Reputația fostului director al Farmec, Liviu Turdean, spălată după moarte și după aproape 10 de ani de procese

În 2017 era anunțată trecerea în neființă a celui mai longeviv director din România: Liviu Turdean, cel care a condus timp de 41 de ani frâiele companiei Farmec, cea mai mare companie românească de produse cosmetice. Liviu Turdean a murit în perioada în care era trimis în judecată alături de Pântea Petru Iacob și Timbus Ioan pentru abuz în serviciu  contra intereselor persoanelor și folosirea adunării generale de acțiuni nesubscrise în formă continuată. 

Liviu Turdean a murit știind că însăși Casa Regală a renunțat la colaborarea cu Farmec (brand românesc autentic) din cauza dosarului penal. 

”Casa Majestăţii Sale Regelui a decis retragerea calităţii de Furnizor al Casei Regale a României companiei SC Farmec SA şi încetarea parteneriatului cu această companie. Am făcut o serie de cercetări şi am considerat să retragem această distincţie pentru că am observat că această companie, de fapt, nu îndeplineşte calităţile de furnizor al Casei Regale a României”, arătau reprezentanţii Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai I, în 2015. 

 

Ieri, după patru ani de la anunțul ce muta rușinea în curtea Farmec, Curtea de Apel București i-a închis acest dosar, după aproape 10 ani, prin soluția cea mai zdrobitoare pentru procurorul Octavian Tiba (cel care a întocmit rechizitoriul în cauză): ACHITARE. 

În 2011 se finalizau cercetările penale și procurorul Tiba dispunea trimiterea în judecată a inculpaților: 

Turdean Liviu, Pântea Petru Iacob și Timbus Ioan, alături de SC Farmec SA Cluj-Napoca în calitate de parte responsabilă civilmente. 

În 2013 Judecătoria Sectorului 2 București dispunea achitarea inculpaților, însă procurorii au fost nemulțumiți de soluție și au contestat sentința. Doi ani mai târziu, Casa Regală întrerupe colaborarea cu Farmec și patru ani mai târziu Turdean Liviu se stinge din viață. Acum, după șase ani de la prima sentință de achitare, judecătorii de la Curtea de Apel București mențin soluția de achitare și resping toate aspectele invocate de către procurori. 

Acuzațiile

În dosarul respectiv a existat o parte civilă: Olăneanu Cristinel. În jurul plângerii sale penale se susțineau acuzațiile că:”inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea unor fapte proprii, cu vinovăţie, sub forma intenţiei directe, şi nu pentru hotărâri ale CA, AGOA şi AGEA”

Potrivit lui Olăneanu, modul în care au acționat Turdean și Pântea și Timbus: „aceste fapte mi-au vătămat interesele cu ştiinţă, cauzându-mi un prejudiciu prin reducerea procentului deţinut legal de mine în anul 2002, la data anterioară abuzului, de la 33% la 8% şi neprimirea diferenţei dividendelor, cauzându-mi un prejudiciu în sumă de 2.188.932,84 de lei”, explica acesta judecătorilor.. 

Pe numele lui Liviu Turdean au existat mai multe sesizări către procurori. Toate cercetările penale au fost în timp conexate la un singur dosar, cel pentru care a și fost trimis în judecată. O parte din infracțiunile semnatalate în interviu nu au mai fost puse în discuție pentru o posibilă condamnare, pe motiv că s-a îndeplinit perioada de prescripție specială. Totodată, Liviu Turdean nu putea ad litteram să fie achitat post mortem, motiv pentru care instanța a dispus încetarea procesului penal față de el. Însă, Pântea Petru Iacob a fost achitat, cel despre care parchetul l-a acuzat de aceleași infracțiuni imputate lui Turdean. 

Iata soluția pe scurt, pronunață în 18 aprilie 2019: 

„ Admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București și de inculpații Turdean Liviu și Pântea Petru Iacob împotriva sentinței penale nr. 1193/23.12.2013 a Judecătoriei Sectorului 2 București. Desființează, în parte, sentința penală apelată și rejudecând în fond: (...)încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Turdean Liviu pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 273 pct. 1 din Legea nr. 31/1990 rep. cu aplicarea art. 41 al. 2 C.pen.1969 ?i art. 5 C.pen., ca urmare a intervenirii decesului inculpatului. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Pântea Petru Iacob pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 273 pct. 1 din Legea nr. 31/1990 rep. cu aplicarea art. 41 al. 2 C.pen.1969 ?i art. 5 C.pen., ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale. În baza art. 396 alin. 1, 6 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin.1 lit. f C.pr.pen. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Timbuș Ioan Victor pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 273 pct. 1 din Legea nr. 31/1990 rep. cu aplicarea art. 5 C.pen., ca urmare a intervenirii prescrip?iei speciale a răspunderii penale. Menține dispoziția de achitare, în baza art. 396 al. 1, 6 C.pr.pen. rap. la art. 16 al. 1 lit. b teza I C.pr.pen. a inculpatului Pântea Petru Iacob pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 246 rap. la art. 248 ind. 1 ?i 258 C.pen.1969 cu aplicarea art. 41 al. 2 C.pen.1969 ?i art. 5 C.pen, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. În baza art. 25 al. 5 C.pr.pen. lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de partea civilă Olăneanu Nicolae Cristinel față de inculpații Turdean Liviu și Pântea Petru Iacob. Înlătură dispoziția de obligare a inculpaților TURDEAN LIVIU şi PÂNTEA PETRU IACOB la plata sumei de 3000 de lei fiecare, cheltuieli judiciare către stat, acestea urmând a fi suportat de stat conform art. 275 al. 3 C.pr.pen. ”, arată magistrații Curții de Apel București. 

Societatea comercială Farmec S.A. a fost reprezentantă de avocații clujeni Anatol Pânzaru și Claudiu Mincic. Iată cum comentează apărarea soluția dată de Curtea de Apel București. 

„Cel mai longeviv director general din România, conducând compania între anii 1968 și 2009, Domnul Liviu Turdean(81) a fost desemnat Preşedinte Onorific pe viaţă al Consiliului de Administraţie Farmec, în semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga activitate și expertiză în domeniul cosmeticii. Sub conducerea sa, numele Gerovital a redevenit o marcă românească apreciată în întreaga lume, marcând totodată dezvoltarea și modernizarea cosmeticii românești.

Dincolo de cariera impresionantă, Liviu Turdean rămâne în amintirea familiei ca tată, frate, bunic, unchi și prieten iubit, un exemplu de verticalitate, omenie și pasiune pentru frumos. 
Amintirea sa va fi mereu prețuită, iar moștenirea sa va merge mai departe prin iubirea și dăruirea întregii familii Farmec”, era mesajul publicat de cei de la Farmec, atunci când Liviu Turdean a decedat. 

 

 

Adauga comentariu