Sanatate

Resentimente, suferinta si iertare

In viata unui om se sedimenteaza in suflet multe lucruri, bune si rele, fericite si nefericite. Suferintele amare pe cale le pastram atat de mult in suflet pot sa intre in regresie sau sa dispara prin cuvantul miracol: “Iarta-ma, am gresit atunci”. Simti atunci cum se decontracta o energie impietrita in corp de ani de zile. Din acel moment, simti ca viata este altfel.

Pe masura ce resentimentele se acumuleaza in noi, ele se aseamana cu o pelicula care umbreste claritatea energiei proprii. Chiar daca aparent exista un milion de motive “bune” pentru care ar trebui sa te agati de ele, ele sunt tot atatea conducte prin care se scurge energia vitala. Este posibil sa te si incarci negativ de la toate aceste resentimente, insa vei sfarsi prin a fi asfixiat. Cea mai buna cale este de a-ti strecura ego-ul printre ele, de a face ordine in aceste rezuduuri ale suferintei, iar apoi sa te straduiesti sa fii mai tare decat ele. Nu o vei face pentru altcineva, ci doar pentru tine.


Practica iertarii

Iertarea este o stare de gratie, ea nu poate fi impusa cu forta, nici simulata. Oamenii loviti de semeni sub tot felul de forme ar trebui sa-si deschida inima si sa ierte atat durerea pe care le-au provocat-o altii, cat si pe cea autoindusa. Iertarea are taria de a penetra impenetrabilul, inflexibilitatea care sufoca iubirea, durerea tenace care inhiba formarea rezervelor de energie.

Practica iertarii face sa scada in mod semnificativ stresul, furia si simptomele psihosomatice. Totul capata sens, daca ne gandim la intreaga energie negativa acumulata pe care iertarea o alunga din sistem. Nu sustinem ca tradarea este justificabila, sau ca nu ai dreptul sa te superi daca cineva te nedreptateste. Sau ca nu ar trebui sa te straduiesti sa evoluezi; sau, dimpotriva, sa abandonezi o situatie distrugatoare.

Totusi, exercitiul iertarii ofera garantia ca resentimentele nu se vor fixa vorace pe campul tau energetic. Nu uitati ca iertarea se refera la actor, nu la actul propriu-zis. Poti ierta durerea pe care ti-a provocat-o cineva, recunoscand in acelasi timp caracterul negativ al raului facut.


Debaraseza-te de resentimente

Scopul renuntarii la resentimente este de a-ti amplifica propria energie pozitiva. Fixeaza-ti un obiectiv: o mama care critica; un sot caruia ii place sa detina controlul; un coleg care este perfid. Poate ai incercat deja sa discuti despre suferinta pe care ti-o produce persoana respectiva, insa fara a ajunge la vreun rezultat. Straduieste-te intotdeauna sa rezolvi lucrurile mai ales daca persoana este cat de cat receptiva.

Sau poate ca obiectivul tau este intr-adevar inabordabil. In oricare dintre cele doua cazuri, fara ca persoana respectiva sa fie de fata, exprima-ti sentimentele fara a le “indulci” sau atenua. Fa acest lucru scriind in jurnalul tau, sau vorbind in prezenta unui terapeut, sau a unui prieten. Poti spune, spre exemplu: “Il dispretuiesc pe acest ingrat cu doua fete, pentru ca…” Fara inhibitii, fara scurtaturi. Exprimarea sincera a propriilor sentimente este o punte necesara de legatura care te poate conduce spre iertare.

Dupa aceea, intr-un moment de liniste, straduieste-te cu adevarat sa atingi starea de iubire fata de defectele persoanei respective, nu fata de fapta sa propriu-zisa. Straduieste-te sa ajungi la aceasta stare. S-ar putea ca stradania ta sa fie foarte anevoioasa. Ce sentimente de nesiguranta sau de frica l-au motivat sa faca acest lucru? De ce este atat de impietrita inima sa ? Ce ia putur provoca orbirea morala ? Incearca sa discerni contextul in care s-au produs faptele respective. Numai astfel vei putea reusi sa ierti.

Poate ca nu ai ajuns inca in acest punct. Nu-i nimic. Simpla dorinta da nastere unui flux de vibratii pozitive, un soi de purgativ care iti va purifica sistemul. Repeta acest exercitiu o data pe zi, timp de cel putin o saptamana. Fii atent daca apare vreo imbunatatire in plan energetic. Vei avea senzatia ca ti se va lua o povara de pe suflet.


Cand tu ai suparat pe cineva

Iar acum sa inversam scenariul: Ce-ar fi daca tu insuti esti cel care a suparat pe cineva? In mod inevitabil, toti facem acest lucru, chiar fara intentie, chiar cand facem un lucru pe care il socotim bun. Poate fi vorba de un rau neinsemnat, un rau mai mare. poate ca ai comis o inselatorie, ti-ai inselat nevasta, te-ai purtat urat cu partenerul de afaceri. Indiferent cat de mare a fost raul pe care l-ai comis, pentru a transforma energia negativa in energie pozitiva trebuie sa incepi sa corectezi situatia.

Asumarea responsabilitatii da nastere procesului de gestionare a pagubelor. Poti sa iti ceri scuze pentru lucrurile rele mai mici; poti sa recunosti sincer ca ai gresit. Nu lasa insa ca o mandrie prost inteleasa sa-ti stea in cale.

In cazul greselilor mai grave este nevoie de mai mult efort pentru vindecare. Poti urma aceste etape:

-caieste-te cat de mult poti si recunoaste-ti gresala;
-apoi, fa tot ce este omeneste posibil pentru a indrepta situatia;
-in fine, vine iertarea, desi ea este apanajul persoanei careia i s-a facut raul.

Chiar daca ruptura este ireparabila, eforturile personale de corectare a nsituatiei sunt obligatorii, deoarece schimbarea opreste perpetuarea energiei negative.


Negativitatea creeaza negativitate

Este vorba de stimul si raspuns: raul pe care-l faci altora poate avea urmari asupra vitalitatii tale. Daca sunt nepoliticos, neprietenos sau neglijent cu cineva, acest lucru mi se va adauga imediat ca un balast negativ mie. Energia mea primeste o lovitura. De aceea efectuati in fiecare seara un  ritual de eliberare:

-scrie mental sau intr-un jurnal un scurt rezumat al incidentelor petrecute peste zi: lucrurile bune pe care le-ai facut si corectiile pe care trebuie sa le faci;
-corecteaza rapid greselile – prin e-mail, telefonic sau personal (cea mai recomandabila cale in cazul greselilor mari pe care vrem sa le indreptam).

Ca membrii ai marii familii a omenirii, fiecare dintre noi avem puncte forte si slabiciuni. Totusi nu este necesar sa mentinem sau sa luam energia negativa a noastra sau al altcuiva. Construirea si apararea unei lumi luminoase, benefice, fie ea interioara sau exterioara, presupune hotararea de a distruge sau diminua energia negativa din noi sau din jur. Energia pe care o proiectam in exterior are repercursiuni reale asupra noastra si a societatii. Omul poate alege intre aur si intuneric.


.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *