Sanatate

Remedii naturiste pentru raceala si guturai

Raceala si guturaiul nu se trateaza cu antibiotice, deoarece sunt probleme strict virale. Tratamentul obisnuit a acestor afectiuni este repausul la pat intr-o camera incalzita, consumarea unei cantitati mari de lichide si atenuarea simptomelor cu analgezice si remedii naturiste.

Multe plante prezinta o actiune antivirala, ajutand si la intarirea sistemului imunitar al organismului.

Remedii pentru raceala

Racelile dese pot fi un semn al unui sistem imunitar slabit – acest lucru putand fi rezultatul suprasolicitarii, al stresului sau al unor tolerante alimentare. Unele tonice extrase din plante pot fi de mare ajutor in rezolvarea acestei probleme. Pentru uzul obisnuit, cea mai populara planta antiinfectioasa este echinaceea. Luati o lingurita de tinctura sau 600 mg sub forma de capsule, de 3 ori pe zi, cand apar primele semne ale unei raceli.

Usturoiul are si el proprietati antivirale, deci folositi-l cat mai mult la gatit si luati pana la 1 g sub forma de capsule pe zi. Substantele puternice din usturoi sunt excretate prin plamani, astfel, usturoiul este eficient mai ales daca raceala evolueaza intr-o infectie pulmonara.

Iata si alte remedii mai neobisnuite:

–    Beti ceai de zmeura cu o cantitate mica de votca inainte de culcare.
–    Prajiti faina de grau intr-o tigaie uscata, oparind-o cu apa clocotita; folositi infuzia in loc de ceai.
–    Faceti gargara cu suc de cartofi.
–    Daca nu aveti in casa substante antipiretice, aplicati la talpi sfecla rosie data prin razatoare si ceapa taiata marunt.
–    Cu acelasi scop se pun sticle cu apa rece sub brat sau sub genunchi.
–    Incaltati-va in sosete muiate in apa, inveliti picioarele cu prosoape uscate; inveliti-va cu o plapuma calda. Peste 20-30 de minute luati sosete de lana uscate.
–    Daca aveti febra, turnati in cada apa foarte rece pana la glezne (30 cm) si stati in picioare fix 1 minut, dupa care incaltati ciorapi de lana si timp de 15 minute umblati repede prin camera, fara sa va opriti. Culcati-va in pat si inveliti-va foarte bine;
–    Mestecati toata ziua o bucatica de propolis.
–    Raceala se trateaza si cu ceai din cuisoare facut din 10-15 bucati la 1 pahar de apa clocotita si tinut acoperit 30 de minute. Se bea de 3-4 ori pe zi, eventual indulcit cu miere de albine.
–    Raguseala cu dureri de gat se vindeca in timp de o zi: fierbeti ml l apa, turnati-o peste 400 g tarata; tineti in termos sau acoperiti 30 minute. Se beau cate 50-70 g fierbinte de mai multe ori.
–    Daca suferiti de raceala, luati 2 jumatati de coaja de nuca, umpleti-le cu usturoi pisat sau taiat marunt. Fiecare coaja o tineti cu degetele astfel incat buricele degetelor mari sa fie strans lipite de usturoi. Daca sunteti la faza de inceput a bolii, aceasta procedura este suficienta pentru tratarea definitiva, dar daca boala este mai avansata, atunci aceasta procedura va va ajuta sa va tratati intr-un timp mai scurt si cu mai putine medicamente.

Remedii pentru guturai

Un ceai deseori folosit in tratarea guturaiului este cel facut din cantitati egale de flori de soc, coada-soricelului si menta. Folositi o lingura din acest amestec la o ceasca de apa si adaugati ardei cat luati intre degete, atunci cand infuzati plantele. Consumati cam 4 cesti pe zi.

Pentru tratarea guturaiului seara, inainte de culcare, ungeti calcaiele cu iod, incaltati-va cu sosete calduroase si culcati-va. Dimineata dizolvati 1 lingurita de miere in 2 linguri de apa fiarta. Muiati tampoane de vata in solutie si introduceti-le in nas pentru 20 de minute.

Remedii mai neobisnuite:

–    Pe o bucata mica de tifon pusa in doua ungeti miere de albine fierbinte. Plasati tifonul pe radacina nasului si incalti nasul cu un bec medicinal de culoare albastra.
–    Pentru incalzirea nasului se poate proceda si asa: cu sare incalzita pe foc la aragaz intr-un vas si pusa in 2 saculeti de bumbac. In loc de sare puteti folosi 2 oua fierte, acoperite cu vata, si se tin pana se racesc.
–    Tineti in gura votca 6-10 minute, apoi beti-o sau scuipati-o.
–    Se pot pune picaturi in nas din suc de ceapa stors prin tifon si diluat cu apa 1:1.
–    Se ung narile cu unguent de galbenele (calendula) sau alt unguent, si timp de 40 de minute se pun in nas tampoane din usturoi pisat in tifon.
–    De 4-5 ori se pun in  nas timp de 20 minute tampoane cu suc de aloe vera.
–    Se piseaza usturoi, se amesteca cu miere de albine in proportii egale. Se bea inainte de culcare cate 1 lingura amestecata cu apa fiarta.
–    2 linguri de ulei se incalzesc 30 de minute pe baie de abur, se racesc. Se adauga 4 catei de usturoi pisat si ½ ceapa pisata. Peste 2 ore se strecoara prin tifon si se unge nasul pe interior.
–    Clatiti narile cu apa minerala calda sau cu o solutie facuta dintr-un pahar de apa calda, o lingurita de bicarbonat de sodiu si 5-8 picaturi de solutie de iod.

Bineinteles, nu aplicati in acelasi timp toate procedurile!

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *