Rețeta contractelor din bani publici cu primari PNL: site-uri copy-paste pentru primării din Cluj, Maramureș sau Satu Mare, pe linie de partid

Site-uri copy-paste, asta au plătit din bani publici aproape 20 de primării din județele Cluj, Maramureș și Satu Mare. Beneficiari sunt două firme, OUTIT Solutions și TAGSPOT SRL. Ce au în comun cele două firme? În ambele este implicat Ionuț Caraba, cel care este acționar la OUTIT Sollutions și, după cum scrie pe pagina lui de Facebook. fondator și CEO la TAGSPOT. După o cautare, descoperim că firma TAGSPOT nu este a lui în acte, ea aprținând lui CARABA FELICIA-SILVIA și  CALBAJOS ANDREI. Însă se pare, după ceea ce el singură menționează, că și această firmă tot el o controlează. 

Cine este Ionuț Caraba?

Ionuț Caraba s-a aflat în 2016 pe lista de propuneri a PNL pentru Consiliul Județean Maramureș, atunci având calitatea de președinte al TNL Maramureș. Nu a intrat în Consiliul Județean, astfel că a început să deruleze contracte cu primăriile din județul Cluj, Maramureș sau Satu Mare prin intermediul celor două firme,în special în comunele conduse de primari PNL. Nefiind vorba de sume foarte mari, toate aceste contracte au fost obținute prin încredințare directă. 

”Nu am avut niciun contract cu primăriile în perioada în care eu m-am aflat pe listele pentru CJ Maramureș. Eu am candidat în 2016, abia în 2017 la sfârșit am început contractele cu primăriile din Maramureș. Nu are nicio legătura candidatura mea cu aceste contracte”, a declarat pentru ZiardeCluj, Ionuț Caraba.

28.000 de lei pentru site-ul Primăriei Florești

Ziar de Cluj atrăgea atenția în urmă cu puțin timp că Primăria Florești va plăti 5000 de euro unei firme cu zero angajați pentru un nou site. Acum descoperim cu stupoare că aceștia au copiat întru-totul modelul de site al Primăriei comunei Ighiu din județul Alba. Practic, banii au fost folosiți doar pentru a schimba nume și date, modelul de site îl aveau deja. 

Firma cu zero angajați și cu sediul într-un apartament de pe strada București din Cluj-Napoca nici măcar nu are un site de prezentare. Nici nu are nevoie dacă are atât de mare succes la contractele din bani publici. 

De asemenea, pe lângă „site-ul nou” de 5000 de euro, firma OUTIT Solutions va dota Primăria Florești cu „echipamente și componente IT” în valoare de 21.350 lei. Dar și cu o stație „grafică sistem complet” de 6900 LEI. 

Doar în 2019 firma OUTIT SOLUTIONS a încasat peste 50000 LEI în urma contractelor acordate prin încredințare directă de către administrația comunei Florești.

Și nu e asta singura problemă, însă cei care s-au ocupat de refacerea site-ului, nici măcar nu au verificat dacă au schimbat numele comunei Ighiu cu cel al comunei Florești. Astfel că, la secțiunea clauze de confidențialitate descoperim că: ”Acest site este deținut și administrat de PRIMĂRIA COMUNEI IGHIU. Ne angajăm să protejăm confidențialitatea vizitatorilor noștri în timp ce interacționează cu conținutul, produsele și serviciile de pe acest site (“http://www.comunaighiu.ro/”)”.

Încercând să vedem cum s-a ajuns la această situație, descoperim că site-ul primăriei Ighiu nici măcar nu a fost realizat de către OUTIT Solutions ci de către TGSPOT, dar cum amblele funcționează sub ”oblăduirea” lui Ionuț Caras, 

Un alt site identic, al primăriei Cavnic, un alt contract din bani publici în valoare de 9000 de lei, adică aproape 2000 de euro. Nu știm din ce motive, pentru același site Primăria din Florești a plătit cu 3000 de euro mai mult. 

O altă comună din județul Cluj, Așchileu are mai multe contracte derulate cu firma OUTIT Solutions, printre care, ați ghicit și refacerea site-ului, evident după același model. Aceeași situație se repetă și în cazul altor primării din județele Cluj, Maramureș sau Satu Mare.

OUTIT Solutions și TAGSPOT SRL zeci de contracte din bani publici obținute prin încredințare directă în perioada 2017-2018

De asemenea, potrivit site-ului hartabanilorpublici.ro din 2017 până în 2020, firma OUTIT SOLUTIONS a derulat 27 de contracte cu statul, toate fiind achiziții directe, în valoare de 495 994,00 lei. Cele mai multe achizitii directe sunt de la comuna Florești, nu mai puțin de 9. 

Alte administrații locale care au desfășurat contracte cu aceeași firmă sunt: Comuna Dabaca, comuna Recea Cristur, Comuna Vultureni, Comuna Sinpaul sau Primăria Municipiului Baia Mare.

Potrivit aceluiași site firma TAGSPOT SRL a fost chiar și mai norocoasă în ceea ce privește contractele cu instituții publice, 57 de contracte în valoare de 321.125,00.

Primăriile din Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj au primit contra unor sume de bani site-uri identice, iar în clauzele de confidențialitate apare cel mai adesea zomună Ighiu, ceea ce arată că cei care s-au ocupat de realizarea acestor proiecte nu au fost  prea atenți la toate detaliile.

Primăriile care au un site nou sau au achiziționat servicii de găzduire în urma unui contract cu TAGSPOT SRL în perioada 2017-2018 sunt:

Județul Cluj:

Comuna Vad, Cluj - 8000 RON PNL

Comuna Chiuiești, Cluj 6200 RON PNL

Comuna Caseiu, Cluj 7500 RON PNL

Comuna Câțcău județul Cluj – 8400 RON PNL

Comuna Bonțida, județul Cluj– 465 RON PNL

Comuna Cuzdrioara 1750 RON PSD

 

 

 

 

În Maramureș:

Comuna Lăpuș - 8000 RON PSD

De asemenea, alte comune din județul Maramureș care au beneficiat în 2019 de un site făcut de cele două firme sunt: Călinești, Cernești, Târgu Lăpuș, Vișeu de Jos. 

 

 

În Satu Mare:

Comuna Beltiug 8400 RON PNL

Comuna Bătarci  - 6000 RON PNL

Comuna Valea Vinului - 5000 RON PSD

Comuna Socod Satu Mare 7500 RON PSD

Comuna Crucisor Satu Mare – 6500 RON PSD

Primăria Culciu – 11.000 RON UDMR

 

Prahova:

Comuna Lipănești - 1440 RON PNL

Sălaj: 

Comuna Hida - 4500 RON PNL

 

TIMIȘ

Primăria Dumbrăvița județul Timiș - 11.000 RON PNL

În Mureș:

Primăria Gălești, județul Mureș – 6000 RON PNL

 

 

Chiar dacă Ionuț Caraba susține că nu a avut nicio importanță faptul că el a cochetat cu PNL în 2016 și chiar a candidat, numărul contractelor încheiate cu localități ai căror primari sunt din PNL i-au adus venituri frumoase. Pe lângă contractele deja menționate sunt și altele cu valori mai mici, însă pic cu pic se adună. După principiul odată pnenelist întotdeauna penelist, această afinitate pentru liberali l-a ajutat și pe Caraba să aibă afaceri prospere. 

 

 

 

 

Adauga comentariu