti bani in calitate de platitori de impozite? Ne facem drumul, dar nu mai platim impozit la primarie. E singura solutie. Suntem singura strada din Dambul Rotund neasfaltata”, a declarat doamna Vlad.

Locuitorii singurei strazi neasfaltate din cartierul Dambul Rotund spun ca  in loc sa platasca impozit pe apartamente, iar administratia locala sa nu faca nimic in folosul cetateanului, solutia cea mai buna ar fi ca in loc sa plateasca impozitele sa se autogospodareasca, asa cum au facut si in privinta izolarii termice a blocurilor, sau la amenajarea spatiului din jurul blocurilor.

„Primarul spune ca e teren CFR si nu poate asfalta, ca nu ii permite legea. Dar Funar acum 14 ani, cand a adus aici resturile de la ce au frezat pe strazi, si le-a aruncat aici a facut infractiune? Uite, acolo imediat iti intra piciorul in canal. Ii gaura in toata regula. Aia cum si-au permis sa repare canalizarea sau gazul, sa sape, dar Primaria nu poate sa asfalteze aici? Chestia asta cu terenul CFR este o gogorita, ca sa ne duca de nas, sa ne astupe gura. Noi, locatarii de aici, ar trebui sa nu platim nici un impozit. nicaieri. Noi tot platim impozit si nu beneficiem de nimic, de absolut nimic. Izolatia blocului am facut-o pe banii nostri, gardul la fel, trotuarele la fel.  Atunci de ce sa dam banii la primarie?” se intreaba Mihai Samoila, unul dintre cetatenii care locuieste pe strada Cadea Cartan.

Din declaratiile cetatenilor iesiti sambata dimineata in strada a reiesit ca Emil Bc a pasat responsabilitatea viceprimarului Gheorghe Surubaru inca de acum trei ani, insa nici pana in prezent nu au fost luate masuri in vederea transferarii terenului si implicit a strazii in patrimoniul primariei. In alta ordine de idei, pentru a deschide ochii administratiei locale, ii informam ca cele aproape 300 de familii se descurca singuri cu deszapezirea, pentru ca firmele specializatate nu intervin, motivand ca strada Depoului si strada Badea Cartan sunt alei private. Intr-un oras de 5 stele in care cetatenii si-au platit cu constiiciozitate darile este inadmisibil ca timp de 14 ani Primaria sa nu ii rasplateasca printr-o simpla asfaltare a strazii pe care acestia locuiesc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *