Diete

Remedii dietetice pentru afectiuni digestive

Starile patologice organice sau functionale necesita o dieta care variaza in functie de obiectivul propus; unele diete se limiteaza sa reduca sau sa excluda anumite alimente, iar altele, rezervate unor cazuri mai grave, dau indicatii mult mai riguroase. Toate dietele terapeutice trebuie sa tina cont de fiziologia digestiei sub toate aspectele, de particularitatile fizico-psihice ale pacientului, de disponibilitatea alimentelor cu caracter sezonier si de o eventuala prezenta simultana a mai multor boli la una si aceeasi persoana. Iata cateva remedii alimentare pentru cateva afectiuni gastrointestinale:

 

 

– Pentru afte. Una dintre cauzele cele mai frecvente ale aftelor este lipsa fierului, a folatilor si a vitaminei B12. Hrana cea mai indicata pentru a suplini carenta de fier si de vitamina B12 este ficatul. Fierul este continut de asemenea in zarzavaturile si legumele cu frunza verde care, in plus, sunt bogate in acid folic. Alte alimente bogate in fier sunt: fasolea uscata, caisele uscate, molustele si carnea macra. Cel mai puternic stimulator pentru asimilarea fierului in organism este vitamina C, continuta de pilda in citrice.

 

 

– Pentru calculi biliari. Una dintre cauzele formarii calculilor biliari este alimentatia saraca in fibre; s-a demonstrate in mod stiintific ca dieta vegetariana reduce aparitia litiazelor biliare in timp ce proteinele animale favorizeaza acest fenomen. Un supliment de vitamina C poate contribui la reducerea nivelului de colesterol din vezica biliara; sunt deosebit de eficiente sucul de lamaie, cicoarea, andivele si anghinarea.

 

 

– Pentru hemoroizi. Pentru a preveni si trata hemoroizii este importanta o alimentatie bogata in fibre alimentare; o dieta cu multe verdeturi, fructe, leguminoase si cereale stimuleaza defecarea regulata de fecale moi, voluminoase si usor de eliminat.

 

 

– Pentru gastrite. Pentru reducerea aciditatii gastrice se recomanda un regim usor, pe baza de orez, lapte, peste, pui si cereale, impartite in mese mici si regulate. Sunt excluse alimentele grase si prajelile, mesele incarcate, consumul excesiv de bauturi alcoolice, cafeaua, ceaiul, condimentele si alimentele foarte acre. Se recomanda sa nu se bea mult in timpul mesei si sa se evite fumatul, intrucat nicotina are si proprietatea de a spori productia de acizi grastrici.

 

 

– Pentru celiachie. Aceasta maladie este cauzata de efectul nociv al glutenului (componentul sau, gliadina) asupra mucoasei intestinului subtire. Terapia consta intr-un regim alimentar fara gluten, adica fara faina de grau, de ovaz, de secara sau orz, inclusive fara produse fabricate pe baza acestor cereale. Alimentatia persoanelor care sufera de celiachie trebuie sa includa verdeturi proaspete, cartofi, fasole si alte legume proaspete sau uscate, fructe, nuci, oua, carne proaspata, peste proaspat, miere si marmelada. Este permis consumul de malai si de lapte, desi pe acesta din urma unii il tolereaza mai greu la inceput, din pricina unei deficiente de lactaza, care apare in mod frecvent concomitent cu celiachia.

 

 

– Pentru sindromul Crohn si pentru colita ulceroasa. Aceste afectiuni impiedica absorbtia normala a substantelor nutritive la nivel intestinal, cauzand in mod obisnuit malnutritia, care, la randul ei, faciliteaza agravarea bolii. De aceea, este util si necesar ca bolnavul sa capete suplimenti nutritionali cu zinc, calciu, fier, magneziu, vitaminele A, C. D, B12 si folati. Aportul de acid arachidonic (continut in alimente de origine animala) ar trebui diminuat, marind in schimb ratia de omega-3 (acid linoleic si acid eicosapentaenoic), care se gaseste in uleiul de in si in untura de peste si care reduce formarea substantelor care pot intretine inflamatia (leucotrine). Sa nu uitam ca sucul de varza are calitatea de calmant al mucoasei iritate, ajutand la vindecare.

 

 

– Pentru sindromul colonului iritabil. Terapia alimentara recomandata pentru aceasta maladie consta din marirea consumului de fibre alimentare, in special a celor solubile care se afla in verdeturi, in fructe, in taratele de ovaz, in leguminoase, in timp ce zaharul rafinat (alb) ar trebui redus la minimum sau chiar eliminat. Un aliment important pentru combaterea colonului iritabil este ghimbirul, care are un efect carminativ – prin faptul ca determina eliminarea gazelor intestinale – si un efect spasmolitic – calmant si relaxant pentru intestine; o portie de ghimbir proaspat poate fi adaugata la sucul de fructe sau in verdeturi.

 

 

– Pentru ulcer. Alimentatia bolnavului de ulcer trebuie sa se bazeze pe hrana integrala, cu mese frugale si frecvente; dieta initiala consta din mancaruri foarte usoare, pe baza de orez, adaugandu-se treptat zarzavaturi fierte, legume si cereale. Trebuie evitate cafeaua, bauturile pe baza de cola, zeama de carne sau supele din cubuletele de concentrate, preparatele industriale care contin aditivi, mancarurile picante sau cu continut ridicat de acid (cum sunt merele, rosiile sau citricile); trebuie redusa cantitatea de zahar rafinat, de faina de tip OO, cat si de produse culinare preparate din aceasta. Sucul de varza proaspata este un produs antiinflamator important, a carui utilizare zilnica poate conduce la o ameliorare a leziunii. In final, dupa vindecarea ulcerului, o dieta bogata in fibre alimentare diminueaza posibilitatae unor recidive.

 

 

– Pentru greturi si voma. Greata si voma nu sunt boli, ci simptome; de aceea, in asteptarea unei consultatii in cadrul careia medicul sa le stabileasca cauzele, trebuie sa evitam mancarurile in stare solida, multumindu-ne sa bem lichide, cum ar fi un ceai usor sau apa calduta.

 

 

– Pentru constipatie. O dieta bogata in fibre alimentare mareste frecventa si volumul defecatiei. Sunt deosebit de eficiente alimentele de tipul taratelor de grau, care contin fibre insolubile; acestea, prin faptul ca retin apa, sporesc greutatea fecalelor; taratele de porumb sunt si mai eficiente, iar cele de ovaz sunt mai putin iritante si absorb mai bine grasimile. Pentru rezultate bune se recomanda si un consum de 1-2 l apa pe zi.

 

 

– Pentru meteorism. Gazele care se formeaza in abdomen apar uneori pentru ca inghitim aer cand luam masa in graba; ele pot proveni si de la bauturile carbogazoase sau de la alimente care, prin natura lor, favorizeaza procesele de fermentatie. In afara de fasole – bine cunoscuta pentru aceasta caracteristica – mai pot provoca meteorismul si guliile, conopida, varza, varza de Bruxelles, castravetii, ardeiul, ridichile, nucile, ceapa, pepenele galben si prunele. Intrucat boala nu se manifesta in mod uniform la toti cei care consuma aceste alimente, trebuie ca fiecare sa incerce sa descopere singur care dintre ele ii cauzeaza neplaceri. In multe cazuri ne face bine daca mancam usturoi; medicul poate eventual sa prescrie un tratament bazat pe enzime digestive derivate din papaia.

 

 

– Pentru diaree. De multe ori, o infectie provocata de bacterii sau de virusuri poate deteriora celulele mucoasei intestinale, provocand o carenta temporara de lactaza, enzima care permite digerarea laptelui; iata motivul pentru care trebuie renuntat la lapte in caz de diaree acuta. Pentru solidificarea fecalelor pot fi utile fructele si zarzavaturile bogate in pectina, cum sunt perele, merele, grepfrutul, morcovii, cartofii si sfecla; afinele proaspete sunt si ele eficiente in combaterea diareei. Deoarece la diaree pierdem mult lichid, este importanta rehidratarea organismului band apa naturala sau consumand supe de zarzavat si sucuri de fructe proaspete.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *