Sanatate

Renuntati la fumat!

Daca sunteti fumator inrait, renuntatul la fumat este cel mai important pas pe care ar trebui sa-l faceti pentru a va proteja plamanii. De ce sa renuntati la fumat? Probabil ca ati auzit ca fumatul este daunator pentru sanatatea sanatatea Dvs. si a celor din jur.

Beneviciile renuntarii la fumat: va puteti prelungi viata cu 8-10 ani; va imbunatatiti sanatatea generala. Fumatul creste riscul de cancer de plaman, de gat, enfizem pulmonar, boli de inima, tensiune arteriala, ulcer, boli ale gingiilor etc.; va veti simti mai sanatos. Fumatul poate cauza o tuse cronica, lipsa de conditie fizica (toleranta redusa la efort), senzatia de gat uscat; veti arata mai bine. Fumatul poate cauza riduri, dinti patati, paloarea fetei; vi se va imbunatati simtul gustului si a mirosului; veti economisi bani; veti evita conflicte si dureri in viata familiala.


Planul de renuntare la fumat.
Nu este doar o singura cale de a renunta la fumat, valabila pentru toata lumea. Au fost incercate extrem de multe metode, dar putine s-au dovedit eficiente cu adevarat. Un program de renuntare va poate ajuta, daca ati luat hotararea de a renunta complet la fumat. Inainte de a incerca renuntarea, care TREBUIE FACUTA DINTR-O DATA, alcatuirea unui plan va poate fi de ajutor:

–    alegeti o data de la care sa renuntati si apoi pregatiti-va sufleteste pentru aceast eveniment;
–    inregistrati cand si de ce ati fumat. Veti sti ce va determina sa fumati;
–    inregistrati ce faceti cand fumati. Asta pentru a rupe legaturile dintre fumat si anumite activitati;
–    faceti o lista cu motivele pentru renuntare. Cititi lista inainte si dupa ce renuntati;
–    gasiti activitati care sa inlocuiasaca fumatul. Fiti gata sa faceti altceva cand tigara va tenteaza.
–    in ziua in care alegeti sa renuntati, incepeti dimineata fara tigara;
–    Nu va concentrate asupra a ceea ce va lipseste. Ganditi-va la ce castigati. Repetati-va ca faceti un lucru grozav daca renuntati.

Cand vreti sa fumati, reamintiti-va sa faceti aceste activitati:

–    Cand simtiti nevoia sa fumati, respirati adanc. Tineti-va respiratia timp de 10 secunte, apoi expirati usor.
–    Tineti-va mainile ocupate. Faceti sport, tricotati sau lucrati la computer, dar sa nu faci din el o altfel de tigara (dependenta).
–    Schimbati activitatile care erau conectate cu fumatul. Faceti o plimbare sau cititi cateva pagini de carte in loc sa fumati in pauza.
–    Nu purtati la Dvs. bricheta, chibrituri sau tigari in buzunar sau in poseta. Duceti-va si va relaxati in locuri publice unde fumatul este interzis.
–    Mancati hipocaloric, alimente sanatoase, atunci cand simtiti nevoia de fumat. Morcovii si telina proaspete si gustarile fara grasimi sunt alegeri bune.
–    Beti multe lichide. Eliminati consumul de alcool si cofeina. Acestea va pot provoca sa fumati. Alegeti apa, ceaiurile de plante, bauturile fara cofeina si sucurile.
–    Faceti gimnastica si diverse exercitii fizice. Ele va vor ajuta sa va relaxati.
–    Alegeti-va anturajul astfel incat sa fie alcatuit din nefumatori.
–    Povestiti si altora despre progresele pe care le-ati facut.
 

Efectele care se produc dupa ce ati renuntat la fumat sunt imediat vizibile. Iata ce se intampla cand renuntati la fumat:

–    Dupa 20 de minute de nefumat: numai poluati aerul; tensiunea si pulsul scad; temperatura mainilor si a picioarelor creste;
–    Dupa 8 ore de nefumat: nivelul monoxidului de carbon din sange revine la normal; nivelul oxigenului din sange creste;
–    Dupa 48-72 de ore de nefumat: riscul unui atac de inima scade; terminatiile nervoase se obisnuiesc cu absenta nicotinei; abilitatea de a receptiona gusturile si mirosurile incepe sa-si revina; bronhiile se relaxeaza;
–    Dupa 2 saptamani pana la 3 luni de nefumat: circulatia sangvina se imbunatateste semnificativ in toate regiunile anatomice; toleranta la activitatea fizica si la efort se mareste;
–    Dupa 3-9 luni de nefumat: tusea, congestia sinusurilor, oboseala si respiratia scurta se reduc; cilii din plamani cresc la loc, se mareste capacitatea de circulatie a aerului si a schimburilor gazoase, plamanii sunt curatati si se reduce semnificativ riscul de a face infectii pulmonare, starea generala se amelioreaza vizibil.
–    Dupa un an de fumat: riscul de a muri de boli de inima scade la jumatate fata de riscul in cazul unei persoane care fumeaza toata viata;
–    Dupa 5 ani de nefumat: riscul de a muri de cancer de plamani scade la jumatate fata de riscul in cazul unei persoane care fumeaza toata viata;
–    Dupa 10 ani de nefumat: riscul de a muri de cancer de plaman scade aproape la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodata; riscul de alte tipuri de cancer (de gura, de laringe, de esofag, de rinichi, de pancreas) scade semnificativ.

Prima zi ca nefumator. Este foarte posibil ca, atunci cand incepeti prima zi ca nefumator, dupa ce ati fumat ani de zile, sa nu va simtiti in cea mai buna forma. Probabil ca veti avea multe din urmatoarele simtome: poftiti intens dupa inca o tigara; va simtiti foarte flamand; tusiti des; aveti dureri de cap; aveti dificultati in concentrare; veti fi uneori mai constipat; va simtiti foarte obosit; aveti gatul uscat; veti adormi mai greu si va veti trezi obosit. Toate acestea sunt semne care apar ca urmare a intoxicatiei cu nicotina, urmate de absistenta tabagica. Desi simptomele sunt mai puternice cand renuntati prima data, ele ar trebui sa dispara in cateva saptamani.

Pasii schimbarii: Pentru a renunta la fumat, trebuie sa fiti pregatit emotional si mental. Unii oameni pot renunta mai usor decat altii. Iata mai jos 5 pasi ai schimbarii, care ar trebui sa fie parcursi pentru a reusi sa renutati la fumat:

1.    Prestabilire – Nu vreti sa renuntati la fumat, dar ati putea incerca, pentru ca va simtiti presat.
2.    Stabilire – Vreti sa renuntati intr-o zi. Nu ati facut inca nici un pas, dar vreti sa renuntati.
3.    Pregatire – Faceti unii pasi nesiguri, mici, pentru renuntare, cum ar fi reducerea numarului de tigari sau inlocuirea lor cu tigari mai slabe. Incercati sa va amagiti singuri.
4.    Actiune – Trebuie sa puneti in practica planul de renuntare. Faceti schimbari in viata Dvs. si in mediul in care traiti, pentru a va ajuta sa faceti fata nevoii de a fuma. Veti reusi sa faceti aceasta, urmand planul si reusind sa nu fumati timp de 6 luni.
5.    Mentinere – N-ati mai fumat de un an. Amintiti-va: recidiviva este foarte obisnuita. De fapt, 75 % dintre cei care renunta vor fuma din nou. Cei mai multi fumatori incearca sa renunte de trei ori inainte sa reuseasca.

Inca un singur sfat: NU RENUNTATI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *