Remember 2016: Centura Metropolitană a Clujului era promisă ca „un proiect vital”, în Jurnalul Municipal distribuit de Primărie, înainte de alegeri, în cutiile poștale

Ultimele alegeri locale au avut loc acum 4 ani, în 5 iunie 2016. La începutul lunii mai a acelui an, cutiile poștale ale clujenilor au fost bombardate cu Jurnalul Municipal, o publicație „electorală” a Primăriei Cluj-Napoca (plătită din banii cui? Ghiciți!), care promitea Centura metropolitană a Clujului drept „un proiect vital”.

Atâta de vital a fost acest proiect încât acum, la 4 ani distanță, nu s-a turnat un gram de asfalt. Promisiunile însă au început să ni se toarne din nou, la kilogram, fiindcă se apropie din nou alegerile locale. Acum avem lansat în spațiul public un scenariu al unui traseu al  centurii metropolitan-electorale și promisiuni ale primarului că la finalul lui 20, 20 documentațiile ar putea fi gata, că din 20, 21 s-ar putea face și licitația și ar putea începe lucrările, pentru ca din 20, 24 să putem circula pe centură.

Între timp, fiindcă termenul „metropolitan” prinde la alegători, au mai fost lansate electoral alte promisiuni greu de îndeplinit: „Proiectul metrou și tren metropolitan Cluj”, aflat tot la stadiul de documentații, mai precis la studiile de prefezabilitate și fezabilitate, pentru care Primăria Cluj-Napoca a semnat un contract în valoare de peste 35,9 mil. lei (aproximativ 7,4 mil. euro). Cu ocazia semnării acestui contract costisitor pentru bugetul Clujului, care va avea ca finalitate doar hârtii (documente inutile, dacă nu vor fi transpuse pe teren), primarul Emil Boc a declarat, luna trecută:

„Este cel mai important proiect de mobilitate din istoria Clujului, care urmărește dezvoltarea zonei metropolitane Cluj. Este un proiect despre viitorul Clujului.”

Exprimările bombastice nu țin însă loc de realizări concrete. Centura metropolitană era acum 4 ani „un proiect vital”. Și așa a rămas, vitală ca temă de campanie pentru viitoarele alegeri, când centura va fi revitalizată din vorbe. Proiectul „tren metropolitan și metrou” este acum „cel mai important din istoria Clujului”, este „despre viitorul Clujului”. Este cel mai important, într-adevăr, din istoria promisiunilor pe care le-a văzut Clujul până acum și va fi, cel mai probabil, o proiecție care se va întinde mult în viitor.

Clujenii au găsit în 2016 o întrebuințare amuzantă Jurnalului Municipal Cluj-Napoca, prin care le era promis bombasticul proiect al centurii. Priviți cum au ales unii să întrebuințeze publicația  municipalității, ce „cheie de lectură” i-au găsit, la masa de dimineața!

P.S. Ziar de Cluj dezavuează această cheie gastronomică de interpretare. Cu siguranță, Centura Metropolitană se va realiza, așa cum s-a făcut și Podul Porțelanului! De metrou, nici nu mai vorbim! Acum se va face mai lung, să se respecte distanțarea socială!

 

Adauga comentariu