Diete

Reumatismul articular acut (RAA)

Reumatismul articular acut este o boala cauzata de infectia cu streptococi beta-hemolitici din grupa A, care sensibilizeaza organismul prin toxinele pe care le elibereaza, declansand reactii de aparare din partea organelor imunitare, care produc anticorpi si le reduc agresivitatea. La o secretie masiva a toxinelor, capacitatea de aparare a organismului este depasita, surplusul depunandu-se pe vasele articulatiilor, precum si la nivelul muschiului si a valvulelor cardiace.

 

 

Boala se instaleaza initial in criptele amigdaliene (amigdalita acuta), in mucoasa nazala sau in mucoasa faringiana (angina streptococica), de unde, dupa 7-21 de zile, focarul de infectie se muta la nivelul articulatiilor mari (genunchi, umeri, glezne, coate, pumni), care sunt prinse una dupa alta (durata atingerii unei articulatii fiind de 4-5 zile). Ea dureaza de la 3-5 saptamani, la formele usoare, la cateva luni, la cele mai severe, si are o marcanta tendinta de recidiva (cu ficare recidiva crescand riscul prinderii inimii sau agravarii leziunilor preexistente).

 

 

Afectiunea este mai frecventa in perioadele reci si umede (iarna, primavara), in conditii de igiena deficitara, de oboseala, stres sau carente vitaminice si poate lua aspectul unei mici epidemii, usor propagate in comunitati (sali de clasa, dormitoare comune).
 

 

Varsta (cel mai adesea, boala apare intre 5-15 ani), sexul si pubertatea (fetele de la 11-15 ani fac mai usor boala decat baietii de aceeasi varsta), precum si graviditatea sunt printre cei mai citati factori favorizanti.

 

 

Manifestarile locale, articulare (tumefiere, caldura, congestie, dureri atroce) sunt insotite de cele cutanate (nodozitati nedureroase in jurul articulatiilor inflamate, cu diametrul de circa 5mm si evolutie de 4-5 luni; eritem marginal sau nodos, purpura hemoragica), viscerale (pleuro-pneumonie, congestie pulmonara, dureri abdominale, nefrita, hepatita), circulatorii (tromboflebita), nervoase (coree – miscari involuntare si dezordonate ale extremitatilor, mai ales ale membrelor superioare; reumatism cerebral – delir, confuzie, insomnie, anxietate, hipertermie), biologice (anemie, cresterea considerabila a unor parametri biologici: VSH peste 100mm/h, fibrinogen peste 600 mg%, alfa si gama globuline), precum si de afectarea starii generale (inapetenta, scadere in greutate, astenie, adinamie, febra cu puseuri de hipertermie la fiecare noua atingere articulara sau viscerala, transpiratii abundente, ameteli, varsaturi, paloare evidenta, uneori epistaxis) si se complica, in peste 50 % dintre cazuri, prin atingeri cardiace ( in acest sens, se zice: “reumatismul articular linge articulatiile si musca inima”), in urma carora bolnavul prezinta dureri in regiunea inimii, respiratie grea, puls neregulat si rapid, putand fi afectate una sau mai multe dintre componentele cordului (pericardul, miocardul, endocardul, valvulele, orificiul mitral). De altfel, conform parerilor mai multor specialisti, peste 40 % din totalul bolilor cronice de inima sunt de origine reumatica, procent care se ridica la peste 90% (!) in cazul tinerilor de pana la 30 de ani.

 

 

RAA are debut acut si evolutie cronica; manifestarile articulare, chiar zgomotoase, nu trebuie sa ne ingrijoreze mai mult decat cele cardiace, care pot conduce la invaliditate sau chiar la moarte.

 

 

Apreciata drept urgenta medicala, boala trebuie tratata ca atare, cu maxima atentie si responsabilitate. Masurile igienico-dietetice sunt indispensabile si constau in repaus absolut si obligatoriu la pat de minimum 6 sapatamani, daca nu au aparut complicatiile cardiace, prelungit la 2-3 luniu, cand acestea sunt minore sau chiar la 3-6 luni, urmate de alte 6-12 luni de activitate redusa, in cazul carditelor severe) si dieta de crutare, bogata in produse lactate, legume si fructe si sucurile acestora. In plus, sub directa supraveghere medicala, se va institui un tratament antiinfectios si antiimflamator de durata, al carui scop este asanarea focarelor de infectii, inlaturarea manifestarilor bolii si preintampinarea recidivelor, prin tratament cronic indelungat, de peste 3-5 ani, cu Moldamin aplicat intramuscular in fiecare saptamana.

 

 

Ca adjuvante in bolilele reumatismale inflamatoare, fitoterapia recomanda diverse plante (feniculul, frasinul, mesteacanul, ienuparul, urzica-moarta-alba, levantica, salvia, pipalaul, scorsul-de-munte, plopul-negru, osul-iepurelui, merisoru-de-munte, lemnul-dulce, iarba-mare etc.) cu actiune antipiretica, antialergica si antiinfectioasa, preparate si administrate in cele mai diverse moduri, atat intern (infuzii, decocturi, tincturi etc), cat si extern (bai locale sau generale, comprese, unguente s.a.)

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *