Sanatate

Remedii naturiste pentru iritatii ale pielii

Iritatiile pielii (eruptiile cutanate, mancarimea, intepaturile de insecte, arsurile solare si degeraturile) sunt de obicei minore si trec de la sine, dar pot fi foarte suparatoare.

Multe dintre plantele folosite in mod traditional pentru aceste afectiuni sunt sub forma de produse care nu necesita prescriptii medicale.

Eruptiile cutanate

O reactie alergica ce produce plagi urticariene pe piele este denumita urticarie sau eruptie cutanata. Urticaria este deseori cauzata de alergii alimentare, provocate de fructele de mare si capsuni – precum si de unele medicamente obisnuite, ca de pilda antibioticele. Iritantii de contact, ca de pilda produsele cosmetice, parfumurile, agentii de curatare, precum si o lista lunga de plante comune de gradina, printre care urzicile, hameiul, limba-mielului, coada soricelului si musetelul, pot cauza, de asemenea, acest tip de probleme. Petele rosii se atenueaza de obicei intr-un interval de cateva ore, dar in cazurile severe se poate ajunge la soc anafilactic. Iata cateva remedii la indemana:

–    Cremele pe baza de plante pot atenua mancarimea sau usturimea. Spalati zona cu o infuzie de rocoina, flori de tei, patlagina sau musetel, apoi aplicati crema.
–    Zeama de limba-mielului este, de asemenea, eficienta; macinati o mana de frunze si strecurati zeama.
–    Din frunze de brusture, nalba-mare si urzici se poate prepara o infuzie ce se bea pentru efectul antihistaminic.

Intepaturile de insecte

Uneori, intepatura de albina sau viespe poate cauza o reactie alergica foarte periculoasa; in acest caz este vital tratamentul medical de urgenta. Simptomele includ ameteala, greata, dificultati de respiratie si umflare/tumefiere accentuata. Daca nu faceti o reactie alergica ca si cea de mai sus, incercati urmatoarele remedii:

–    Spalati rana cu apa calda care contine o lingurita de tinctura de galbenele la o ceasca. In cazul intepaturii de viespe, spalati rana cu otet.
–    Indeparati acul de albina cu un ac steril, apoi aplicati o crema cu efect calmant care contine roinita, salvie, galbenele, Aloe vera sau sunatoare.
–    Aplicati pe zona afectata o felie proaspata de ceapa.
–    Daca intepatura se infecteaza, folositi crema din arbore de ceai verde, sau spalati rana cu o lingurita de ulei din arbore de ceai, diluat intr-o lingurita de apa.

Remedii pentru arsuri minore

Numai arsurile minore (cu un diametru mai mic de 5 cm) pot fi tratate acasa – pentru orice arsura mai mare trebuie sa cereti fara intarziere sfatul medicului. In cazul arsurilor solare, e mai usor sa le prevenim decat sa le tratam: stati la umbra pe cat posibil, iar cand va aflati la lumina solara directa, acoperiti-va corpul cu haine de culoare deschisa sau aplicati pe piele o crema cu un gavtor de protectie potrivit. Remedii:

–    Racoriti arsurile minore sub apa curenta rece, timp de cateva minute, pentru a reduce riscul formarii de basici, sau folositi un remediu din congelator – o punga de mazare congelata este ideala.
–    O data ce durerea s-a atenuat, aplicati o crema de sunatoare, de Aloe vera, sau folositi seva unei frunze proaspat taiate de Aloe vera.
–    Acoperiti arsura cu un bandaj lejer, ca sa nu spargeti din greseala basicile care s-au format.
–    Un tratament alternativ este sa aplicati ulei in care s-a macerat sunatoare pe arsurile minore; este recomandat sa tineti in bucatarie un astfel de ulei.
–    Arsurile solare pot fi tratate in aproximativ acelasi mod ca si arsurile minore: racoriti zona afectata si aplicati cu un tampon un ulei sau o crema calmanta.

Remedii pentru degeraturi

Degeraturile sunt rezultatul incercarilor corpului nostru de a conserva caldura atunci cand afara e frig, deci pastrati-va mainile si picioarele la caldura, pentru a preveni aparitia lor.

Circulatia poate fi imbunatatita cu plante stimulante, ca de exemplu angelica, scortisoara, ginkgo, scoarta de tantorilum sau ghimbir. Folositi aceste plante pentru decocturi (o lingurita la o ceasca) sau beti de 3 ori pe zi o solutie de pana la 20 picaturi de tinctura la un pahar de apa.

Disconfortul iritant cauzat de degeraturi poate fi atenuat cu ajutorul cremei de arnica (Nu folositi pe plagi deschise!), gel Aloe vera, crema de galbenele, sau prin spalarea zonei cu o solutie de 10 picaturi de tinctura de stejar la o ceasca de apa calda.

Bataturi si calozitati

Bataturile sunt zone mici pe degetele de la picioare, in care pielea s-a ingrosat si s-a intarit si care sunt de multe ori dureroase; calozitatile sunt zone mai extinse de piele intarata, aflate pe talpa, pe degetele de la maini sau pe palma. Ambele sunt cauzate de frecarea sau presiune constanta, din cauza carora celulele pielii se reproduc, si astfel pielea se ingroasa.

Bataturile dureroase se datoreaza presiunii asupra unor terminatii nervoase. O data ce cauza frecarii a fost eliminata, bataturile si calozitatile trec de la sine, dar zonele foarte dureroase e mai bine sa fie tratate de pedichiurist. Remedii naturiste:

–    Inelele de fetru plasate pe bataturi pot sa elimine presiunea cauzata de pantofi.
–    Frecati bataturile cu o tocatura din catei de usturoi sau de ceapa cruda pentru a extrage puroiul.
–    Frecarea picioarelor cu frunze proaspete de patlagina sau inmuierea lor intr-un decoct de scoarta de stejar va ajuta la fortificarea pielii si poate fi un tratament preventiv eficient.
–    Aplicati in mod regulat o lotiune sau crema de stejar pe maini, daca sunteti predispus la formarea de calozitati, in urma unor activitati repetate, ca vaslirea sau cantatul la un instrument muzical.
–    Pentru a atenua durerile cauzate de bataturi, inmuiati-va picioarele intr-un vas cu apa fierbinte, care contine cinci picaturi de ulei volatil de levantica. Uscati-va picioarele, apoi masati-le, folosind putin ulei de levantica diluat in ulei de migdale (5 picaturi de ulei de levantica la o lingurita de ulei de migdale).

.ro
Foto: http://www.everydayhealth.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *