Diete

Revenirea dupa posturile alimentare

Perioada de revenire la mancarea normala ar trebui sa se faca lent si sa dureze aproximativ atatea zile cat a durat postul, dar nu mai putin de doua saptamani. Iata mai jos cateva metode de revenire ale unor reputati specialisti in nutritie.

 

Metoda lui Nicolae Veniamin

Prima zi:

–    dimineata se ia o bucata de paine prajita, o ceapa, putina sare si, muscand din ele, se amesteca bine, dar nu se inghit, caci sunt pline de toxinele din gura, apoi se repeta operatia, pana se curata bine limba si toata gura de materiile depuse pe ele. Dupa aceea, se clateste bine gura cu apa si se bea un pahar cu suc de morcovi, la care se poate adauga lapte sau lamaie si miere. Se ia cu lingurita si se plimba prin gura, apoi se inghite. Acest suc se bea in fiecare dimineata  timp 4-5 zile;

 

–    la 10 si la 16 se iau 4-5 linguri de gris fiert cu apa si putin lapte, la care se adauga sirop de mere, sau 1-2 cartofi copti ;

 

–    la pranz si seara, se mananca o supa concentrata de zarzavaturi, cu foarte putina sare, luandu-se din fiecare zarzavat cate o bucata (cartof, telina, morcov etc.), precum si o feliuta de paine (100 g). Bautura: suc natural de fructe sau ceaiuri cu lamaie si miere.

 

A 2-a zi:

– salata de fructe sau zarzavaturi, supa de zarzavat si concentrata, piure de cartofi cu putin lapte. Cate 100 g paine prajita la fiecare masa. Cartofi copti, 200-300 g de iaurt pe zi.

 

A 3-a zi :

–    aceleasi alimente, marindu-se cantitatea, adaugandu-se si cate o lingura de untdelemn la mancare. Se pot lua 2-3 catei de usturoi in fiecare zi, deoarece usturoiul deschide apetitul si este dezinfectant. 200-300 g iaurt.

 

Incepand cu a 4-a zi, se consuma zarzavaturi si ulei in cantitati suficiente, fara restrictii; lactate proaspete; compoturi su fructe. Se va mesteca extrem de atent; trebuie invinsa lacomia de a inghiti repede alimentele.

 

Dupa 8 zile, se consuma lactate fara restrictii, 1-2 oua moi, fructe de orice fel, paine prajita la discretie, dar nu cu lacomie; de asemenea, peste proaspat, fiert sau prajit.

 

In perioada de refacere, se recomanda folosirea regimului lactovegetarian, care va da organismului posibilitatea de a-si cladi celule sanatoase si de a nu mai introduce alimente ce contin toxine. Timp de 21 de zile sunt interzise fasolea si mazarea uscata, muraturile, carnea de orice fel, mai ales conservata, si pestele conservat. Dupa 3 saptamani de regim de refacere, se poate introduce orice alimentatie, dar e bine sa se consume cat mai putina carne si sosuri grase.

 

Metoda lui Rudolf Breuss

Dupa terminarea postului se va incepe cu alimentatie usoara, cu foarte putina sare, si se va consuma, 2-4 saptamani, circa 1/16 suc de legume pe zi. Pentru inceput, se va consuma mancaruri usoare: sucuri, ceaiuri neindulcite, supa de taietei (la inceput zeama, iar apoi tot continutul); in cele din urma, putina carne de pasare.

 

Metoda lui S. Nicolaev si  V.M. Nicolaevna

Prima zi: suc de legume si fructe. A doua zi: se adauga produse lactate acide. A 3-a zi se adauga 600 g piure de morcovi si 50-100 g de miere de albine. A 4-a zi se adauga nuci si maxim 400 g paine integrala, de preferat prajita, dar in nici un caz proaspata. Cu incepere din a 7-a zi, se pot consuma supe de legume, fierturi, crupe etc.

 

Mesele se servesc de 4 ori pe zi, cantitatile dozandu-se in mod individual. In principiu, se incepe cu alimentatie lacto-vegetariana, bogata in vitamine si saruri minerale, crescandu-se treptat cantitatea alimentelor si valoarea lor calorica.

 

Metoda Davidson

Primele 2 zile, cate 1,750 kg lapte degresat cu 60 g zahar aromatic (ceai, cafea, vanilie), in total 1000 calorii cu 70 g proteine; se consuma la fiecare 2 ore, in portii mici. In zilele 3-7, se adauga cate 200 calorii in plus (oua prajite, lapte de pasare, paine). In saptamana a 2-a, se adauga carne, branzeturi, cartofi, unt.

 

Metoda Arnoldi

Prima zi. Dimineata, o farfurie cu piure de mere sau supa de grau bine fiarta si 3 bucati paine prajita fara sare. La pranz, 2 mere coapte, o supa de rosii, 3 pesmeti. Seara, la fel ca la pranz, plus o supa de grau.

 

A 2-a zi se serveste acelasi meniu, insa in cantitate mai mare. A 3-a zi, pe langa cele de mai sus, se mai adauga un pahar de iaurt. Ulterior se vor consuma diferite mancaruri vegetariene (crude sau fierte), pana ce se va ajunge, treptat, la alimentatia obisnuita. Regimul hiperproteic va fi continuat pana la refacerea completa a musculaturii bolnavului.

 

Metoda lui Boris Fratila

Zilele 1-5:

–    ziua 1: zeama de fructe si fierturi de legume (strecurate);
–    ziaa a 2-a: supa de legume (mucilaginoase), cu putin lapte, eventual cu 50 g pesmet praf, jeleuri de fructe;
–    ziua a 3-a : pireuri subtiri de legume, de mere, cartofi, 2-3 felii de pezmet, un pahar de iaurt, mere coapte, crupe bine fierte ;
–    ziua a 4-a : acelesi piureuri, insa mai consistente, bulion slab de pasare, 2-3 felii de paine integrala veche, compoturi de fructe (nu prea dulci) ;
–    ziua 5-a: la cele de mai sus se adauga carne fiarta de peste sau pui, trecuta prin masina de tocat de 2-3 ori, bors vegetarian, parjoale de legume.

 

Ulterior, se va trece treptat, individualizat, catre o alimentatie normala. E bine ca in fiecare zi sa se adauge, pe cat posibil, la toate mancarurile lichide si semilichide, drojdie bine uscata circa 50 g pe zi, branza de vaci nesarata, precum si vitamine, in special vitamina C. Fiecare mancare in care s-a introdus drojdie de bere va fi fiarta suplimentar 20-30 de minute (pentru inactivarea acesteia).

 

Portiile vor fi initial cat mai mici; nu se va trece la masa urmatoare, decat dupa scurgerea timpului necesar pentru digestia celei precedente.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *