Reportaj

Reportaj FOTO De ce reclama nu ține loc de colectare selectivă

Clujenii pot monitoriza traseul mașinilor de gunoi, al mașinilor care nu mai vin să le ridice gunoiul colectat selectiv. Nu doar că acest proiect este bazat exclusiv pe reclamă online și atât, dar o bună parte dintre asociațiile de proprietari n-au avut habar că de la 1 iulie 2019 Primăria liberală a municipiului Cluj-Napoca a introdus proiectul de colectare selectivă a deșeurilor în parctică, fără prea multă informare prealabilă și educație a cetățenilor. 

Cum se numește acest pseudo-proiect? Fanfaronadă.

Clujul a început să adune selectiv, neavând la dispoziție intrumentele necesare în acest sens. Iată de ce, pagina de Facebook a primarului Emil Boc a adunat o sumedenie de mesaje prin care era anunțat de către clujeni că infrastructura în vederea colectării selective este la pământ. Dar ce valoare mai poate avea infrastructura unui proiect cu tentă ecologistă, câtă vreme televiziunile și presa aservită municipalității anunță deja reușita acestui proiect?!

sursa captură: emil boc pagina personală de facebook

Pentru a calma spiritele cetățenilor, pe bună dreptate, nemulțumiți, același Emil Boc a lansat de ceva timp o altă găselniță virtuală: urmărirea online a traseului mașinilor de gunoi. 

Clujenii, creduli, și-au luat chiar și sisteme optice pentru a urmări mașinile de la Brantner Veres și Rosal Grup. Când colo, surprinză: acestea nu au mai venit. 

Vă oferim mai jos un citat mai amplu, din Emil Boc, din aprilie 2019. Spre amuzament:

„Mă enervează faptul că nu este la standardul dorit curățenia din oraș! Însă, în premieră, sunt funcționale GPS-urile de pe mașini, aveți situația în trafic a tuturor mașinilor care realizează salubritatea menajeră. Vedeți graficul la toate mașinile care sunt în oraș, traseul fiecărui utilaj aflat în circulație”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.

„Nu pot ține responsabile firmele decât prin transparență totală, să vadă cetățeanul cum lucrează. Următoarea etapă este să putem urmări toate mașinile pe care le au în dotare firmele de salubritate, unde curăță la bordură, unde fac spălare cu furtunul, unde sunt cu aspiratoarele, cu periile. Consider că nu mai trebuie să avem în Cluj-Napoca măturatul din secolul trecut, cu măturoiul!”, a mai adăugat puțină reclama la promisiunea inițială, Emil Boc.

(sublinierea ne aparține)

Mașinile de gunoi au fost date dispărute. 

Dar iată ce am găsit, în schimb, pe teren, acolo unde slujbașii municipali nu au timp să verifice rezultatele hârtiilor semnate.

Aici, strada Dunării. Unul din punctele gospodărești unde platformele de colectare selectivă au fost montate subteran, dar gunoiul a rămas la suprafață. Acolo unde Brantner Veres întârzie să-și trimită mașinile.

Apropos de aceste platforme subterane, montate de către firma falimentară SC Euriteh SRL. Care a fost scoasă din insolvență prin contractele grase semnate cu Primăria Cluj-Napoca. Nici până astăzi, municipalitatea clujeană nu ne-a oferit un răspuns în privința adreselor unde au fost montate cele 100 de platforme, dar și unde vor fi montate celelalte 200 de platforme subterane.

Lipsa răspunsului este tot un răspuns. Astfel, informațiile noastre, conform cărora din cele 100 de platforme abia au fost montate 6o de unități, se confirmă. 

CITEȘTE ȘIColectarea selectivă a deșeurilor: o afacere păguboasă pentru cetățeni. Contracte grase semnate de Primărie cu firme falimentare

Dar iată cum arată un asemenea punct gospodăresc updatat de municipalitate din banii publici, ai clujenilor:

Da, pentru ca imaginea ipocriziei să fie completă, vă mai dăm un citat, de această dată din ecoul-lui-Emil-Boc, pe numele său Dan Tarcea, viceprimar:

„Suntem încă în procedură, undeva la 90 %.

Pe unul din sectoare sunt amplasate cele 4 containere, pe cele 4 culori diferite, în celălalt lucrurile stau puțin mai rău, suntem undeva la 80%, cred că în această săptămână vom finaliza.

Au avut firmele de salubritate câteva întârzieri în ceea ce privește achiziția de containere și trimiterea lor la Cluj.

Încă de vineri s-a început demararea procedurii de distribuire a sacilor pe cele 4 culori, pentru a putea face și colectarea selectivă în zona de case. Fiecare persoană ar trebui să verifice în curtea casei sau în cutia poștală pentru a vedea dacă au primit sacii. Practic, suntem în proces și cred că vom intra în normalitate în cel mai scurt timp. De asemenea, programul de ridicare poate fi consultat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, chiar pe pagina principală”, a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, la un post de radio local.

(sublinierea ne aparține)

Îi transmitem viceprimarului că selecția gunoaielor a depășit 100%. Să nu-și mai facă inimă rea. Întrucât „încă de vineri” sacii au fost distribuiți prin cutiile poștale si în curțile cetățenilor. 

(În curtea unui vecin, câinii se jucau alba neagra cu sacii aruncați peste gard).

Reportajul foto continuă cu câteva imagini surprinse pe strada Constantin Brâncuși, acolo unde cetățenii trebuie să transporte sacii peste trecerile de pietoni șterse, la punctele gospodărești pline de gunoaie. 

Unde sunt mașinile de colectare, tovarăși?

Da, merită specificat faptul că selecția gunoaielor se desfășoară conform graficului, doar că tot în pungi de plastic, prea puțin ecologice. Dar fie, merge și-așa. E bun și-așa rău cum este.

Mai jos, alte câteva imagini de pe aceeași stradă:

După cum puteți observa, clopotele sunt amplasate la o intersecție de drumuri, în preajma magazinelor alimentare, într-o zonă intens circulată de turiști. 

Gunoiul, un deliciu…

CITEȘTE ȘIVoi selectați, Voi plătiți taxe, Voi sunteți buni de amenzi. De ce clujenii vor plăti din buzunar eșecul colectării selective? 

În încheiere vă spunem că cetățenii s-au conformat, după cum au putut și au adunat selectiv. Autoritățile, ca de fiecare dată, au întârziat să-și facă treaba, dar ne-au mulțumit cu o reclamă virtuală pe măsură. Da, Primăria Cluj-Napoca s-a grăbit să implementeze acest proiect de la 1 iulie 2019, dar nu de spaima ordonanțelor de urgență care solicitau acest aspect, ci pentru a colecta și mai multe amenzi de la cetățeni. Veniturile celor două firme de salubritate, Brantner Veres și Rosal Grup, trebuie să fie tot mai mari, pentru a hrăni și aparatul administrativ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *