Sanatate

Remedii naturiste pentru afectiunile urechii si nasului

Otalgiile sau durerile de urechi si rinoragiile sau sangerarile nazale pot fi simptome ale unor afectiuni mai grave si in multe cazuri consultul medical ORL este esential. Afectiunile urechilor, mai ales la copii, pot duce la surzenie, daca nu sunt tratate la timp si corect. Remediile naturiste pot fi foarte eficiente in cazul afectiunilor minore, dar daca simptomele sunt persistente sau severe, adresati-va medicului sau specialistului in medicina naturista.

Exista multe cauze ale durerilor de urechi – unele dintre acestea sunt minore si se vindeca de la sine relativ repede, altele reprezinta potentiale pericole pentru sanatatea noastra. Durerea de urechi trece de obicei in 24 de ore, dar daca ea persista, cereti sfatul medicului.

Otita medie

Inflamatia urechii medii sau otita poate incepe cu o amigdalita sau o infectie similara, care se extinde asupra urechii medii. De obicei este asociata cu febra si poate exista o secretie daca timpanul se sparge, caz in care trebuie sa mergeti la un specialist ORL. Iata cateva remedii simple pentru combaterea infectiei:

–    Daca timpanul este intact, puneti in ureche 2-3 picaturi de ulei in care s-a macerat sunatoare sau lumanarica si acoperiti.

–    Si uleiul de usturoi este eficient – intepati cu un ac o capsula de ulei de usturoi si lasati sa se scurga din ea uleiul. Nu puneti catel de usturoi in ureche!

–    Antibioticile naturale, ca de pilda echinaceea si usturoiul vor ajuta la combaterea infectiei.

–    Masati apofiza mastoida (din spatele urechii) cu un amestec preparat din 10 picaturi de ulei de levantica, 10 picaturi ulei din arbore de ceai, o lingurita de ulei de migdale.

Infundarea Trompei lui Eustache

Durerea severa de ureche si o senzatie neplacuta de pulsatie pot fi asociate cu infundarea Trompei lui Eustache (care se deschide in cavitatea nazala); aceasta afectiune poate fi cauzata de probleme cu sinusurile sau de catar. Excesul de catar poate cauza surzenie temporara si o senzatie de ureche infundata la una sau la amandoua urechile. Remedii:

–    Decongestivele nazale si inhalatiile pot sa combata aparitia catarului.

–    Luati 5ml echinaceea, pentru a combate infectia.

–    Beti o ceasca de infuzie care contine cantitati egale de flori de soc, silur si lumanarica (2 lingurite la o ceasca).

Infectia urechii externe

Mancarimile sau iritatia urechilor poate fi cauzata de o infectie localizata in urechea externa; aceasta afectiune apare mai ales la persoanele care inoata mult sau practica sporturi nautice. De cele mai multe ori sunt de vina micozele contractate in apa. Remedii naturale:

–    Spalati urechea cu o infuzie calda de flori de galbenele.

–    Folositi picaturi de usturoi sau lumanarica.

–    Consumati o ceasca dintr-o infuzie ce contine parti egale de urzica, turita, trifoi rosu, galbenele (folositi 2 lingurite de amestec la o ceasca si consumati de 3 ori pe zi).

–    Luati echinaceea (600 mg sub forma de capsule sau 5ml tinctura, de 3 ori pe zi, pentru a combate infectia).

Remedii pentru sangerarile nazale

Leziunile, racelile si catarul sunt printre cele mai comune cauze ale sangerarilor nazale. In unele cazuri, vasele de sange din nas sunt foarte fragile sau foarte aproape de suprafata mucoasei, astfel ca uneori chiar si suflatul cu putere a nasului poate sa declanseze sangerarea.

Rinoragiile persistente sau severe pot sugera o tensiune arteriala prea mare si pot fi o problema pentru persoanele in varsta, din cauza vaselor de sange slabe, fragile. Daca rinoragia persista, consultati medicul. Iata cateva remedii impotriva sangerarilor nazale:

–    In cazul rinoragiilor minore, tratamentul obisnuit este sa va prindeti de nas si sa va aplecati inainte, respirand intre timp pe gura.

–    Un remediu naturist traditional este introducerea cu grija in nara care sangereaza a unor frunze de coada-soricelului – frunzele fin divizate ale plantei vor forma o retea care ajuta la coagularea sangelui, dar aceasta planta are si calitati astringente (face ca vasele de sange sa se contracte). Frunzele de urzica maruntite pot fi folosite in acelasi mod.

–    Inmuiati un tampon mic de vata intr-o tinctura sau infuzie puternica, preparata din orice planta cu calitati astringente – coada-soricelului, urzica, traista-ciobanului, orice planta din familia priboiului, galbenele, scoarta de stejar sau hamamelis.

–    Este indicat sa consumati si o ceasca de infuzie de urzica, galbenele, traista-ciobanului sau cretisoara.

.ro
Foto: http://lifetreewellness.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *